Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Functioneringsgesprek

In 2006 veranderde ik van werkkring om dichter bij huis te kunnen werken. Van een Arbodienst naar een ouderenafdeling bij een GGZ-instelling; een totaal andere tak van sport.

Na een rondleiding en een aantal kennismakingsgesprekken, lees ik mezelf in (ouderen met psychische problemen functioneren duidelijk anders dan werknemers bij een universiteit) en merk ik dat de werkdruk stukken hoger is dan op mijn oude werkplek. Rustig om kwart over elf koffie drinken, is er niet bij. Lunchen eigenlijk ook niet, hoewel ze daar in principe wel naar streven. Allemaal, ook de part timers, werken ze hele dagen; mensen die al om kwart over drie naar huis gaan, kennen ze niet. Maar ik trek meteen mijn grenzen, en leg uit waarom. Gelukkig heeft iedereen er begrip voor.

Al na drie weken, waarin ik van hot naar her word gesleept om kennis te maken met van alles en iedereen, krijg ik mijn eerste functioneringsgesprek. Zo maar uit de blauwe lucht. Ik ben verbijsterd. In de zeventien jaar bij mijn vorige werkgever, heb ik – zegge en schrijve – twéé jaargesprekken gehad en hier wordt al na drie weken gekeken of ik het wel goed doe. Ik heb nog niet eens echt gewerkt.

age is of no importance

Citaat van Billie Burke – filmactrice (1885-1970)

Het gesprek is met de psychiater die me heeft aangenomen, (maar met wie ik nog niet heb gewerkt), en met een sociaal psychiatrisch verpleeg-kundige (SPV) die me ook nog maar één dag heeft meegemaakt. Het komt er op neer, dat ik vertel wat mij in die drie weken is opgevallen, en dat de SPV mij met blozende wangen bekent dat ik erg ben meegevallen. Ze waren bang dat ik een eigenwijze, betweterige, middelbare dame zou zijn.
“Maar,” zegt ze blij, “je lijkt helemaal nog niet zo oud en je doet heel gewoon tegen ons.” Tja, ik heb nou eenmaal geen grijs hoofd met een knotje. En een mantelpak met verstandige schoenen heb ik ook al niet.

En de psychiater? Die lachte zijn tanden bloot en zijn wangen rood.

12 reacties op “Functioneringsgesprek

 1. Harrij Smit
  11 maart 2015

  Wat leuk om te ervaren dat de koudwatervrees (ook) hier twee kanten op werkte.

  Like

  • jokezelf
   11 maart 2015

   Koudwatervrees werkt bijna altijd twee kanten op. Maar als ik in een nieuwe situatie kom, zit die ander uiteraard óók met een nieuwe collega.

   Like

 2. Darling Doormat
  11 maart 2015

  Seriously. “Je doet heel gewoon tegen ons”, dat is dan al een knelpunt voor je verdere loopbaan deskundig uit de weg geruimd.

  Like

  • jokezelf
   11 maart 2015

   ja, hahaha, maar ik voelde me wel een beetje opgelaten; ik bedoel, ik ben gewoon heel gewoon :-). Waarschijnlijk zei ze het omdat ik zo’n twintig jaar ouder was dan mijn directe collega’s en ze net gereorganiseerd waren van ouderwetse RIAGG naar GGZ.

   Geliked door 1 persoon

 3. beaunino
  11 maart 2015

  O wacht even, ik slaap nog. Werk het er nu inmiddels al negen jaar?

  Like

  • jokezelf
   11 maart 2015

   Ja, als ik er nog zou werken, zou het nu negen jaar zijn, maar ik werk er niet meer sinds eind 2011. Toen ben ik overgestapt naar een psychogeriatrisch verpleeghuis. Alweer een totaal andere tak van sport.

   Geliked door 1 persoon

 4. beaunino
  11 maart 2015

  Wel even wat anders. Wennen natuurlijk, een hele uitdaging lijkt me zo. Succes!

  Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 11 maart 2015 door in Ouder worden, Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: