Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Eindejaarsgedachten

Ik word altijd een beetje filosofisch in deze tijd van het jaar. Kerstmis is voorbij. Het nieuwe jaar komt eraan. 2014 alweer! Waar blijft de tijd? Die vervliegt. Kijk maar naar de wijzers van de klok die braaf hun rondjes draaien. Tik na tik, seconde na seconde, minuut na minuut, uur na uur. En na 24 uur begint het proces opnieuw; tik na tik gaan de seconden overboord.

Wonderlijk; als ik er middenin zit, loopt een jaar zoals het loopt en neem ik de meeste dingen voor zoete (of bittere) koek aan. Maar kijk ik aan het eind van een jaar terug, dan denk ik vaak; hoe is het mogelijk dat er zoveel in twaalf maanden past. Je kunt van tevoren niet verzinnen hoeveel moeilijkheden, blijdschap en verdriet er gaan in die 365 dagen van zo’n enkel jaar. In een boek zou je het teveel vinden, maar in het werkelijke leven is niets overdreven; dingen gebeuren en houden zich niet aan de wetten van een roman. Gelukkig maar, want daardoor wordt het leven minder voorspelbaar. Die -al dan niet onverwachte- gebeurtenissen maken het leven tot wat het is. Diepe dalen volgen op hoge toppen, die uitlopen op kronkelige wegen, zandpaadjes of goed onderhouden asfalt. Bruiloften, verjaardagen, nieuwe banen, geboortes, feestdagen, wisselen elkaar af met scheidingen, vertrek, ontslag, ziekte of zelfs overlijden.

Sterke droefenis en grote vreugde wisselen elkaar af, maar narigheid wordt overwonnen, of in ieder geval zó verwerkt dat ermee te leven valt. Natuurlijk hebben we liever geen negatieve gevoelens, maar zonder dalen zijn er ook geen heuvels om van het uitzicht te genieten.

wegwijzer 2014Enfin, al mijmerend neem ik afscheid van 2013 en wens ik iedereen veel gezondheid, liefde en geluk, en maar net dat kleine beetje narigheid om in 2014 te kunnen genieten van alles wat voorbij komt.

Meer (na de) kerstgedachten lezen of meedoen? Klik dan op Platoonline

18 reacties op “Eindejaarsgedachten

 1. Lenjef
  8 januari 2014

  De zon komt op en gaat onder

  oud jaar, nieuw jaar, het zijn allemaal slechts gedachten
  het is gewoon de tijd
  die voorbij schrijdt
  een non-stop gebeuren waarvan velen teveel verwachten

  Een mooie overpeinzing, Joke.
  Lenjef 🙂

  Like

 2. ria
  2 januari 2014

  Ik kom nog even terug Joke om jou van harte te feliciteren. Toevallig was mijn oudste kleinzoon ook op de 28e jarig.
  Lieve groetjes, Ria

  Like

 3. Albert y Mara fotoblog
  1 januari 2014

  We hebben genoten van al het vuurwerk dat er bij ons in de wijk de lucht in ging. Een mooi begin van het nieuwe jaar. Albert èn Mara wensen jou een voorspoedig maar vóóral gezond 2014.
  P.S. Jen bent dus net als m’n lief een steenbok. Hij is van 28 december. Jij van 30 begrijp ik.

  Like

 4. juffiegelukkigonderweg
  31 december 2013

  De loop der dingen in ons leven. Aan de ene kant: kranten en andere “artikelen”, hippe boeken, films, trends die mij net wat later bereiken. Het heeft op mij een rustgevend effect: oh, dat dacht iedereen dat er aan de hand was, of: hee die hele dure X’artikelen liggen nu in de winkel voor de helft van de helft. Daar ging het dus niet om.
  Wat komt bovendrijven. Het persoonlijke.
  Joke, dank voor je blog en je verhalen. Via jouw blog kom ik de voor mij bekende “internetnamen” tegen en lees ik wat zij vinden en hoe jij daarop reageert.
  Dank je ook voor de aandacht voor mijn blog en de tijd die je neemt voor reacties, ik waardeer het! Ik wens je alle goeds toe voor het nieuwe jaar.

  Like

 5. Dauw
  30 december 2013

  Ik kom hier snel nog even aanwaaien omdat ik net las dat jij jarig bent.
  Vandaar, ietwat laat, toch nog een fijne verjaardag gewenst Joke
  en maak er nog een sprankelende avond van.

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 28 december 2013 door in Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: