Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Burgerparticipatie

 

sociaal vangnet 2 johnnyvanwin.be

De inwoners van Benedenzee hadden een superieur leven. Werken was gewenst, maar niet vereist vanwege de sociale vangnetten. Bij ziekte betaalde de Ziektewet je salaris. Eventueel kwam daarna de WAO met 80 % van je laatstverdiende loon. Bij ontslag was er een WW-uitkering, om rustig te zoeken naar een andere baan. Kon je niets vinden, dan volgde WWV, ook niet slecht. Jongere zieken zonder werkervaring, kregen WAjong. In het uiterste geval had je de Bijstandswet. Geen vetpot, maar je kon ervan leven. En nooit koopkrachtverlies, want ieder jaar kwam er een percentage bij.

Maar ineens ging het mis; banken gingen failliet, fabrieken op de fles. Bedrijven sloten, werknemers werden ontslagen. Benedenzee bleek enorme schulden te hebben, dus gingen uitkeringen omlaag en werd de verblijftijd in de vangnetten beperkt. Al snel restte de Bijstand, eventueel aangevuld door de Voedselbank met overgebleven producten van supermarkten, bakkers en groenteboeren, die later hun deuren moesten sluiten omdat ze te weinig verkochten.
De gezondheidszorg werd afgebouwd. Zieken- verpleeg- en verzorgingshuizen gingen dicht, geneesmiddelen werden niet meer vergoed. Door een nieuwe wet moest iedereen zijn hele leven thuis blijven wonen; dat scheelde miljoenen. En psychische problemen besprak je maar met de buurvrouw, onder het genot van een zelfgezet bakje koffie.

mantelzorgDoor deze maatregelen moesten de Benedenzeeërs anders gaan leven, zelfredzamer. De overheid ondersteunde hen daarbij: Begin een moestuin, riep de Staatssecretaris. Zorg mantel, riep een ander, participeer! Naai je eigen kleren, opperde een Minister. Kweek groente en fruit op je balkon, zei de volgende. Verkoop de rest op de markt of ruil het tegen iets wat een ander over heeft, suggereerde een Wethouder. Bak zelf brood, maak je eigen kleding. Begin een stalletje op de hoek van de straat, of leg een kleedje neer.

Dat deden de Benedenzeeërs en zo leefden ze nog lang en gelukkig.

Geschreven voor Plato’s WE-300 schrijfuitdaging van oktober 2014: schrijf een verhaal van exact 300 woorden, waarin het woord Kwaliteit niet voorkomt!
Ook meedoen, of meer kwaliteitsverhalen lezen? Klik op Platoonline

22 reacties op “Burgerparticipatie

 1. Meer dan mamma
  1 november 2014

  Ze leefden nog lang en gelukkig… zou het? Het trieste is dat dit echt gebeurt.
  Goed geschreven en Benedenzee, mooi gevonden 🙂

  Like

 2. Plato
  1 november 2014

  Kortom, qualitytime in Benedenzee. Leuke naam voor ons land trouwens, hoewel tijdens het lezen mij ook Benedenpeil inschoot. Tja en je problemen bespreek je maar met de buurvrouw zal jou wel extra raken denk ik. Waarom zou je ook nog een psycholoog, psychiater, psychotherapeut of haptonoom inhuren, tante Martha is net zo goed en bovendien schenkt ze er nog een stevig bakje chigoreikoffie (bezuiniging) bij.
  De heren Suurhoff en Drees draaien zich om in hun graf. Maar Europa zit mooi op de 3% norm.
  En ik ga andijvie verbouwen… in de voortuin.

  Wat een WE. Wat een kwaliteitproduct. Geweldig.

  Like

 3. Pingback: WE-300 oktober 2014 | Platoonline

 4. roadlaura1969
  30 oktober 2014

  Mooi verwoord, met al die bezuinigingen gooien ze iedere kwaliteit overboord.

  Like

 5. gewoonanneke
  29 oktober 2014

  Een mooi verhaal. Ja ik ben er ook niet blij mee met al die bezuinigingen en zeker ten opzichte van de oudere mensen. Maar toch, wat meer betrokkenheid onderling met mensen kan echt geen kwaad denk ik zomaar.

  Like

  • jokezelf
   30 oktober 2014

   Dat is helemaal waar. De onderlinge betrokkenheid was vaak wel heel ver te zoeken, maar zoals het nu wordt verkocht…

   Like

 6. kakel
  29 oktober 2014

  Leuk gevonden, Benedenzee. De politici hebben allemaal makkelijk praten. Zelf zitten ze er warmpjes bij. Alhoewel ik me weleens afvraag of ze ook ouders en/of grootouders hebben. Kwalitatieve bijdrage!

  Like

 7. Corja
  28 oktober 2014

  Wat een kwaliteitslandje!

  Like

 8. Marja
  28 oktober 2014

  Benedenzee en Nederland. Geniaal.

  Like

 9. gerbelmer
  28 oktober 2014

  En de moraal van dit verhaal is…?

  Like

  • jokezelf
   29 oktober 2014

   De overheid juicht de burgers naar zelfredzaamheid, mantelzorg en burgerparticipatie, maar vergeet dat bezuinigen op veel plekken groot kwaliteitsverlies met zich meebrengt. Hoe hard ze ook juichen dat het er allemaal zoveel beter door wordt.

   Like

 10. ria
  28 oktober 2014

  Een goed geschreven WE Joke. ,maar of ze er gelukkiger en langer door zullen leven betwijfel ik sterk.

  groetjes, Ria

  Like

  • jokezelf
   29 oktober 2014

   Ik denk dat je dat heel goed hebt gezien Ria. De kwaliteit van het leven gaat absoluut achteruit met al die bezuinigingsmaatregelen, wat de overheid de bevolking ook voorhoudt.

   Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: