Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Smokâh in dâ house!

 

Ik ben anti roken. Vooral de stank van sigaretten vind ik vies. Daar ga ik van hoesten en tranen. Heel vervelend. Ik heb op mijn zestiende één keer geprobeerd zelf een sigaret op te steken en daarna gezworen dat ik nóóit, echt he-le-maal nooit een vriend wilde die rookte. Ik vónd het smerig. Hun kleren stonken, ze hadden vaak gele vingers en zoenen … gatsie!!
Dus daar hield ik mij aan. Vond ik een jongen leuk, of hij mij, maar zat hij vast aan een sigaret? Typisch geval van jammer, maar ik begon er niet eens aan. Dat ik daardoor misschien vele leuke verkeringen misliep (want vooral de stoere jongens rookten), nam ik op de koop toe. Gelukkig waren er ook jongens die ook geen behoefte hadden aan zo’n stinkstok, dus ik heb evengoed een leuke jeugd gehad, ben getrouwd met een rookloze man en wij kregen twee rookloze kinderen.

Jaren later, wij waren inmiddels rookloos gescheiden, begaf ik mij in het virtuele datingcircuit. Op mijn wensenlijstje stond niet-roken prominent vooraan. Toch waren er rokers die desondanks contact probeerden te maken: ‘Ik rook maar één pakje per dag, daar heb jij ècht geen last van,’ of; ‘Als ik bij jou ben, zal ik niet of minder roken’ of ‘Ik rook sigaren, of pijp, dát is toch niet erg?’ Een andere mooie was: ‘Voor jou zou ik het roken kunnen opgeven’. Allemaal prachtig, maar ik wilde geen enkele vorm van gerook in mijn buurt, dus ik bleef afwijzend en maakte alleen afspraken met niet-rokers. Die meestal tegenvielen.

Op een dag kreeg ik een mail van iemand die schreef; ‘Ik rook af en toe een pijpje en je weet niet wie je afwijst, als je niet met mij kennismaakt.’ De rest van zijn brief was ook leuk, dus ik maakte een afspraak om koffie te gaan drinken. Aardige man, lief pijpje, dat zelfs een beetje  lekker rook als ik er niet te dicht bij kwam. En ik vond het wel sjiek, zo’n pijproker. We begonnen een soort van LAT-relatie, die na een goed halfjaar eindigde. Niet vanwege die pijp, maar door de afstand; hij woonde 250 km bij mij vandaan.

Mijn huidige man, ook gevonden via internet (wat is dat toch een prachtig medium), is een verstokt sigarenroker. Hij rookt niet veel, maar wel constant. Al jaren. Zijn asbak staat altijd buiten en aan de deur, of voor het raam, blaast hij zijn rook uit. Elk uur uur neemt hij ‘een paar trekjes’ van zijn sigaartje dat hij vervolgens buiten laat liggen. Zo rookt hij tamelijk weinig, want de sigaar brandt grotendeels uit zichzelf verder. In een café of restaurant gaan we altijd strategisch zitten, ofwel op het terras als dat er is, ofwel vlak bij de deur, zodat hij tussendoor even naar buiten kan wippen voor zijn broodnodige shotje tabak. Het is een goede oplossing; zijn kleren stinken niet en hij heeft geen gele vingers. Toch ben ik wel een beetje de sigaar, (of is het de pisang?) want hij heeft me ooit beloofd dat hij zou stoppen, maar na zeven jaar zit dat er niet meer in, ben ik bang.

 

Deze (bewerkte) tekst stond vier jaar geleden op mijn blog bij webstreepjelog
Delen

24 reacties op “Smokâh in dâ house!

 1. gewoonanneke
  30 sep 2014
  gewoonanneke

  O ja ik ben zelf zo’n 14 jaar geleden gestopt en dat zijn de ergste zegt mijn zus altijd en een beetje gelijk heeft ze wel. Ik vind het vreselijk vies. Zit wel eens op internet te kijken bij mannen haha maar staat er roken bij klik ik meteen weg. Misschien dat het daarom niets wordt 😉 , niet dat ik zo wanhopig zoek hoor. Bij mij in huis mag niet gerookt worden, alleen in de bijkeuken mag het wel.

 2. Trees
  30 sep 2014
  Trees – Mijn motto: Geniet van het leven want je leeft maar één keer en... dat is toevallig nu!

  Bah ik ben ook niet blij als er iemand naast mij rookt… Ben zelf zo’n 35 jaar geleden gestopt. En helaas roken mijn kinderen ook, allebei een tijd gestopt geweest en toch weer begonnen. Maar ik hoef niet meer hoor…

 3. Mies Huibers
  30 sep 2014
  Mies Huibers – Bezitter van twee e-readers, tien boekenkasten, vijftienhonderd papieren en tweehonderd digitale boeken en een website waarop ik op waargebeurd verzonnen cursiefjes en boekrecensies plaats.

  Geweldig verhaal! Gelukkig voel ik me verder niet meer aangesproken want ik ben net vers een maand gestopt. 😉

 4. Appelvrouw
  30 sep 2014
  Appelvrouw

  Via internet heb ik ook leuke contacten opgedaan, ook mijn grote liefde Vroems.
  En net als jij wilde ik nooit een roker maar ik had er toch 3.
  Met de eerste steeds conflicten over het roken, want hij deed het zelfs stiekem in mijn huis, dus zat ik nooit meer rookloos en daar was ik het niet mee eens.
  Maar ik was 21 en roken mocht toen nog overal.
  Er waren vrienden waar ik niet meer naar toe ging, omdat zij ook niet bij mij wilden komen omdat ze dan niet mochten roken.
  Die eerste liefde die rookte was een echt probleemgeval met dat roken.
  Ook zo erg: een sigaret voor, en na het vrijen. Gatver.

  • jokezelf
   30 sep 2014
   Jokezelf – The Netherlands – Gepensioneerd GZ-psycholoog (NP,) voormalig docente Nederlands. (Web)schrijfster, auteur van 'Sjeng van Dalsum, nagelaten werk'. Geïnteresseerd in theater, literatuur, kunst, fotografie, muziek, film en reizen.

   Dat laatste zou ik nooit kunnen accepteren. Ljèch!

Geef een reactie Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 29 sep 2014 door in Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , , , , , , , .

Navigatie

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%