Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Na-nu na-nu – R.I.P. Robin Williams

mork en mindyIn 1978 zag ik Robin Williams in de serie Mork en Mindy. Ik vond hem leuk, zoals zovelen in die tijd. Maar ik raakte onder de indruk van zijn acteerprestaties in The World According to Garp (naar een boek van John Irving), waarin hij T.S.Garp speelde, zoon van Jenny Fields (Glenn Close) die in 1944 mannen verpleegt die gewond uit de oorlog komen. Jenny is alleen, wil een kind, maar houdt niet van daten en eigenlijk ook niet van mannen. Dan stort er een bommenwerper neer. Een van bemanningsleden, Technical Sergeant (TGarp en RobertaS) Garp, komt zwaargewond in het ziekenhuis en Jenny weet zijn laatste zaadlozing op te vangen. Zo wordt wordt ze moeder van een zoontje dat ze T.S. Garp noemt. Het verhaal, de film, de acteurs, ik vond ze allemaal geweldig. Vooral de scenes tussen Garp en Roberta, zijn moeders transseksuele bodyguard (gespeeld door John Lithgow) vond ik ontroerend.

Een van de leukste uitdrukkingen vond ik de waarschuwingen aan het strand van Helen aan Garp en later aan Garps zoontjes; “Watch out for of the undertow” (pas op voor de onderstroom), wat door Garps zoontje Walt begrepen werd als “Watch out for the undertoad” (pas op de schildpad onder water).

birdcageHij speelde veel  hoofdrollen en fantastische bijrollen. Tussen 1977 en 2013 speelde hij in 75 films en televisieseries. Veel van zijn rollen hebben een komisch karakter, zoals bijvoorbeeld Mrs Doubtfire, Hook, Cadillac man, Good morning Vietnam, Patch Adams, the Bird Cage, maar hij was ook steengoed in het serieuzere werk, waaronder Good Will Hunting, Dead Poets Society, What Dreams May Come, Awakenings. En hij speelde levensechte psychopaten in Insomnia en One Hour Photo. Ook als stand up comedian was hij ongeëvenaard.

 

 

Zijn laatste rol was dit jaar in de serie The Crazy Ones. En nou is ie er niet meer.
Hij vond het genoeg.

 

robin williams

 

Informatie o.a. van Wikipedia

8 reacties op “Na-nu na-nu – R.I.P. Robin Williams

 1. roadlaura1969
  12 aug 2014

  Heel mooi eerbetoon Joke.
  Iets wat zijn vrouw graag wilde dat mensen hem zo herinneren .

  Prachtige acteur gelukkig kunnen we de films blijven kijken.

 2. Via You tube kun je een filmpje zien, waar Robin Williams met een gorilla speelt. Zo leuk!

 3. Trees
  12 aug 2014

  Veel te jong, dus veel te vroeg! Ik lees net dat hij zichzelf heeft opgehangen, dat is helemaal verschrikkelijk…

 4. Marja
  12 aug 2014

  Triest. Een groot gemis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: