Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Waar is dat rottoilet?

Hannah Mannah – foto van thefaketory.org

We zijn onderweg naar Parijs en net over de grens met België, moet ik nodig plassen. In een klein dorpje zien we een gezellig cafeetje. Aan de deur hangt een bordje dat “dans ce Cabaret douce” het toilet alleen voor gasten is. Nou, dat komt goed uit, want we waren toch toe aan een kop thee. En cabaret is altijd leuk, toch?
Terwijl mijn man naar de bar loopt om te bestellen, vraag ik  een wulps uitgedoste dame met felrood gelakte kunstnagels, naar de wc. Op haar stilettohoge hakken boent ze tafeltjes met wilde halen. De suikerspin op haar hoofd zwaait onheilspellend heen en weer. Ze kijkt me aan met opgetrokken wenkbrauwen en valsbewimperde ogen. “Eerst bestellen”, zegt ze bars en ze draait zich meteen weer om. Ik schiet in de lach en zeg dat mijn echtgenoot al bij de counter staat. Ze reageert niet maar blijft met driftige bewegingen de tafeltjes mishandelen.

strenge juf van forum.libelle.be

Juf Bulstronk getekend door Quentin Blake

Ik moet echt heel nodig, dus loop ik snel naar mijn lief die de bestelling intussen heeft geplaatst bij de vrouw achter de toog. Die ziet eruit als Juf Bulstronk uit Matilda van Roald Dahl, compleet met rietje.
“ Ik mag nog niet plassen”, grijns ik.

“Waarom niet?”

“ We moeten eerst bestellen” sniklach ik, “en wachten met plassen tot ik toestemming krijg,” fluister ik in zijn oor, waarna ook hij in de lach schiet.

.

Ik klim naast hem op een kruk en speur, met dichtgeknepen benen, naar een deur naar de toiletten. Niks. Wel overal enorme palmen in grote Griekse vazen. De strenge mevrouw blijft druk in de weer met de bestellingen en kijkt geen moment mijn kant op, hoe ik ook mijn best doe om haar aandacht te trekken. Als ze eindelijk komt met de thee, vraag ik haar, wiebelend op mijn barkruk, of zíj mij alsjeblieft kan vertellen waar het klantentoilet is.

Victoria False - foto van thefaketary.org

Victoria False foto van thefaketary.org

Ik zie namelijk nergens zelfs maar de minste aanwijzing. “ Klaan ogenblikske”, roept ze, terwijl ze zich omdraait om eerst met twee klanten af te rekenen. Nu heb ik het helemaal niet meer; ik moet verdorie plassen, ik heb een kop thee voor mijn neus, waar is dat rottoilet?? Pas na enige minuten gunt de barmadam mij een tweede blik. Dan drukt zij op een knop. “Vwollaa, nu kunde ge bij de lavabo”. Ik zie nog steeds niets en kijk haar vragend aan. Zwijgend wijst ze op de rij vazen achter me. Daarachter is een deur opengesprongen, die ik daarvoor niet gezien had, zó ingenieus was hij mee geschilderd in het Griekse tafereel dat op de muur staat.

.

Ik vlieg erheen en beland in een klein vierkant kamertje. Midden in het blinkend schone vertrekje staat een glimmende toiletpot van antiek porselein, op een goudkleurige verhoging. De pot is helemaal beschilderd met chrysanten en bladeren. Aan de muur een dito wastafel met twee goudkleurige kranen. Een gloednieuw, eveneens gebloemd, stuk zeep ligt uitnodigend op de rand. Boven de wastafel hangt een grote spiegel in een gouden lijst. Snel beklim ik de twee treetjes van de gouden troon en laat mijn billen opgelucht zakken op het proper gekuiste privaat uit de vorige eeuw. Alsof ik sinds lange tijd de eerste ben die tot het heiligdom is toegelaten.

.

We zijn sindsdien nog meermalen met de auto naar Parijs gereden, maar deze taveerne hebben we nooit meer teruggevonden.cafeetje

 

 

 

14 reacties op “Waar is dat rottoilet?

 1. rietepietz
  22 november 2014

  Als je zó nodig moet is het al fijn dat je niet achter een boom hoeft neer te hurken, maar zóiets is een echte verrassing!

  Like

 2. Lenjef
  22 november 2014

  Fermé

  een volle pisblaas is onderweg dikwijls de bron van zeuren
  niet overal kunnen dames plassen
  en de handen met zeep wassen
  met gekruiste benen staan sommigen voor gesloten deuren

  Ik zou pisnijdig worden voor een gesloten deur, Joke! 🙂
  Mooi verhaal!
  Lenjef

  Like

 3. gewoonanneke
  20 november 2014

  Mooi verhaal haha en als beloning wel een mooi schoon toilet..

  Like

 4. roadlaura1969
  20 november 2014

  Geweldig haha, niet dat ze je zolang lieten wachten, echter de foto’s en beschrijving van de kitch zou ik haast denken jullie waren in “een andere club” beland 😉

  Ik zou met argwaan die pot bestegen hebben ,wie weet wie achter de spiegel meekeek :-p

  Like

  • jokezelf
   21 november 2014

   Ik moest zó vreselijk nodig dat ik daar helemaal niet aan gedacht heb, maar je hebt vast gelijk; achteraf gezien is het vast “een andere club” geweest :-). Maar we hebben de plek nooit meer kunnen terugvinden.

   Liked by 1 persoon

   • roadlaura1969
    21 november 2014

    Geweldige belevenis ,zo ben ik ooit in een kroeg beland met collega’s en ook bij de W.C ,1 verkeerde deur en ik zat in een bordeel ,hahaha tja gelukkig de juiste klink in de handen gehad 🙂

    Like

 5. Ria
  3 september 2010

  Joke ik moest al plassen toen ik je verhaal las, plassen van het lachen. groetjes en succes

  Like

 6. mijn gedachten
  3 september 2010

  Ik zit hier nu ook met de knieen tegen elkaar aan geknepen, ik moest zo lachen om jouw verhaal, dat ik nu ook eerst heel nodig naar het toilet moet.

  Like

 7. Christiene
  23 augustus 2010

  Nou Joke, je hebt het goed volgehouden.Dat is wel een super luxe toilet.Een mooi verhaal waar je ze zelf goed kunt in leven.Dat gevoel wie kent het niet?
  Joke succes met dit mooie verhaal.
  groetjes Christiene

  Like

 8. Jokezelf
  17 augustus 2010

  Ja zeker jammer, ook van het interieur van dat barretje had ik een foto moeten maken. Maar we waren zó verbouwereerd dat ik daar geen seconde aan heb gedacht. Later hebben we nog wel gezocht, maar het cafeetje niet meer kunnen vinden. Ik heb op internet een fotootje gevonden van zo’n pot. Hij blijkt uit de Victoriaanse tijd te komen. In mijn herinnering waren de bloemen groter, maar die zwaluw aan de binnenkant was hetzelfde. Ik heb hem erbij gezet.

  Like

 9. Toaske
  16 augustus 2010

  Jammer dat je geen foto’s hebt gemaakt van het toilet! Lijkt me vrij apart plassen zo.

  Like

 10. hanneke
  14 augustus 2010

  als het inderdaad zo moeilijk was om die porseleinen zetel te bestijgen, was je misschien inderdaad de eerste!

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 174 andere volgers

%d bloggers liken dit: