Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Voorstelling

danseres

Tekening Sjeng van Dalsum

‘Wat een heerlijke muziek,’ mijmert Cora. ‘Een salonorkest. Dat zie je niet vaak meer.’ Ze fronst haar wenkbrauwen, ‘wanneer traden die ook alweer op? Eind jaren dertig zeker. En later, na de oorlog, bij Heck op het Rembrandtplein.’ De herinnering brengt haar terug naar de dansmiddagen van toen; zó romantisch. Een diepe zucht ontsnapt haar. ‘Foxtrot, Engelse Wals, Tango. Wat hebben we ons geamuseerd. Kom daar nou nog eens om. Alhoewel, nu dan weer wel’, grinnikt ze in zichzelf, terwijl ze genietend haar bovenlichaam heen en weer wiegt op de maat van de klanken van een Slow Fox. ‘Het is jammer dat ik zulke rotte knieën heb, anders bleef ik niet zitten.’ Zachtjes neuriet ze mee.

“Fijne muziek hè?,” stoot ze even later haar buurvrouw aan, die een beer op schoot heeft, “Brings back memories.”
“Hè? Nee. Ja. Weet je, deze hier,” buurvrouw wijst op de beer, “deze hier wou niet mee, maar ze is dan ook poepie chic. Wil je hem niet even vasthouden?” Ze maakt aanstalten om de beer naar Cora te gooien.
“Ach mens, je raaskalt. Wat moet je met een beer? Je bent toch geen kleuter?” Geërgerd draait Cora zich naar haar dochter. “Die is zó vervelend, ze loopt de hele dag met beren en begrijpt niks.”
“Ach, ze doet er niemand kwaad mee. Vind je die muziek niet prachtig?”
“Ik vind het stom,” pruttelt Cora nog wat na, “wie loopt er nou steeds met pluchen beesten te zeulen. Alsof je niks anders te doen hebt.”
Dochter schiet in de lach. “Maar hoe vind je de zangeres, mam? Die zingt vast niet alleen voor haar hobby. Wat een sopraan!”

Cora’s aandacht verplaatst zich meteen weer naar de muziek. Buurvrouw en beer lijken vergeten. Glunderend mimet ze mee met Habanera*, terwijl ze sierlijk de dansvloer op tangoot.

* Gezongen tango uit de opera Carmen
Geschreven voor Plato’s WE300; januari 2015

22 reacties op “Voorstelling

 1. Plato
  17 feb 2015

  Ik dacht dat ik hier allang gereageerd had. Wat raar… zou ik weer te snel zijn weggezapt? Hoe dan ook, ik vind het een mooie WE. Buurvrouw geniet van de beer, zij geniet van de Habanara en haar dochter gewoon van de sopraan.
  Iedereen in zijn eigen wereld.

  • jokezelf
   19 feb 2015

   Jazeker had je gereageerd; ik herinner me dat je zei dat je had gedacht dat moeder heel andere muziek zou horen dan dat er gespeeld werd. Was een leuke suggestie. Maakt het verhaal nog aardiger denk ik.

 2. Boerin Zonder Naam
  5 feb 2015

  Ach…… zo heeft ieder zijn geneugten op een bepaallde leeftijd……
  En stiekem in gedachten meedansen; waarom niet? Laat ik ook meedansen!

 3. Corja
  29 jan 2015

  Ja, zo kan het gaan. Fijn voor Cora dat zij tenminste nog een tango kan dansen!

 4. Mrs. T.
  27 jan 2015

  Ach gossie, arme buurvrouw. Alhoewel: heerlijk toch als je je fijn voelt met een beer als gezelschap.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: