Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Echo’s van vroeger

 

nina-en-frederikNina en Frederik waren een Deens-Nederlands zangduo dat aan het eind van de jaren vijftig en in de jaren zestig actief was. Frederik (baron) van Pallandt (geboren op 4 mei 1934 te Kopenhagen, vermoord op 15 mei 1994) en zijn vrouw Nina Magdalena Møller (geboren 15 juli 1932) hadden diverse internationale hits, zoals Listen to the Ocean, Mango buy me Mango en het door Bob Dylan geschreven Blowin’ in the Wind. Zij traden vaak op in Nina’s geboorteland Denemarken, waar ook Frederik geboren was als zoon van de toenmalige Nederlandse ambassadeur. Nina en Frederik kenden elkaar vanaf 1938 doordat hun families elkaar kenden.

Na zijn agrarische studie aan de universiteit van Trinidad kwam Frederik opnieuw Nina tegen en in 1957 vormden ze in Kopenhagen een zangduo. Ze traden met steeds meer succes op in Scandinavië, West-Europa en Amerika. In 1959 kwam hun eerste grammofoonplaat uit. Kort daarna trouwden ze met elkaar.

In 1969 ging het zangduo uit elkaar. Niet lang erna volgde ook privé hun scheiding. Nina bleef in de showbusiness werken, terwijl Frederik zich tot zijn plotselinge overlijden in 1994 op duurzame landbouw toelegde.

(info Wikipedia)

 

 

Meer nostalgisch gezwijmel, of ook meedoen? Kijk bij Marja.

20 reacties op “Echo’s van vroeger

 1. Trees
  21 juni 2014

  Heerlijke muziek, ik was dol op die 2 stemmen samen!
  Mooie keuze Joke!

  Like

 2. Rianne
  21 juni 2014

  Na de eerste noten dacht ik .. ‘Niet mijn ding’.. Toch afgeluisterd. De combinatie van stemmen is prachtig, de wendingen apart en zeker het beluisteren waard.

  Like

 3. gewoonzoalsikben
  21 juni 2014

  Nog altijd een heerlijk nummer om te luisteren
  Fijn weekend,Elisabeth

  Like

 4. Melody
  21 juni 2014

  Ja leuk! Dit verhaal kende ik en hun muziek ook, mooi om het weer eens te horen, is al heel lang geleden.

  Fijn weekend.

  Like

 5. Petr@
  21 juni 2014

  Nooit van gehoord 😉
  Leuk om te luisteren naar de geluiden van toen!

  Fijn weekend!

  Like

 6. Albert y Mara fotoblog
  21 juni 2014

  Puur jeugdsentiment, toen Nederland nog zo beklemmend was en de spruitjeslucht zo gewoon was en vaders wil wet was. Mama’s enige recht was het aanrecht.

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  In 1938 werd mijnheer van Pallandt de Nederlandse ambassadeur in Denemarken. Al snel wordt de familie van Pallandt bevriend met die van de familie Moeller-Hasselbach. Ook de kinderen van de families gaan veelvuldig met elkaar om. Nina en Frederik zijn onafscheidelijk. Toen mijnheer van Pallandt verplaatst werd moesten ze echter afscheid nemen. Voor Frederik startte er een opwindend leven. Met de familie verbleef hij in China, Japan, Rusland, Indonesië, de Verenigde Staten en Trinidad. In laatstgenoemd land kwam hij in aanraking met de calypso muziek. Hij voelt zich er toe aangetrokken en al snel heeft hij zijn eigen band.

  In 1956 keert hij terug naar Kopenhagen en al snel ontmoet hij zijn jeugdvriendin Nina uit lang vervlogen jaren. Op een studentenfeest grijpt Frederik de gitaar en speelt wat Calypso deuntjes, waarbij Nina op de achtergrond mee neuriet. De gasten luisteren bewonderend en het duo Nina & Frederik is geboren. Na enkele maanden oefenen geven zij op 1 juli 1957 hun eerste optreden in Kopenhagen. De reacties zijn overweldigend en al snel hebben ze een platencontract te pakken. Denemarken is spoedig te klein en in een vloek en een zucht wordt Europa en daarna de rest van de wereld veroverd. Het succes lacht hen toe en ze staan over de hele wereld op de planken met als een van de hoogtepunten een uitverkochte Royal Albert Hall in Londen. Overal staan ze voor de tv camera’s en de BBC geeft hen zelfs een eigen tv show. Ze scoren hits met songs als; ‘Mary’s Boy Child’ (1959), ‘Little Donkey’ (1960), ‘Sucu Sucu’ (1961) en ‘Listen To The Ocean’(1967).

  In het voorjaar van 1960 geeft het duo elkaar het ja woord en ze krijgen drie kinderen: Nicolas, Kirsa en Anne-Marie.In de herfst van 1966 besluiten Nina & Frederik in Engeland te gaan wonen. Het duo valt in 1969 uit elkaar, vanwege het feit dat Frederik het wat rustiger aan wil gaan doen. Dit in tegenstelling tot Nina die nog steeds door wil gaan. Uiteindelijk komt het in 1976 tot een scheiding. Frederik verhuist naar Ibiza en sindsdien hebben we niets meer van hem gehoord. Nina zien we als actrice terug in de film ‘The Long Goodbye’ (1973) met Elliott Gould. Enige tijd later duikt haar naam op in een mini schandaal. Zij wordt namelijk aan de zijde gezien van Clifford Irving, de frauduleuze schrijver van de Howard Hughes biografie. In 1980 zien we Nina nog een keer in de film ‘American Gigolo’. Nadien hebben we niets meer van haar gehoord.

  Like

  • jokezelf
   21 juni 2014

   Zó hé dat is een hoop informatie. Ik weet verder nog dat Nina na 1980 nog een bijrolletje had in een paar films en series. Haar laatste optreden was in 1988 toen ze meespeelde in een aflevering van “Tales of the unexpected”.

   Van Frederik is veel meer bekend. Ik heb nog gevonden dat hij in 1976 hertrouwde met María Jesus de Los Rios y Coello de Portugal en zich samen met haar in voor duurzame landbouw. Hij woonde inderdaad enkele jaren in Ibiza, evenals Nina, met wie hij altijd bevriend bleef. In mei 1977 kreeg hij met zijn nieuwe vrouw nog een zoon; Daniel Tilopa.

   In 1984 kocht hij de auteursrechten van Burke’s Peerage. Dat is een register van de Britse aristocratie met meer dan 120.000 graven, baronnen, ridders en nog zo wat hoge adel. Frederik was tenslotte van geboorte een baron. Een lucratieve onderneming volgens mij, want zo’n boek doet op Bol.com tussen de 450 en 750 euro.

   Eind tachtiger jaren bracht Frederik, een fervent zeiler volgens de memoires van Nina, steeds meer tijd door op zijn jacht dat in de Filippijnen lag. Begin jaren negentig vestigde hij zich daar permanent. Op 15 mei 1994, werden zowel hij als zijn Fillipijnse vriendin Susannah doodgeschoten in een hut in Puerto Galera op het eiland Mondoro.
   Er gingen geruchten dat hij deel uitmaakte van een grote Australische misdaadorganisatie en dat zijn moordenaar lid was van een drugssyndicaat waarvoor Frederik het vervoer verzorgde. De moordenaars zijn nooit gepakt, maar in 2006 kwam bij gesteggel over de rechten op een Franse villa, informatie naar boven waaruit bleek dat er inderdaad link was tussen de moord in 1995 op Frederik en het beruchtste drugs- en mensenhandel syndicaat van Australië.

   Frederik ligt begraven in Nederland op het kerkhof van IJhorst (O), in de gemeente Staphorst.

   Het is toch wat? Dat verwacht je niet van die brave zanger uit de jaren zestig. Zo zie je maar..

   Like

 7. Marja
  21 juni 2014

  Dankjewel. Ik vind dit nog altijd een zalig nummer. Fijn weekend.

  Like

 8. Vlasje
  21 juni 2014

  Heb ook al eens Nina en Frederik geplaatst, mooi blijft het.

  Like

 9. Plato
  21 juni 2014

  Joke, stuur jij je link niet naar Marja?

  Like

 10. Plato
  21 juni 2014

  Dit nummer ken ik van mijn jeugd. Ze waren behoorlijk bekend. Ik herinner me nog dat ik haast niet kon geloven dat de twee uit elkaar waren. Ze waren voor mij zo onlosmakelijk met elkaar verbonden. Fijn om deze muziek hier weer terug te horen.

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 21 juni 2014 door in Muziek, Zwoz en getagd als , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 171 andere volgers

%d bloggers liken dit: