Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Afdingen

 

Als peuter walgde ik van de stinkende groene bolletjes die ze spruitjes noemen. Maar mijn ouders waren er dol op, dus elke zondag stond de groente op tafel.
“Lekker hoor, spruitjes, hmmm.” Met een verzaligd gezicht prikte mijn moeder dan zo’n groene knikker aan haar vork en bracht die naar haar mond. Maar ik hield de mijne stijf dicht. Ja, ik zou me daar een beetje zo’n stinkend groen kreng in mijn mond laten stoppen. Geen haar op mijn blonde hoofdje die er zelfs maar over piekerde.
“Dat moet je anders doen,” mijn vader nam het hoofdschuddend over; “ tjoeketjoeketjoeke, daar komt het treintje en nu gaat hij het stationnetje in…,” hij sperde zijn mond open, liet de spruit erin vallen en kauwde: “héérlijk! Nou jij.” Maar treintjes, vliegtuigjes of autootjes; met spruitjes bleven ze buiten. Wat dachten ze wel? Dat ik van de pot gerukt was? Ik dacht het niet. Ik wilde ze niet geprakt, niet met appelmoes en niet met suiker. Spruiten waren niet voor mij, al gingen ze op hun kop staan.

Spruitjes 2Vanaf mijn zevende vonden mijn ouders dat ik toch echt spruitjes moest leren eten. Ze prakten ze door mijn aardappelen en eisten dat ik mijn bord leegat. Ik vertikte het en bleef roerloos achter mijn koud geworden prakje zitten.
Dat ging zo enkele weken door, tot mijn moeder het zat werd; “Weet je wat?” zei ze, “je eet de helft, dan krijg je daarna een extra lekker toetje.” Ik schudde mijn hoofd.
“Joh, spruitjes zijn hartstikke lekker, drie hapjes dan?” Zwijgend draaide ik mijn hoofd weg. “Oké, één spruitje door alle aardappelen, dan proef je er niets van.”

Ik bleef weigeren en na een jaar gaven mijn ouders het op. Vanaf toen kwam er op zondag óók spinazie op tafel. Dat lustte ik wel.

 

=========================

 

Méér lezen over afdingen? Surf naar Plato. Daar staan ook de spelregels voor de WE300.

34 reacties op “Afdingen

 1. gerbelmer
  20 februari 2015

  Herkenbaar verhaal. Hoe is het bij jou nu met het nuttigen van spruitjes gesteld? Ik ben er in de loop der jaren gek op geworden. Als ze maar niet gaar gekookt worden. Nog knapperig, met gebakken spekjes er bij, mmmm! Mijn exje kon nauwelijks koken, maar voor spruiten had ze een leuk recept: mengen met witte druiven en geroosterde amandelschilfers. Lijkt vreemd, maar is goed te pruimen.

  Like

  • jokezelf
   22 februari 2015

   Ik vind ze nog steeds niet echt heel erg lekker. Maar een heel enkele keer zet ik ze toch op tafel. De paarse spruitjes bijvoorbeeld, die smaken het minst naar die stinkende groene krengetjes.

   Like

 2. ria
  20 februari 2015

  Mijn jongste lust ook geen spruiten.Op een keer maakte ik spruitenstamppot met braadworstjes en jus..Hij at twee borden. Toen hij er achter kwam dat het spruitenstamppot was werd hij boos en zei;Je weet toch dat ik geen spruiten lust. Dat was dus de eerste en laatste keer voor hem. Wat je jezelf al niet kunt inbeelden.

  Groetjes, Ria

  Like

  • jokezelf
   22 februari 2015

   Hahaha, ja dat heeft mijn moeder ook een keer gedaan. Zij noemde het stamppot boerenkool, maar het smaakte heel anders. Ik voelde mij ook zeer in de maling genomen toen.

   Like

 3. dieneke
  20 februari 2015

  Spruiten zijn niet voor ‘spruiten’, net als witlof.Als kind walgde ik van rode kool. Tja dat onderhandelen over hapjes……welke ouder heeft dat niet gedaan.Uiteindelijk eet je als volwassene toch het meeste wel denk ik dan.

  Like

  • jokezelf
   22 februari 2015

   Da’s waar, uiteindelijk eet je als je ouder wordt het meeste toch wel mee (al houd ik mijn voorkeuren).

   Like

 4. Marja
  20 februari 2015

  Zo, jij was een volhoudertje. Stoer hoor.

  Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 februari 2015 door in Persoonlijk, WE300 en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: