Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Smokâh in dâ house!

 

roken is viesIk ben anti roken. Vooral de stank van sigaretten vind ik vies. Daar ga ik van hoesten en tranen. Heel vervelend. Ik heb op mijn zestiende één keer geprobeerd zelf een sigaret op te steken en daarna gezworen dat ik nóóit, echt he-le-maal nooit een vriend wilde die rookte. Ik vónd het smerig. Hun kleren stonken, ze hadden vaak gele vingers en zoenen … gatsie!!
Dus daar hield ik mij aan. Vond ik een jongen leuk, of hij mij, maar zat hij vast aan een sigaret? Typisch geval van jammer, maar ik begon er niet eens aan. Dat ik daardoor misschien vele leuke verkeringen misliep (want vooral de stoere jongens rookten), nam ik op de koop toe. Gelukkig waren er ook jongens die ook geen behoefte hadden aan zo’n stinkstok, dus ik heb evengoed een leuke jeugd gehad, ben getrouwd met een rookloze man en wij kregen twee rookloze kinderen.

Jaren later, wij waren inmiddels rookloos gescheiden, begaf ik mij in het virtuele datingcircuit. Op mijn wensenlijstje stond niet-roken prominent vooraan. Toch waren er rokers die desondanks contact probeerden te maken: ‘Ik rook maar één pakje per dag, daar heb jij ècht geen last van,’ of; ‘Als ik bij jou ben, zal ik niet of minder roken’ of ‘Ik rook sigaren, of pijp, dát is toch niet erg?’ Een andere mooie was: ‘Voor jou zou ik het roken kunnen opgeven’. Allemaal prachtig, maar ik wilde geen enkele vorm van gerook in mijn buurt, dus ik bleef afwijzend en maakte alleen afspraken met niet-rokers. Die meestal tegenvielen.

Op een dag kreeg ik een mail van iemand die schreef; ‘Ik rook af en toe een pijpje en je weet niet wie je afwijst, als je niet met mij kennismaakt.’ De rest van zijn brief was ook leuk, dus ik maakte een afspraak om koffie te gaan drinken. Aardige man, lief pijpje, dat zelfs een beetje  lekker rook als ik er niet te dicht bij kwam. En ik vond het wel sjiek, zo’n pijproker. We begonnen een soort van LAT-relatie, die na een goed halfjaar eindigde. Niet vanwege die pijp, maar door de afstand; hij woonde 250 km bij mij vandaan.

Mijn huidige man, ook gevonden via internet (wat is dat toch een prachtig medium), is een verstokt sigarenroker. Hij rookt niet veel, maar wel constant. Al jaren. Zijn asbak staat altijd buiten en aan de deur, of voor het raam, blaast hij zijn rook uit. Elk uur uur neemt hij ‘een paar trekjes’ van zijn sigaartje dat hij vervolgens buiten laat liggen. Zo rookt hij tamelijk weinig, want de sigaar brandt grotendeels uit zichzelf verder. sigarenIn een café of restaurant gaan we altijd strategisch zitten, ofwel op het terras als dat er is, ofwel vlak bij de deur, zodat hij tussendoor even naar buiten kan wippen voor zijn broodnodige shotje tabak. Het is een goede oplossing; zijn kleren stinken niet en hij heeft geen gele vingers. Toch ben ik wel een beetje de sigaar, (of is het de pisang?) want hij heeft me ooit beloofd dat hij zou stoppen, maar na zeven jaar zit dat er niet meer in, ben ik bang.

 

Deze (bewerkte) tekst stond vier jaar geleden op mijn blog bij webstreepjelog

24 reacties op “Smokâh in dâ house!

 1. kakel
  29 september 2014

  Mijn man en ik rookten allebei toen we elkaar leerden kennen en zijn 22 jaar geleden allebei gestopt. Voor geen goud steek ik meer een sigaret op! Maar ik kan me wel goed in een roker verplaatsen, en zal een ander niet verbieden in ons huis een sigaret op te steken.

  Like

  • jokezelf
   30 september 2014

   Nou, ik dus wel. Ook al omdat mijn man uit zichzelf buiten rookt, roken onze bezoekers ook buiten. Doen ze in mijn familie trouwens allemaal, behalve één zus van mij, maar die kan niet zo makkelijk even naar buiten vanwege haar ziekte.

   Like

 2. ria
  29 september 2014

  Ik heb ca.40 jaar gerookt en veel, tot de dag dat mijn oudste kleindochter( toen nog klein )zei: Oma je stinkt zo .Drie weken later was ik helemaal van het roken af.

  Groetjes, Ria

  Like

  • jokezelf
   30 september 2014

   Dat vind ik onvoorstelbaar goed van je. Wat een doorzettingsvermogen!

   Like

 3. Marja
  29 september 2014

  Oeps, ik lijk op jouw man. Zelfde sigaren, zelfde gewoonte en altijd buiten. Manlief is enkele jaren geleden gestopt, maar mij lukt het niet.

  Like

 4. Jokezelf
  4 oktober 2010

  Wat een prachtig lied Plato. Dat kende ik niet. Ik ga dat even delen met mijn lief. Want in onze verkeringstijd heeft hij gezegd dat hij zou stoppen (moest stoppen/wilde stoppen vanwege zijn amechtige gehoest en dat hij dan nu door mij mooi een stok achter de deur had). Maar ik heb het nooit van hem gevraagd. Ach het lukt hem toch niet en ik heb er bijna geen last van. En als ik dat wel heb, dan ga ik ‘uit de rook’ zitten.

  Like

 5. plato
  4 oktober 2010

  Je wilt het niet en valt dan toch op een roker. Dat moet echte liefde zijn.
  Ik moest bij dit stukje sterk denken aan een liedje van Jules de Corte dat heet: ‘als jij dat wilt.’ Daarin komt een zinsnede voor die ik je niet wil onthouden:
  …En als je wilt zal ik zonder meer het roken laten
  Al hoop ik niet dat je zo’n offer van mij vraagt…
  Net even gegoogeld: hier is de complete tekst. Nou hup…komt ie….
  Als jij het wilt dan zal ik alle dagen bloemen voor je kopen
  Als jij het wilt zal ik mijn leven met jou delen dag en nacht
  En als je honderd etalages langs wilt lopen
  Zal ik je volgen zonder het uiten van een klacht
  In elke angst ben ik voor jou een veilig schild
  Als jij het wilt
  Als jij het wilt dan zal ik alles wat ik denk met jou bepraten
  Als jij het wilt ben ik de zon die elke kou voor jou verjaagt
  En als je wilt zal ik zonder meer het roken laten
  Al hoop ik niet dat je zo’n offer van mij vraagt
  Ik ben de Hercules die al jouw zorgen tilt
  Als jij het wilt
  Als jij het wilt zal ik een huis met twintig kamers voor je bouwen
  Als jij het wilt maak ik ons leven tot een eeuwig minnespel
  En op de dag die jij het leukst vindt gaan we trouwen
  En wil je niet, nou ja, dan blijf ik vrijgezel
  Al mijn illusies en mijn dromen zijn verspild
  Als jij het wilt…

  Like

 6. Alie
  28 september 2010

  Ik heb wel gerookt, moar bin d’r mit gestopt. En sindsdien stinken de welrokers. Daarveur toch echt nait… Mien keerl rookt wel, ik vrees dat hie nooit zal stoppen. Moar ik bin ‘m op ’t strand tegen gekomen in de tied dat wie nog gain internet hadden.
  Ik heb echt woar gelachen.
  Groetjes van Alie

  Like

 7. minoesjka
  27 september 2010

  Zo zie je maar: niets veranderlijker dan een mens!!

  Like

 8. Lydia
  27 september 2010

  Oh, dus in de cyberwereld zitten leuke mannen? Zal eens gaan neuzen!

  Like

 9. hanneke
  27 september 2010

  zo zie je maar: liefde gaat boven alles, zelfs roken!

  Like

 10. ♪Melody♪
  26 september 2010

  hahahaha prachtigggggg schitterend, zo zie je maar rook kan ook tot iets moois leiden 😉

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 29 september 2014 door in Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 169 andere volgers

%d bloggers liken dit: