Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Lang Leve Moederdag!

moederdagOnze huidige, westerse manier van Moederdag vieren, is vandaag 100 jaar geworden. Meestal gaat dat gepaard met gezellige brunches, bloemen, cadeautjes, kaarten, als blijk van liefde en waardering voor onze moeders. In gezinnen die Moederdag vieren, gaat het er vooral om moeder te verwennen. Ze krijgt ontbijt op bed, (zelfgemaakte) cadeautjes en het huishouden hoeft ze die dag niet te doen. En natuurlijk gaan we die dag ook bij oma op bezoek.

Het vereren van moeders gaat vele eeuwen terug; er is al sprake van in het klassieke Griekenland, met de moedercultus ceremonies voor Rhea, de Grote Moeder der Goden. En ook de katholieke kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus; In Engeland was Mothering Sunday een christelijk feestdag tot 1644.

‘Onze’ Moederdag is ontstaan in Amerika en heeft sombere wortels: in 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia een grote publiciteitscampagne voor Moederdag, een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Maar het grote succes kwam pas nadat Anna Marie Jarvis in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders. In 1908 organiseerde zij de eerste Moederdag, vooral ook om haar moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog  Mother’s Day Work Clubs had georganiseerd om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen. In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother’s Day zou zijn, een nationale feestdag.
Vanuit de VS verspreidde Moederdag zich over de rest van de westerse wereld. In Nederland begon de traditie rond 1925.

 

 

Moederdag wordt niet overal op dezelfde dag gevierd en in sommige landen is het vooral een dag voor vrouwen. Ook 8 maart, Internationale Vrouwendag, geldt in een aantal landen als Moederdag.

Bron: Wikipedia

12 reacties op “Lang Leve Moederdag!

 1. gewoonanneke
  21 mei 2014

  Ja het is niet iedereen een feest die dag, dat heb ik ook meegemaakt toen mijn kinderen waren overleden dan is het een verdrietige dag. Maar voor mij is het toch wel een heel speciale dag of mijn kind wel of niet komt maakt me niet uit al vind ik het vanzelfsprekend heel leuk als ie wel komt.

  Like

 2. Plato
  18 mei 2014

  Een mooi overzicht. Ik wist het niet maar het verbaast me niet dat ook dit feest van de VS is geërfd, net als de gekte rond Santa Claus en Halloween. Ik vier al jaren geen moederdag meer (geen vaderdag ook) maar ik zal me altijd blijven herinneren dat moederdag bijna of precies op mijn moeders verjaardag viel (10 mei). Aan vaderdag werd bij ons niets gedaan. In mijn beleving bestond dat ook niet. Nu wel, maar mijn kinderen hebben er nooit iets mee gehad en ik nu eigenlijk ook niet meer.
  Maar één ding is zeker: mijn moeder was de beste moeder die er (voor mij) bestond. Geen twijfel daarover.

  Like

 3. Blog Zonder Naam
  17 mei 2014

  Leuk dat je regelmatig langs komt, maar op de zusterblog http://www.bloggen.be/boerinzondernaam
  is het wat gezelliger, met meer reacties en mensen die langskomen. Je mag gewoon op wordpress blijven hoor, geen punt, maar het is soms ook leuk om te lezen wat andere mensen reageren…
  vr gr.
  De Boerin

  Like

 4. Rebelse Huisvrouw
  15 mei 2014

  Het is misschien een melkkoe geworden, maar moe mag wel eens in het zonnetje gezet worden vind ik. Zeker nu ik zelf moeder ben heb ik niets meer tegen Moederdag 😀 😀

  Like

 5. Blog Zonder Naam
  14 mei 2014

  Helaas ben ik geen moeder geworden. Mijn schoonmoeder leeft niet meer en mijn eigen moeder vierde op 11 mei haar huwelijksverjaardag. Slechts één genodigde, want mijn man en vader zijn water en vuur. Moederdag voor het laatst gevierd op de lagere school, toen er nog geknutseld moest worden.
  Op mijn blog wel aandacht aan besteed. Ook met Hans Dorrestijn. Gigantisch goed lied.

  Like

 6. jeetjemina
  12 mei 2014

  De huidige moederdag heft weinig ideële motieven meer. Het is moeder verwennen en de economie spekken.
  Gelukkig doet niet iedereen daar aan mee. Maar moeders verwennen mag natuurlijk altijd en niet alleen op moederdag.
  gr eva

  Like

 7. Trees
  12 mei 2014

  Wat een enig liedje, echt kostelijk! Ik heb het wel 3 x beluisterd! Hoe vind je nou weer zoiets?
  Ik herinner me ook het gerommel van de kinderen beneden, papa stond erbij en keek ernaar, want hij mocht niks doen en ik mocht echt mijn bed niet uit. Aan cadeautjes deden we niet (nog steeds niet eigenlijk), ik ben rond moederdag jarig en dat was genoeg. Maar thee en beschuit op bed en zelfgeknutselde cadeautjes waren altijd heel welkom!

  Like

 8. Apiedapie
  12 mei 2014

  Niks mis mee als je je moeder in het zonnetje wilt zetten. Liefst een paar keer meer dan een dag per jaar!

  Like

 9. kakel
  11 mei 2014

  Sommige mensen hebben echt moeite met Moederdag. De één omdat ze niet meer leeft, de tweede omdat de kinderen te ver weg wonen/geen tijd hebben, een derde omdat ze heeft gezegd dat Moederdag aanstelleritis is en een commercieel bedenksel, maar als de kinderen dan inderdaad niet komen, is ze teleurgesteld…
  Als je moeder bent en op deze dag ook naar naar je (schoon)moeder moet rennen. ’t Is altijd wat, zou mijn schoonmoeder zeggen. En verhip: ’t is waar!
  groetjes Kakel

  Like

 10. Appelvrouw
  11 mei 2014

  Ik denk aan al die gezinnen vol onmin. En al die verplichte “feest”dagen.
  En al die kinderen in tehuizen omdat die lieve moedertjes…

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 171 andere volgers

%d bloggers liken dit: