Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Schrijfcursus

Sinds begin februari doe ik een cursus korte verhalen schrijven op de Volksuniversiteit. Ik kwam in een enthousiaste groep die elkaar al kende van de vorige cursus. Leuke mensen, het klikte meteen. En ze schrijven! Daar kan ik een puntje aan zuigen. Petje af hoor.

Nadat ik de eerste les al moest overslaan omdat ik op vakantie was (óók leuk!), bleek dat de lessen voortborduurden op wat mijn medecursisten vorig seizoen hadden gedaan. Ik moest dus extra huiswerk maken om de achterstand in te halen. Geen punt (zeker niet bij Karwei) dacht ik, dus hup in de pen geklommen, of eigenlijk het toetsenbord.

 • Personagedossier aanleggen: namen verzinnen, gezichten erbij zoeken, eigenschappen bedenken, vragen over de personages beantwoorden en twee personages wat meer uitwerken. Check!
 • Grondplan maken en eerste tekst schrijven. Check!
 • Plotvraag formuleren. Check!

En toen ging het mis. Griep, twee lessen gemist, informatie daarover toegestuurd gekregen, maar mijn inspiratie was weg en bleef weg. Ik kwam nergens meer met de scene waar ik zo enthousiast over was. Gebeurt mij vaker; ik bedenk iets leuks, werk het eerste deel uit en blokkeer. Langere korte verhalen, laat staan een novelle of een roman, zitten kennelijk niet in mijn hoofd. slangenvrouw typtEnfin, wat doe je dan? Je in allerlei bochten wringen en toch doorschrijven? Probeer ik wel eens, maar dan wordt het bagger.

Dus ben ik overnieuw begonnen met een verhaal dat ik al een beetje in de steigers had staan, over een man in een trein. Persoonlijk dossier aangelegd, gezicht erbij gezocht, vragen beantwoord, eerste deeltje geschreven; die man staat als een huis. Maar hoe nu verder? Er moet een conflict in komen met oplossingen die niet lukken, maar dan uiteindelijk wel. En een tegenspeler. Die heb ik helemaal nog niet. Ik heb geen grondplan en ook nog geen plotvraag, behalve dan voor die ene scène. Ik weet wel ongeveer wat die man doet, maar hoe is hij daar gekomen, waarom, waar gaat hij naartoe, wie zijn zijn tegenspelers, hoe overwint hij die tegenstand en wat is het resultaat?

En dit blogje is puur uitstelgedrag. Van die dingen ja, van die dingen…beginnen

14 reacties op “Schrijfcursus

 1. Wel superleuk dat je dat bent gaan doen zeg!

  Like

 2. Pingback: Waar woont u, mevrouw? | Bouwen met taal

 3. Pingback: Schrijfcursus – eerste deeltje | Bouwen met taal

 4. beaunino
  18 maart 2015

  Opeens heb je hèt. Soms begin ik aan een verhaaltje terwijl ik zelf nog niet eens weet wat er gaat gebeuren. Het komt vast vanzelf als je eenmaal beginnen bent.
  Als ik het over een tijdje wat rustiger heb wil ik ook een echte schrijfcursus gaan volgen. Ik heb hem zelfs al uitgezocht;-)
  Succes!

  Like

 5. dieneke
  17 maart 2015

  Lenig met woorden dus,misschien moet je het woord WERK schrappen….succes!!

  Like

 6. Kakel
  17 maart 2015

  Ik heb vier avonden een schrijfcursus gevolgd. Hartstikke leuk! Wat ik er geleerd heb is dat plannen en alles vooruit bedenken bij mij niet werkt. Nou heb ik geen plannen om een roman te schrijven, dus houd ik het gewoon bij heel korte verhalen. Meestal “overvalt” me een idee. Dan is het een kwestie van papier en pen pakken en schrijven. Met sommige verhalen wordt het nooit wat 😉
  Maar welke cursus je ook doet, je steekt er altijd IETS van op! Ik ben benieuwd naar je korte verhaal…
  Groetjes Kakel

  Like

 7. Myriam
  17 maart 2015

  Schrijven is hard werken hé. Voor je pc of papier zitten en blijven zitten, en bedenken en schrappen, en opnieuw beginnen. Maar niet opgeven!!! Als je het gevoel hebt dat het er in zit, dan moet het er gewoon ook uit komen.

  Like

 8. Regenboogvlinder
  17 maart 2015

  Haha, begin dan ook.. ga niet allerlei andere dingen zitten doen en dingen schrijven die niets toevoegen aan je opdracht! Ik wens je succes! Van uitstel komt afstel en dát… wil jij niet!

  Like

 9. Marja
  17 maart 2015

  Meid wat ben jíj lenig ……. wauw.

  Like

 10. Apiedapie
  17 maart 2015

  Tja, een man in de trein … daar slaat mijn fantasie nog niet meteen van op hol! Is hij verward? Staat hij op het punt om zich uit het raampje te wurmen? Leest hij hardop voor uit de krant? Is het de conducteur? De machinist die zijn kabine niet meer in kan?

  Volgens mij moet je gewoon lekker gaan schrijven, lekker dat eerste deeltje plaatsen en dan wel zien waar het schip strandt. This is the internet, als je na drie deeltjes niet blij meer bent met deel 1 dan verander je dat gewoon. Wel zo makkelijk.

  Belangrijkste bij schrijven is: jezelf niet op slot zetten, wat een onzin, zo’n persoonsdossier, grondplan, plot …. zo lijkt het toc net werk? Kan voor de een werken, maar voor de ander dus niet. Schrijven moet vooral vloeien, moet plezierig zijn.

  Mocht je ooit eens na 36 afleveringen behoefte hebben aan een echt BOEK – zo eentje dat naar een uitgever gaat – dan is het tijd genoeg om te checken of je verhaal in zijn geheel wel lekker loopt, of een uitweiding hier of een uitstapje daar bij nader inzien niets bijdroeg en dus geschrapt kan worden, of alle personen er nog wel het zelfde uitzien na 35 afleveringen, en hetzelfde dialect praten etc, da’s allemaal “technische afwerking”. Nu eerst lekker schrijven, niet denken, doen! Heb ik met deze reactie ook gedaan zoals je ziet 🙂

  Like

  • jokezelf
   17 maart 2015

   Dank voor je hart onder mijn riem. Ik heb inderdaad nog nooit zo gewerkt. Ik begon gewoon en zag wel waar het schip strandde (en het strandde dus altijd na een of twee stukjes). Dus ik dacht; ik moet wat anders, misschien doe ik iets fout. Enfin, ik schrijf gewoon maar verder aan die meneer in de trein en ik kan me voorstellen dat dat niet meteen aanzet tot lezen, maar als ik wat verder ben misschien wel. Morgen eerste deeltje hier.

   Liked by 1 persoon

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 17 maart 2015 door in Persoonlijk en getagd als , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 169 andere volgers

%d bloggers liken dit: