Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Brief uit de toekomst

MINISTERIE VAN ONTGRIJZING

OPROEP

Dagtekening; januari 2081
Betreft: Keuze Beperkende Maatregel

Geachte lezer,

Dit jaar wordt u eenentwintig. U dient zich binnen twee weken na uw verjaardag te melden bij ons bijkantoor in uw woonplaats.

Toelichting
Tussen 2010 en 2060 heeft ons land een enorme crisis doorgemaakt. Door de vergrijzing kwam vooral de gezondheidszorg onder grote druk te staan. Vanwege het tekort aan verplegend personeel werden ziekenhuisopnamen onmogelijk. Verpleeghuizen en zorginstellingen moesten sluiten. Artsen ontvingen vijf ouderen tijdens één groepsconsult en medicijnen waren op rantsoen. Rond 2050 waren er zó veel zeventig plussers, dat de noodtoestand afgekondigd werd. De pensioenen waren toen al twintig jaar bevroren en werden vanaf 2051 verder teruggebracht met honderd euro ouderenaftrek per maand voor elk jaar boven de vijfentachtig. De overlast door rondzwervende bejaarden die door geldtekort noodgedwongen op rooftocht gingen, zorgde voor een onhoudbare toestand.

Daarom is in 2060 de Keuze Beperkende Maatregel (KBM) ingegaan. Op last van de KBM wordt uw algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid beoordeeld als u eenentwintig wordt. Daarnaast wordt u getest op motivatie en de wil om te leven. Na de keuring kunt u zich, in overleg met de keuringsarts, en – eventueel – na een gesprek met een geestelijk of maatschappelijk werker, aanmelden als Werker of Opvoeder, of kiezen voor vrijwillige beëindiging.

Nadere uitwerking van de KBM

Vrijwillige Beëindiging
Kiest u voor directe beëindiging, dan verzoeken wij u uw motivatie op papier te stellen, voorzien van de handtekening van uw Opvoeder.
Heeft u eenmaal de keuze voor Werk of Opvoeding gemaakt, dan is vrijwillige beëindiging tot uw zeventigste verjaardag alleen mogelijk in het onverhoopte geval van uitzichtloos lijden. Daarna kunt u kiezen voor vrijwillige beëindiging, of met het bijkantoor een vijfjarig leefcontract afsluiten. Uiteraard wordt u dan opnieuw gekeurd. Beëindiging van uw leven vindt uiterlijk plaats één dag na uw vijfenzeventigste verjaardag.

Werk
Kiest u voor de positie van Werker, dan wordt u tot uw zeventigste verjaardag op diverse projecten ingezet. Afhankelijk van uw capaciteiten, uw onderwijsresultaten en uw gezondheidstoestand, kunt u kiezen uit verschillende beroepen. Indien nodig volgt u voor het gekozen beroep een opleiding. Uiteraard kunnen de functies, naarmate u ouder wordt, van vorm en/of intensiteit veranderen. Als u voor Werk kiest, komt u niet meer in aanmerking voor Opvoeding.

Opvoeding
Wilt u Opvoeder worden, dan heeft u het recht om, gedurende tien jaar, maximaal elke drie jaar één kind te bestellen in het Staats Laboratorium. U kunt een compositie maken met behulp van de aldaar opgeslagen, zorgvuldig geselecteerde geslachtscellen van de allerhoogste kwaliteit. Ook kunt u – na nauwkeurige screening – uw eigen genetische materiaal voor dat doel aanbieden. De zo door u gekozen structuur wordt daarna geconcipieerd in een reageerbuis. Na een succesvolle bevruchting, wordt het embryo overgeplaatst naar de Staats Ontwikkelaar. Daar groeit de foetus in de gebruikelijke negen maanden uit tot een voldragen baby.

aardappelen

Aardappelportretten     Ginou Choueiri

Ten tijde van de oogst van uw kind wordt u verwacht bij de receptie van uw bijkantoor, waar u het, na registratie in het Oogstregister, in ontvangst kunt nemen. Beschuit met muisjes zijn bij de feestelijkheden inbegrepen.

Uiteraard dient u zich tot aan de inschrijving van uw kind te bekwamen in ontwikkelingspsychologie, verzorging en opvoeding. Beëindiging van het leven van een Opvoeder volgt automatisch nadat een eventueel jongste kleinkind de leeftijd van eenentwintig jaar heeft bereikt of uiterlijk één dag na uw vijfenzeventigste verjaardag.

Slotbepalingen

Er wordt strikt toegezien op het naleven van Keuze Beperkende Maatregel. Ontduiking wordt ten strengste bestraft. Het Ministerie vertrouwt op uw medewerking en gaat ervan uit dat het welzijn van bevolking en Staat op deze manier verbeterd wordt.

Dit is een automatisch gegenereerde en daarom niet ondertekende brief.

.

 ————————————————

Gepubliceerd in Schoon Schip, 18e jaargang, nummer 3/2011
in het thema ‘mens en macht’ van de rubriek Wassily’s Frisbee

Ik heb dit stuk eerder geplaatst op dit blog in augustus 2011.
Nu staat 2015 voor de deur en is de toekomst vlakbij!

35 reacties op “Brief uit de toekomst

 1. P.H.M. van de Kletersteeg
  20 augustus 2011

  Idd.In de jaren 90 werkte ik ook in het oostblok.Een x aantal NL vrienden deelden mijn mening grotendeels en vroeger wat ze moesten/konden doen.Met de toestanden van mijn oom in herrinnering–verzetleider–geen wapens in het begin-raadde ik aan wapens te kopen, maar ze NIET in huis te bewaren.
  In een kerk met meterdikke muren die toen gerestaureerd werd hebben ze een kist met wapens ingemetseld.
  Een ander onder een kist op een begraafplaats.

  Die angst voor iets dergelijks leeft.
  Ook toen dat gedonder met de vaccinatie kwam.Ik eb gezegd: niet laten vaccineren.Vertrouw het niet.
  Doorgaans ben ik niet paranoia maar wel voorzichtig.

  Like

 2. Jokezelf
  20 augustus 2011

  Alweer, je hebt gelijk; het is allemaal al eens voorbij gekomen. En mijn stuk is meer realiteit dan ik zou willen. Het is griezelig.

  Like

 3. Jokezelf
  20 augustus 2011

  Met je eens. En je hebt ook gelijk. Mijn stuk werd vooral ingegeven door de huidige manier van omgaan met bijvoorbeeld gezondheidszorg en de bezuinigingen die weliswaar noodzakelijk zijn, maar toch vooral grote groepen ouderen treffen. En je hebt ook gelijk dat er in het verleden op die manier gedacht werd. Het is een somber toekomstbeeld dat in al door George Orwell beschreven werd in zijn boek 1984.
  Over ebola wil ik niet wedden, maar waar veel mensen op een kluitje wonen en er steeds meer bijkomen, ontstaan vanzelf epidemiën.

  Like

 4. P.H.M. van de Kletersteeg
  20 augustus 2011

  De rode draad in je stuk: staatstoestemming om te leven/sterven.
  Dat is al eens realiteit geweest–ik haalde het verleden aan, om aan te tonen, dat het geen fantasie was, en jouw stuk meer realiteit dan dat je denkt.
  Bilderberg groep b.v.?

  Like

 5. P.H.M. van de Kletersteeg
  20 augustus 2011

  Je schrijft een verhaaltje wat bedoeld is als SF; maar her griezelige is dat het niet zover van de huidige en toekomstige realiteit af staat, en dat dit soort zaken–staatstoestemming om te leven of sterven al vanaf 1935 spelen.

  Wedden dat er binnen 5 jaar de eerste spontane uitbraken van ziekten als ebola zijn?

  Like

  • jokezelf
   8 december 2014

   Voor wat betreft die Ebola uitbraak heb je een voorzienige blik gehad PHM!

   Like

 6. Jokezelf
  20 augustus 2011

  Dankje, dat van die pannenkoeken vind ik een aangenaam idee.

  Like

 7. Jokezelf
  20 augustus 2011

  Jemig PHM, ik snap heel goed dat mijn verhaal zulke reacties bij je oproept en je zegt best goede dingen, maar je bent zo lang van stof en je haalt er zoveel bij dat niet ter zake doet, dat ik de draad af en toe kwijtraak.
  Dit verhaal gaat over een toekomstige totalitaire samenleving waarin niemand ouder mag worden dan 75. Het gaat dus beslist niet over één groep (duitsers, moslim, kruisvaarders) die erop uit is om andere groepen (o.a. gehandicapten, joden, niet-moslims) af te maken. Het is allemaal verschrikkelijk wat er gebeurd is, daar heb je helemaal gelijk in, maar ik zou het prettig vinden als je bij het onderwerp blijft.

  Ideetje; begin een blog voor jezelf. Dan kun je alles zeggen wat je wilt, in plaats van het, al associërend, in het wilde weg bij anderen neer te zetten.

  Like

 8. P.H.M. van de Kletersteeg
  20 augustus 2011

  Mensen beoordelen op gelofwaardigheid, die aan tijd en plaats gebonden is.
  Geef ik het volgende ter overweging.
  Toen in DE alle gehandicapten werden afgemaakt, werd het niet geloofd
  Toen er gezegd werd alle postzegelverzamelaars af te maken, joden, homo’s en zigeuners werd het niet geloofd
  Toen er gezegd werd met een enkele bom…. werd het niet geloofd.
  Toen het uit kwam, nav van experimenten en testen, dat meer dan 90% van de mensen bereid is een ander af te maken , alleen omdat iemand het zegt, werd het niet geloofd.

  Toen er twee jaar terug werd gezegd dat de griep vaccinatie een versluierde reden had, werd het iet geloofd.Zelfs niet toen in DE de ambtenaren en leger/politie een ander vaccin kregen.

  Natuurlijk zal er een “ramp” gebeuren; misschien een snelle besmettelijke ziekte met natuurlijke oorzaak, of geconstrueerd.
  Misschien in menselijk gedrag; oorlog met massa vernietigingswapens.
  Misschien idd met zoiets als het massaal afmaken van ouderen–zie China b.v.

  Aad verbaast noemde de naam van die film over koekjes van mensenlijken in zijn blog “peking eend’

  Maar ik ben blij dat ik niet nu geboren ben.
  ———–
  Note: de wereld kan 7 milliard mensen of ruim meer voeden.
  techniek van voedselproductie groeit snel.
  De enige grondreden waarom dat NIET gebeurt is simpel: de mens als sociaal dier, heeft het sociale te weinig ontwikkeld.

  Dat is ook de reden dat er in NL 6 millioen armen zijn, dat de hogere inkomens constant bevoordeeld worden
  en dat we meedoen in oorlogen waar we niets verloren hebben.

  Dingen verschuiven ook; voor de ideetjes uit de jaren 60 ben ik superlinks; maar omdat met name de huidige linkschen imbecielen en de gristelijke hnden zich opgesteld hebben als vijand van de massa, is degene die de belangen van de laagstbetaalden het beste vertegenwoordigt de VVD en PVV.

  De islam is een gevaar; het is de grootste instelling ter wereld die uit is op macht voor macht alleen en op totale ernietiging van alle beschaving en ontwikkeling.
  Derhalve: PVV. Daarbij neem ik de voorliefde voor Israel erbij.

  De joden hadden in 1945 een stuk van duitsland/oostenrijk moeten opeisen; ze hadden het nog gekregen ook.
  Dit terzijde.

  Het unieke van de holocaust was (voor mij) het afmaken van grote groepen op zeg maar industriele schaal.
  het preciese aantal slachtoffers is voor mij niet eens van belang.Het zal wel ergens tussen 1 en 7 millioen liggen
  Alleen de moslims en de kruisvaarders hadden dat als hobby, waarbij 80.000 het grootst bekende getal was.(een stad in afghanistan)

  Als je sec had gezegd “we gaan systeematig alle???? afmaken en de lijken gelijktijdig vernietigen met een aantal van xxxxx per dag had niemand je gegeloofd.

  Vandaar het blog is een leuk verhaal.
  Maar o zo dicht bij de werkelijkheid en mogelijkheid.
  De moslims zouden graag alle niet moslims zo afmaken
  in het oostblok zijn voldoende vrijwilligers omde kampen weer te openen en doorgaan met de holocaust

  P.s.: In de jaren 60–70 diende de duitse bahn een rkening in voor jodentransport.
  Ze kregen het betaald.
  Wat nou oorlog over?
  Eind jaren 40 diende de duitse staat rekeningen in bij families, voor arrestatie, gevangenhouding, verhoor en executie van goede” duitsers–en die werden betaald.

  Like

 9. Ger Belmer
  20 augustus 2011

  Aangenaam toekomstbeeld. Ik vrees dat het helaas die kant uitgaat. We zijn nu met 7 miljard mensen op aarde, de aanwas gaat razendsnel. Te snel.
  Omdat we stuk voor stuk onze voortplantingsdrift niet zullen afremmen moet er van bovenaf ingegrepen worden.
  Een tweede leven als voederkoekje, zoals de geachte reageerder van de Kletersteeg hierboven schetst, vind ik niet zo’n gezellig beeld. Liever word ik in pannenkoeken verwerkt; leuk voor de kleinkinderen! Kunnen ze nog één keer lol beleven met en aan opa.
  Overigens: een prima geschreven verhaal. Compliment!
  Groeten van Ger Belmer

  Like

 10. P.H.M. van de Kletersteeg
  19 augustus 2011

  In alle SF films–of althans in veel-is de issue staatstoestemming om te leven of gedwongen einde.
  Zo gek nog niet; er zijn 7 milliard mensen; op korte termijn moeten er 1,5–3 milliard verdwijnen.
  Niet dat er theoretisch te veel zijn, maar de vermenigvuldiging gaat nu zo snel dat op redelijke termijn–jaartje of 30 voortbestaan soort in gevaar komt.
  Ware het zo, dat de hele wereldbevolking goed ontwikkeld zou zijn, een behoorlijk sociaal gevoel zou hebben, dan ware dat niet aan de orde.
  Een toestemming om koters te krijgen vinden de meeste mensen wel ok.
  Maar doordat aantallen in hogere leeftijdscategorieen groter worden, zijn er ook meer koters nodig om die op te volgen.
  Wat betreft voedselproductie; daar is in principe geen probleem.en als bisin in productie komt is voedsel zonder keoling bijna onbeperkt houdbaar.
  In 1973 was er een film, waarin mensen die al halucinerend de pijp uitgingen, verwerkt werden tot een soort van voederkoekjes.
  Dat geeft “lekker stuk” een andere demensie…..

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 174 andere volgers

%d bloggers liken dit: