Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Geen praatje zo rond, of het eindigt met stront

let opDit is een tamelijk onsmakelijk logje, dus je kunt nog afhaken.

Van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid kreeg ik een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Ik doe mee, zeker omdat mijn vader darmkanker had die veel te laat ontdekt is. Hij leefde weliswaar nog zeven jaar, met een stoma, maar zijn gezondheid werd steeds slechter en op het laatst lag hij meer in het ziekenhuis dan dat hij thuis was.

In de paarse envelop zit een plastic mapje met; 1) een brief en een folder, 2) een gebruiksaanwijzing, een antwoordformulier en een buisje (alleen aan het groene dopje draaien) en 3) een zakje en een retourenvelop. In brief en folder uitleg over darmkanker, hoe vaak dat voorkomt en hoe dat te behandelen is, alles smakelijk gelardeerd met foto’s en tekeningetjes. Verder een korte uitleg over het verzamelen van de ontlasting (poep, staat er discreet tussen haakjes achter).

poepenDe ontlasting mag niet in aanraking komen met urine of met het water in de toiletpot.
Urine; dat is wel even een dingetje, want als ik zit te poepen, komt er altijd urine mee. Ik ben namelijk een vrouwtje en heb kinderen gebaard; mijn bekkenbodemspieren zijn niet sterk genoeg om mijn plas in te houden terwijl ik een drol draai. Hoe houd ik mijn urine weg bij mijn poep? Daar geeft de folder geen antwoord op. Ik krijg spontaan last van obstipatie.

Tegen het plonzen wordt geadviseerd om velletjes of een prop toiletpapier in de pot te leggen. Dat is ook een dingetje; ik heb een diepspoeler. Alles verdwijnt so wie so meteen onder water. Dat gaat hem dus niet worden.  Ik moet iets anders hebben om mijn drol op te vangen. Plastic zak? Krant? Daar kan ik na afloop de poep van af laten glijden en zak of krant in een zakje doen. De plastic zak zakt onder water, maar de krant blijft goed liggen. Een paar velletjes keukenpapier erop, zodat ik na afloop de krant kan pakken om de boel er af te laten glijden. Het keukenpapier is erg dik en ik wil niet dat mijn toiletpot ook geconstipeerd raakt, dus wordt het toiletpapier. Dat kan zó doorgespoeld worden.
Alles ligt klaar voor de opvang van mijn drol; krant met daarop een driedubbele laag toiletpapier, plastic zak om de krant na afloop in te doen, het buisje, het witte zakje met de blauwe rand waarin het buisje luchtdicht verpakt moet worden en – voor alle zekerheid – de gebruiksaanwijzing. Het toilet is taboe voor mijn echtgenoot, die moet maar even naar de buren als het echt nodig is.

prikdrolHet zweet breekt me uit. Ik moet op vier plaatsen in mijn ontlasting prikken. Hoe doe ik dat, als ik net gepoept heb? Ik kan me niet afvegen, want dan komen die gebruikte velletjes bovenop de aan te prikken drol te liggen. En de aangeprikte poep mag maar een klein beetje zijn, want als er teveel ontlasting in het buisje zit, is het niet bruikbaar. Hoe veel is teveel? En kan ik ook te weinig aanprikken? En als ik op vier plaatsen prik, veegt de poep van de volgende plek, die van de vorige plek dan niet weg?

Normaal doe ik mijn grote boodschap op de klok, maar ik voel nu geen enkele aandrang. Wel loop ik uit voorzorg ieder uur naar het kleine kamertje om te “wateren”, zoals mijn lang geleden overleden ex-schoonvader het doen van een plasje noemde. Tegelijkertijd probeer ik krampachtig te voorkomen dat ik per ongeluk toch simultaan een eitje leg.
Eindelijk, halverwege de middag, dient zich de bolus voorzichtig aan. Voor alle zekerheid nog even een paar druppeltjes geplast. En daar gaat ie dan: het is véél en tussen mijn billen blijft natuurlijk het nodig hangen. Toch maar een beetje afvegen stinkendan, zodat de stront niet op de grond of mijn kleren valt als ik mij omdraai om op de vier verplichte plaatsen te prikken met het geribbelde groene staafje. Een hele toer, zeg ik u; de wc-bril zit onder, mijn billen moet ik afspuiten onder de douche, maar het buisje komt gevuld en wel in het bijgeleverde zakje met de blauwe rand.

Nadat ik mijzelf verschoond heb en de pot een nieuwe beurt gegeven, loop ik tegen het volgende probleem aan: de retourenvelop moet binnen 24 uur opgestuurd en in de koelkast bewaard worden tot ik hem in de brievenbus doe. Het buisje mag niet kouder dan 2 en niet warmer worden dan 30 graden. Daar hebben we alweer een dingetje; de twee brievenbussen in ons dorp staan in de volle zon! En het is een behoorlijk zonnige zomer, dus de temperatuur in zo’n brievenbus in de volle zon, is waarschijnlijk hoger dan 30 graden. Daarom sta ik vanaf half vijf aan de overkant van de brievenbus te wachten tot hij geleegd wordt.

Achteraf had ik natuurlijk gewoon op een emmer moeten poepen, maar achteraf kun je een koe makkelijk in de kont kijken.

poepemmer

 

Op de website nog meer tips om de ontlasting op te vangen. Vooral de tip om een plastic zakje om je hand te doen en daarmee de ontlasting op te vangen, vind ik een fijne!  Ook de waarschuwing om de gebruikte hulpmiddelen niet door het toilet te spoelen, maar in de prullenbak te gooien, vind ik erg grappig. Maar ik vind nergens iets over die vieze billen tijdens het prikken in de poep.

UPDATE: inmiddels heb ik gehoord over de zogenaamde FecesVanger, die zou het klusje makkelijker moeten maken:

22 reacties op “Geen praatje zo rond, of het eindigt met stront

 1. rietepietz
  20 augustus 2014

  Whahaha, heerlijk onderwerp al is het natuurlijk een doodernstige zaak. Ik denk dat een plastic bakje in de pot zetten ook wel zal werken, je weet, wel zo’n bakje van een chinese maaltijd, (daar heeft tóch al een hoop zooi in gezeten.)dat blijft waarschijnlijk wel boven de “waterspiegel”staan ..
  Ik weet niet of ik nog in de doelgroep val met mijn 72 jaar maar ik weet nú al dat ik niét mee ga doen.
  Ondanks dat ik héél goed weet dat darmkanker geen lolletje is maar ook dát je er van kunt herstellen. Henk overleefde endeldarm kanker maar het was een heftig jaar waar hij door moest 13 jaar geleden. Ik ben dat voor mezelf niét van plan,
  Ook dit onderzoek heeft net als het bevolkingsborstonderzoek, toch een redelijk hoog percentage “misuitslagen” variërend van gemiste tumoren tot wél aanslaan terwijl er niets aan de hand is dus héél veel extra zekerheid biedt zo’n onderzoek óók weer niet.

  Like

 2. Mark
  17 augustus 2014

  Heerlijk onsmakelijk verhaal. Ik hou ervan. Hopelijk krijg je een negatieve uitslag. Ik bedoel dus negatief voor de darmkanker en positief voor jouw gezondheid 🙂

  Like

 3. Appelvrouw
  15 augustus 2014

  Dat is een heel uitgebreid verhaal over kak opvangerij.
  Ik heb het gewoon in een lege schone ijsdoos gedaan, maar daarna heb ik meteen een vlakspoeler gekocht, dan weet je tenminste waar het allemaal over gaat.
  Ik zie je al zo staan bij de brievenbus, komt er een jonge vent die bakken legen, jij rennen naar de overkant: meneer, meneer… dit moet ook nog mee.

  Like

 4. beauninoblog
  15 augustus 2014

  Hadden ze twee jaar geleden met dit onderzoek begonnen, dan had mijn vader vast nog geleefd. Hoewel hij meermaals naar de huisarts is geweest met zijn klachten is hij pas vorig jaar doorgestuurd maar het ziekenhuis. In juli bleek dat hij endeldarmkanker had, en in januari is hij al overleden.

  Moest erg lachen om je stukje. Ja die brievenbus, daar heeft zeker niemand bij stil gestaan. Sta je dan met je envelop te wachten.

  Hoop op een goede uitslag voor je!

  Like

  • jokezelf
   16 augustus 2014

   Ja, dat hoop ik ook. Verdrietig dat dit bevolkingsonderzoek voor jouw vader te laat van start is gegaan.

   Like

 5. Trees
  14 augustus 2014

  Zeker een serieuze zaak, veel te veel mensen zijn te laat als die ziekte wordt ontdekt. Maar je hebt het op een hilarische en zeer beeldende manier verteld, ik zag het helemaal voor me. Je bent er maar druk mee geweest.
  Ik zie mezelf ook wel zo staan te studderen dus die emmer is een goed idee, achteraf voor jou dan ;-).

  Like

 6. gewoonanneke
  14 augustus 2014

  Ja ik begreep dat het er voor iedereen aan zit te komen dat onderzoek op een bepaalde leeftijd. En in jouw geval snap ik ook wel dat je daaraan mee doet. En ik denk dat ik als puntje bij paaltje komt en ik aan de beurt ben ook wel mee doe. Maar aan de andere kant wat een gedoe allemaal. Maar heel eerlijk gezegd heb ik dat met al die onderzoeken hoor al zie ik ook wel in mijn omgeving mensen die er uitgepikt zijn zoals mijn buurvrouw met borstkanker dat ze er heel vroeg bij is, dat het goed is. Maar toch…… pff vind het maar niets al die dingen misschien omdat ik er ook niet over na wil denken om zoiets te krijgen. Maar het ook niet aandurf om te zeggen ik doe niet mee want ik ben niet meer dan een ander dus je weet het nooit wat je onder je leden heb. Je hebt het trouwens wel heel mooi beschreven hahaha……….

  Like

 7. Marja
  14 augustus 2014

  Ik zie het helemaal voor me. Wat een drama in vier bedrijven.

  Like

 8. ria
  14 augustus 2014

  Praat me er niet van 🙂

  groetjes, Ria

  Like

 9. roadlaura1969
  14 augustus 2014

  Het is natuurlijk een serieuze zaak.
  Toch heb ik om je logje gelachen allemaal heel herkenbaar.
  Ik hoop van ganze harte dat de uitslag goed is !

  Like

 10. gerbelmer
  14 augustus 2014

  Moeilijk doen op het gemak. Tegen kanker, maar wel met stevig kankeren, schat ik in.

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 174 andere volgers

%d bloggers liken dit: