Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Quatsch – Praat geen poep! – #WOT 3/14

Quatsch ~ 1) Flauwekul 2) Geklets 3) Klets 4) Kletspraat 5) Nonsens 6) Onzin

Vroeger had je wol, katoen, linnen, zijde, bont angora en leer. Nou ja, er was ook jute natuurlijk en paardeharen dekens, maar dan had je materialen voor kleding wel ongeveer gehad. Tegenwoordig is de variatie aan materiaal vele malen groter; denk aan acryl, viscose, nylon, polyester, fleece, terlenka, bont, gore-tex, drylot, polartec, rayon, hennep, bamboe, noem maar op.
Ik heb alles uitgeprobeerd, maar kom altijd terug op katoen of linnen. In kleding van ander materiaal krijg ik het benauwd,
zweet ik peentjes en word ik misselijk. En niet alleen als ik wéét dat ik iets van andere stof aan heb, want dan kun je zeggen dat het tussen mijn oren zit. Nee, het gebeurt vaak dat ik er pas achter kom dat het iets anders is, als ik me langzaam steeds akeliger ga voelen.

Veel mensen snappen dat niet. Vooral verkopers van dameskleding die geen katoen in de collectie hebben, maar wel rayon of viscose, gaan vaak met mij in discussie.
“Maar dit is óók natuurlijk materiaal hoor, het is van hout gemaakt en dat komt uit de natuur.”
“Daar hebt u gelijk in, maar ik krijg het er benauwd in. Trouwens, ijzer is ook een natuurlijke stof en dat draag ik ook niet. Harnassen zijn uit tegenwoordig.”
“Toch is het raar dat u het er benauwd in krijgt, want dit is luchtig materiaal, uit de natuur, het ademt en ik verkoop het heel veel.”
“Dat geloof ik graag, maar ik kan er niet tegen, dus ik zoek iets in katoen.”
“Nou mevrouw, tegenwoordig wordt alles in moderne stoffen gemaakt, die kreuken veel minder en worden ook anders geweven. Daarom zit het veel luchtiger. Katoen wordt niet meer verkocht.”
“Ja, stof die niet kreukt, wil ik natuurlijk ook wel. Maar ik wil mijn jurk, of blouse, of ondergoed graag de hele dag dragen zonder misselijk te worden.  Dus ik ga voor katoen
. Begrijpt u?”

Nee, dat begrijpt ze niet. Want zíj heeft daar helemaal geen last van. Zit juist lekker. Luchtig, ademend èn geen kreukels. Kortom, wat wil ik nog meer?
Ehm – KATOEN??
Maar dat hebben ze niet, want ‘dat wordt niet meer gemaakt’ en ik wil alleen maar katoen! Ik word misselijk en benauwd van andere stof. Is dat nou zo moeilijk te begrijpen? Tegen iemand die allergisch is voor pinda’s of garnalen, zeg je toch ook niet; onbegrijpelijk, het is een natuurlijk product en ik verkoop er veel van? Ja, dat zal. Ik vind pinda’s ook lekker, maar als je er allergisch voor bent, word je ziek van pinda’s! En kleding in fantasiestoffen kan erg mooi zijn, maar ik krijg het er benauwd in!

Ik begin eraan te wennen en maak me tegenwoordig minder druk. Heeft de winkel geen katoen of linnen (omdat ‘er geen vraag naar is’, of omdat ‘het niet meer geleverd wordt’), denk ik ‘praat geen poep’,  maar ik ga niet meer in discussie. Ik zeg; “jammer, maar ik zoek iets anders”, en loop de winkel uit. Vaak met onbegrip nagestaard door de verkoopsters, die zelf in allerlei kunststoffen stretch artikelen rondlopen. Maar dat zal mij worst wezen. Worst; ook natuurlijk materiaal.

==================================================================

Write On Thursday. #WOT  is een creatieve schrijfopdracht, waaraan iedereen kan meedoen, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen. De bedoeling is om het woord in z’n meest vrije vorm te verklaren. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract?

Eerder geplaatst op 16 oktober 2010 voor het voormalige ZOZ (Zeuren op Zaterdag) van MelodyMusic en op een aantal punten aangepast voor WOT deel 3 (Write on Thursday) van MightyMusings.
Delen

24 reacties op “Quatsch – Praat geen poep! – #WOT 3/14

 1. staartje
  8 feb 2014
  staartje – Drenthe – vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR , met pensioen, fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur, musea- drie leuke kinderen en twee geweldige kleinzonen(2013 en 2015)

  Tja, die overtuigingsdrang. we moeten verkopen. Gelukkig voor jou keert katoen meer en meer terug. hennep is ook erg natuurlijk ( en duurzaam)

 2. ria
  23 jan 2014
  ria

  Haha maar ik heb vorige week fijn geshopt en…..jawel echte katoenen t-shirts met lange mouw, katoenen vest en 2 katoenen spijkerbroeken.
  Groetjes, Ria

  • jokezelf
   25 jan 2014
   Jokezelf – The Netherlands – Gepensioneerd GZ-psycholoog (NP,) voormalig docente Nederlands. (Web)schrijfster, auteur van 'Sjeng van Dalsum, nagelaten werk'. Geïnteresseerd in theater, literatuur, kunst, fotografie, muziek, film en reizen.

   Kijk eens aan; het is er dus wel! (dat wist ik wel hoor, want ook ik ga alleen maar op katoenjacht)

 3. jokezelf
  21 jan 2014
  Jokezelf – The Netherlands – Gepensioneerd GZ-psycholoog (NP,) voormalig docente Nederlands. (Web)schrijfster, auteur van 'Sjeng van Dalsum, nagelaten werk'. Geïnteresseerd in theater, literatuur, kunst, fotografie, muziek, film en reizen.

  Dank voor jullie reactie. Ik zal inderdaad niet de enige zijn die dit meemaakt. En juffie; Ecotex ken ik niet. Zal er naar uitkijken.

 4. juffiegelukkigonderweg
  19 jan 2014
  juffiegelukkigonderweg – Nog steeds denk ik "ooit schrijf ik een boek". Tot die tijd vind je me op mijn weblog als ik tenminste niet onderweg - op reis - ben. Het liefst schrijf ik over alledaagse dingen en over taal.

  Wat klinkt dit herkenbaar Joke! Ken je Ecotex (duurzame en biologische kleding)? Het is niet goedkoop maar misschien zit er een keer iets bij voor je.

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 jan 2014 door in Kleine ergernissen, Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Navigatie

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%