Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Quatsch – Praat geen poep! – #WOT 3/14

Quatsch ~ 1) Flauwekul 2) Geklets 3) Klets 4) Kletspraat 5) Nonsens 6) Onzin

Vroeger had je wol, katoen, linnen, zijde, bont angora en leer. Nou ja, er was ook jute natuurlijk en paardeharen dekens, maar dan had je materialen voor kleding wel ongeveer gehad. Tegenwoordig is de variatie aan materiaal vele malen groter; denk aan acryl, viscose, nylon, polyester, fleece, terlenka, bont, gore-tex, drylot, polartec, rayon, hennep, bamboe, noem maar op.
Ik heb alles uitgeprobeerd, maar kom altijd terug op katoen of linnen. In kleding van ander materiaal krijg ik het benauwd,
zweet ik peentjes en word ik misselijk. En niet alleen als ik wéét dat ik iets van andere stof aan heb, want dan kun je zeggen dat het tussen mijn oren zit. Nee, het gebeurt vaak dat ik er pas achter kom dat het iets anders is, als ik me langzaam steeds akeliger ga voelen.

Veel mensen snappen dat niet. Vooral verkopers van dameskleding die geen katoen in de collectie hebben, maar wel rayon of viscose, gaan vaak met mij in discussie.
“Maar dit is óók natuurlijk materiaal hoor, het is van hout gemaakt en dat komt uit de natuur.”
“Daar hebt u gelijk in, maar ik krijg het er benauwd in. Trouwens, ijzer is ook een natuurlijke stof en dat draag ik ook niet. Harnassen zijn uit tegenwoordig.”
“Toch is het raar dat u het er benauwd in krijgt, want dit is luchtig materiaal, uit de natuur, het ademt en ik verkoop het heel veel.”
“Dat geloof ik graag, maar ik kan er niet tegen, dus ik zoek iets in katoen.”
“Nou mevrouw, tegenwoordig wordt alles in moderne stoffen gemaakt, die kreuken veel minder en worden ook anders geweven. Daarom zit het veel luchtiger. Katoen wordt niet meer verkocht.”
“Ja, stof die niet kreukt, wil ik natuurlijk ook wel. Maar ik wil mijn jurk, of blouse, of ondergoed graag de hele dag dragen zonder misselijk te worden.  Dus ik ga voor katoen
. Begrijpt u?”

Nee, dat begrijpt ze niet. Want zíj heeft daar helemaal geen last van. Zit juist lekker. Luchtig, ademend èn geen kreukels. Kortom, wat wil ik nog meer?
Ehm – KATOEN??
Maar dat hebben ze niet, want ‘dat wordt niet meer gemaakt’ en ik wil alleen maar katoen! Ik word misselijk en benauwd van andere stof. Is dat nou zo moeilijk te begrijpen? Tegen iemand die allergisch is voor pinda’s of garnalen, zeg je toch ook niet; onbegrijpelijk, het is een natuurlijk product en ik verkoop er veel van? Ja, dat zal. Ik vind pinda’s ook lekker, maar als je er allergisch voor bent, word je ziek van pinda’s! En kleding in fantasiestoffen kan erg mooi zijn, maar ik krijg het er benauwd in!

quatsch2Ik begin eraan te wennen en maak me tegenwoordig minder druk. Heeft de winkel geen katoen of linnen (omdat ‘er geen vraag naar is’, of omdat ‘het niet meer geleverd wordt’), denk ik ‘praat geen poep’,  maar ik ga niet meer in discussie. Ik zeg; “jammer, maar ik zoek iets anders”, en loop de winkel uit. Vaak met onbegrip nagestaard door de verkoopsters, die zelf in allerlei kunststoffen stretch artikelen rondlopen. Maar dat zal mij worst wezen. Worst; ook natuurlijk materiaal.

==================================================================

Write On Thursday. #WOT  is een creatieve schrijfopdracht, waaraan iedereen kan meedoen, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen. De bedoeling is om het woord in z’n meest vrije vorm te verklaren. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract?

Eerder geplaatst op 16 oktober 2010 voor het voormalige ZOZ (Zeuren op Zaterdag) van MelodyMusic en op een aantal punten aangepast voor WOT deel 3 (Write on Thursday) van MightyMusings.

24 reacties op “Quatsch – Praat geen poep! – #WOT 3/14

 1. mightymusingsnl
  17 januari 2014

  Ja, tjemig. Inderdaad een hekel punt zeg… Want was hier niet bekend mee…

  Gaaf dat je meedoet met de #WOT… Ik zie uit naar de volgende… 🙂

  Like

 2. Plato
  19 oktober 2010

  Ik zou dit nooit aanstellerij noemen. Zelf krijg ik enorme jeukerige vlekken als ik sokken van een of andere kunststof draag. Wol en katoen gaat moeiteloos. Nou Joke, het zal mij een zorg zijn wat een ander er van vindt, ik draag alleen sokken van wol of katoen. En vaak loop ik nog met blote voeten in leren schoenen. Dat gaat heel goed.
  En die winkelpoppekes, wat weten die er nu van? Dus maar weer aan de cursus klantvriendelijkheid.

  Like

 3. Jenke
  18 oktober 2010

  Nou ik heb er ook nog nooit van gehoord,sorry,maar nu dus wel. Draag ook liever katoen en linnen.Eigenlijk nooit dat meerek spul…..je gaat er een beetje als worst in uitzien.

  Like

 4. Jokezelf
  17 oktober 2010

  Kijk, dat bedoel ik nou! Niemand gelooft het – snik-. Ik word echt misselijk van sommige (veel/bijna alle) kunstmatig gemaakte stoffen. Niet als ik ernaar kijk of als ik eraan ruik. Nee, als ik die stof aan heb, voel ik me benauwd worden en wil ik het kledingstuk uitdoen. Ik ben wel eens in de pauze van een vergadering naar V&D gelopen voor een nieuw t–shirt omdat ik me zo naar voelde in een t-shirt met 80% katoen en 20% elasthan. Ik dacht dat dat wel moest kunnen. Niet dus. Zweten als een otter, misselijk en moe. 100% katoenen t-shirt aan – nergens meer last van.

  Like

 5. Novie
  17 oktober 2010

  misselijk worden van stoffen….daar had ik nog nooit van gehoord is het wel echt waar? (grijnzzz)

  Like

 6. Ikan-Mas
  17 oktober 2010

  Ja zeker herkenbaar ik draag ook graag katoen

  Like

 7. ♪Melody♪
  16 oktober 2010

  Dit is een prachtige ZOZ ook al is het onderwerp dat niet, en het is heel erg herkenbaar. Heb t zelf niet maar mijn vriendin wel in extrreme mate dus de wijze van hoe je behandeld wordt in een winkel herken ik gelijk!
  Mooiiii gedaan!

  Like

 8. Trui
  16 oktober 2010

  Wat een goed stukje, zeg! Ik heb nooit geweten, dat je van al die materialen ziek kunt worden. Lijkt me knap lastig.

  Like

 9. hanneke
  16 oktober 2010

  ik begrijp je helemaal!
  ik krijg het ook warm in die andere stofjes, misselijk word ik gelukkig niet, wel van de reactie van die winkelmuts!
  goede zoz

  Like

 10. minoesjka
  16 oktober 2010

  Wat een goede invulling van ZoZ.
  Nou, ik kan je vertellen, ik geef ook de voorkeur aan natuurlijke stoffen, ik word er dan niet naar van, maar het voelt gewoon veel fijner aan je huid. Maar het is inderdaad in veel winkels niet meer te vinden, jammer hoor!!

  Like

Reacties zijn gesloten.

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: