Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Eindejaarsgedachten

Ik word altijd een beetje filosofisch in deze tijd van het jaar. Kerstmis is voorbij. Het nieuwe jaar komt eraan. 2014 alweer! Waar blijft de tijd? Die vervliegt. Kijk maar naar de wijzers van de klok die braaf hun rondjes draaien. Tik na tik, seconde na seconde, minuut na minuut, uur na uur. En na 24 uur begint het proces opnieuw; tik na tik gaan de seconden overboord.

Wonderlijk; als ik er middenin zit, loopt een jaar zoals het loopt en neem ik de meeste dingen voor zoete (of bittere) koek aan. Maar kijk ik aan het eind van een jaar terug, dan denk ik vaak; hoe is het mogelijk dat er zoveel in twaalf maanden past. Je kunt van tevoren niet verzinnen hoeveel moeilijkheden, blijdschap en verdriet er gaan in die 365 dagen van zo’n enkel jaar. In een boek zou je het teveel vinden, maar in het werkelijke leven is niets overdreven; dingen gebeuren en houden zich niet aan de wetten van een roman. Gelukkig maar, want daardoor wordt het leven minder voorspelbaar. Die -al dan niet onverwachte- gebeurtenissen maken het leven tot wat het is. Diepe dalen volgen op hoge toppen, die uitlopen op kronkelige wegen, zandpaadjes of goed onderhouden asfalt. Bruiloften, verjaardagen, nieuwe banen, geboortes, feestdagen, wisselen elkaar af met scheidingen, vertrek, ontslag, ziekte of zelfs overlijden.

Sterke droefenis en grote vreugde wisselen elkaar af, maar narigheid wordt overwonnen, of in ieder geval zó verwerkt dat ermee te leven valt. Natuurlijk hebben we liever geen negatieve gevoelens, maar zonder dalen zijn er ook geen heuvels om van het uitzicht te genieten.

wegwijzer 2014Enfin, al mijmerend neem ik afscheid van 2013 en wens ik iedereen veel gezondheid, liefde en geluk, en maar net dat kleine beetje narigheid om in 2014 te kunnen genieten van alles wat voorbij komt.

Meer (na de) kerstgedachten lezen of meedoen? Klik dan op Platoonline

18 reacties op “Eindejaarsgedachten

 1. Plato
  30 december 2013

  Een mooie filosofische terugblik. Het schijnt dat je aan gene zijde het gevoel voor tijd langzamerhand volkomen kwijtraakt en dat je tijd dan een vreemd fenomeen vindt. Het lijkt me heerlijk zonder tijd te leven. Nooit meer die druk te voelen van iets voor een bepaald moment te moeten. Ja, je stukje doet peinzen. Mooi!!

  Like

 2. Trees
  29 december 2013

  Wat een leuke WE! Ja, de tijd gaat ontzettend snel… Als de helft voorbij is verbaas ik me niet meer over hoe snel het jaar om is.

  Like

 3. gewoonanneke
  29 december 2013

  Ja dat heb ik ook aan het einde van het jaar, even terugkijken en nadenken. Daar is het echt de tijd voor denk ik. voor jou ook de allerbeste wensen voor 2014

  Like

 4. Rebelse Huisvrouw
  29 december 2013

  Mooie overdenking. Ze zeggen wel eens: zonder diepte- geen hoogtepunten maar voor sommige mensen zijn de dieptepunten wel heel erg diep. Dan maar een iets lager hoogtepunt 😉
  Fijne jaarwisseling en een goed en gezond 2014!

  Like

 5. rietepietz
  29 december 2013

  Een mooie mijmering met maar een heleboel waarheden. We hoeven in logland maar om ons heen te kijken om te zien dat je gelijk hebt. Voor mij was 2013 een jaar zonder héél diepe dalen, dat ook de héél grote hoogtepunten een beetje uitbleven is perfect tegen elkaar weg te strepen! Ik heb geen klagen gehad en teken bij voor 2014 in de hoop dat niemand minder zult hebben in het nieuwe jaar .

  Like

 6. Pingback: De U.O. en….. de WE-300 voor december | Platoonline

 7. minoesjka2
  28 december 2013

  Heel herkenbaar, dat wat filosofisch worden 🙂 Heb daar ook “last” van, haahaha.
  Wens jou ook een hele goede jaarwisseling en meer leuke dan nare dingen in 2014.

  Like

 8. Appeltje
  28 december 2013

  Mooi zo’n overdenking.
  Voor mij was het een stil jaar, vermoeid zonder enig hoogte of dieptepunt (en waren ze er wel dan ben ik ze beslist vergeten).
  Een jaar wat ik me waarschijnlijk nooit zal herinneren zoals de klok het uur ervoor vergeten is.

  Like

 9. ria
  28 december 2013

  En zoals het klokje thuis tikt het nergens
  Jij ook een goed 2014 toegewenst Joke
  Groetjes, Ria

  Like

 10. Apiedapie
  28 december 2013

  Ja laat die wijzers maar draaien, het beste kun je er gewoon naar kijken. En dat kunnen de meeste mensen alleen maar aan het einde van het jaar. Jij ook een prachtig 2014 toegewenst, Joke!

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 28 december 2013 door in Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 169 andere volgers

%d bloggers liken dit: