Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Lezers, lurkers en reageerders

 

lurk

Zolang ik blog, en dat is al een paar jaar, kom ik de woorden lurken of lurkers tegen. Dat vond (en vind ik nog steeds) nare woorden; ze gaan over mensen die doen waar blogs voor geschreven worden, namelijk lezen. Nogal denigrerend ten opzichte van hen die de moeite nemen om je blog te lezen. Maar  inmiddels is het al zo’n wijd verbreid begrip, dat het zelfs op wikipedia wordt uitgelegd.
Natuurlijk vind ik het ook leuk om te weten wie er bij me leest, maar om iemand iemand die je blog leest, maar niet reageert, een lurker te noemen, getuigt van weinig respect. Volgens mij moet je je lezers juist koesteren en niet uitschelden. Ik ben blij met al mijn lezers, en of ze nou wel of niet reageren, ze zijn altijd van harte welkom. Ik zie heus wel aan de statistieken dat mijn blogs worden gelezen.

Laten we wel wezen; de meeste mensen -ook ik- willen niet altijd en overal op alles reageren. Als ik een tijdschrift of een boek lees, lees ik gewoon een tijdschrift of een boek en dat doe ik ook op blogs of op Facebook en Twitter; ik lees, want die blogs, artikeltjes, tekeningen en foto’s worden op het web gezet om te lezen en/of te bekijken. En vind ik iets goed, dan ‘like’ ik, en af en toe geef ik ook een schriftelijke reactie. Maar lang niet altijd. Ik moet er niet aan denken dat ik op alles wat ik lees, zou moeten reageren (in kranten, tijdschriften, boeken en op het web), dan zou ik nergens anders meer aan toekomen.
Het is heel eenvoudig: je hebt schrijvers en lezers en sommige lezers geven wel eens een reactie en sommige schrijvers reageren wel eens terug. Dat is leuk; een soort van kers op de geschreven taart.

Tot slot, kunnen we lurker niet omdopen tot niet-reagerende meelezer? Dat is wel een mondvol, maar het klinkt veel vriendelijker.

stop saying lurker

 

.

Vandaag is het overigens Nationale Ontlurkdag, wat zoveel betekent als een oproep aan mensen die normaal nooit reageren om uit de kast te komen en iets over zichzelf te vertellen, hoe zij hier komen, wat zij van de gelezen blogs vinden, hoe zij de schrijver of schrijfster vinden, kortom een soort van Nationale Reactiedag (en je mag hier ook reageren, maar het hoeft niet 🙂

 

Dit is een nieuwe versie van een blog uit 2010 over mijn afkeer van het woord lurken.

 

37 reacties op “Lezers, lurkers en reageerders

 1. Tessa | 52druppels.nl
  2 mei 2015

  ja inderdaad, je zou bijna niet meer durven lezen…

  Like

 2. Ik lees ook graag mee en reageer ook niet altijd: ik ben een lurker dus. Als je het trouwens heel vaak zegt, wordt het steeds een vreemder woord😂

  Liked by 1 persoon

 3. gewoonzoalsikben
  30 april 2015

  Ook bij jou reageer ik zelden ,is volgens mij ook alweer lang geleden .Ik ben het wel met je eens ,maar moet eerlijk bekennen dat ik het woord ook een keer gebruikt heb .Eigenlijk als ik goed nadenk klinkt het woord neerbuigend alsof meelezers iets stiekem doen Zelf heb ik eens een oproep gedaan aan anonieme lezers op Blogger om zich eens een keer bekend te maken en kreeg maar twee reacties daarop .
  Gr Elisabeth

  Like

  • jokezelf
   30 april 2015

   Het is inderdaad erg lang geleden. Je website herinner ik me nog wel, althans de naam, maar die heb je kennelijk helemaal vernieuwd? Weet je; ik lees bij zoveel mensen, dat er geen beginnen aan is om op iedereen te reageren. Ik kan ook niet altijd bij iedereen lezen en reageren, want ik heb een blogroll van bijna 100 adressen. En dan kom ik vaak ook nog hier en daar leuke sites tegen.

   Like

   • gewoonzoalsikben
    30 april 2015

    Klopt dat mijn blog vernieuwd is ,maar ik doe er weinig mee op dit moment .Ook ik volg minstens 100 blogs en er is geen beginnen aan om overal een reactie te geven .
    Groetjes en ik kom gewoon af en toe even langs wapperen

    Like

 4. dieneke
  29 april 2015

  Bij mij op het blog noem ik het ‘verstekelingen’ en op het andere blog ‘wandelaars’.En inderdaad soms komen de statestieken niet overeen met de reakties.Ik vind trowens die like’s bij wordpress wel handig,kun je tenminste zien dat iemand het leuk vind.Ik reageer ook niet altijd,maar lees wel veel.

  Like

 5. beaunino
  29 april 2015

  Heb je mijn reactie misschien verwijderd? Ik zie hem niet meer?

  Like

 6. roadlaura1969
  29 april 2015

  Ik lees niet altijd en reageer meestal wel als ik lees. Juist omdat woord wat ik gelukkig zelf niet gebruik.

  Je hebt het mooi verwoord wat bij mij een aangenaam gevoel aanwakkerdt (ook zoiets d, t of dt ) bloggen is een podium voor iedereen 🙂

  Like

 7. Myriam
  29 april 2015

  Ik reageer altijd, dus ook nu:) Neem het met een korreltje zout of misschien zelfs met een kilo zout dat ontlurken en dat lurken, het is maar voor de lol toch? Ik ben gek op al mijn bubbels bloglezers, en ik ben er zeker van dat ze zoveel humor hebben dat ze hier wel kunnen om lachen. Enfin, dat hoop ik toch. Daar ging ik van uit 😉

  Like

  • jokezelf
   30 april 2015

   Tuurlijk is het niet naar bedoeld, dat begrijp ik best. Maar de bijklank is voor mij wat aan de negatieve kant. Niks van aantrekken ;-).

   Liked by 1 persoon

   • Myriam
    30 april 2015

    Neen hoor. Maar jij ook niet hé, want het is gewoon grappig bedoeld hoor 🙂

    Like

    • jokezelf
     30 april 2015

     Nee hoor, ik trek me er niets van aan. (maar moest toch wel even reageren gisteren, hahaha).

     Liked by 1 persoon

    • Myriam
     30 april 2015

     Tuurlijk, vind ik altijd fijn!!! Heb er vandaag nog een sequelletje aan gebreid aan die ontlurkdag. 😉

     Like

 8. clair1991
  29 april 2015

  Wij spreken ook over een bakkie lurken… zoiets als lekker opdrinken:) lurken is ook iets als sabbelend opdrinken, en lurkers die alleen meelezen? Ik gebruik dat woord eigenlijk nooit. Alleen net in een reactie op een weblogje.
  Het is net wat je zegt: je hebt schrijvers en lezers. Het is leuk als mensen reageren, maar nodig is het niet. Ik schrijf namelijk vooral voor mezelf:)… en voor al die lurkers zet ik gewoon een pot thee…theelurkers zijn het dan….gezellig!!! Overigens ik vind het woord lurker geen negatieve lading hebben. Integendeel zelfs.

  Like

  • jokezelf
   30 april 2015

   Zelfs bakkie lurken vind ik mal klinken, al is dat natuurlijk vooral gezellig bedoeld. Het zal wel aan mij liggen (zie mijn reactie bij Marja ;-).

   Like

   • clair1991
    30 april 2015

    Ja ik zag het.. voor jou een negatief.begrip.. voor mij een positief… zo zie je wat opvoeding en woordkeus kan doen hè met je gedachten over iets.

    Like

 9. Marja
  29 april 2015

  Ach, een lurkende baby klinkt wel lief. Een slurpende dronkaard klinkt al minder leuk. Bij mijn ouders thuis werd het woord regelmatig gebruikt. Meestal ging het dan om een luidruchtige manier van drinken. Zoals met een rietje in een bijna leeg glas.

  Lurkende lezers ken ik niet. Je hebt gelijk. Bij een boek of artikel in een tijdschrift word je toch ook geen lurker genoemd als je niet reageert. Ik ben blij met iedere lezer, ook als ze niet reageren. Ik word gelezen, dus ik besta (in blogland). 😉
  Positieve reacties zijn hooguit een bonus.

  Like

  • jokezelf
   30 april 2015

   Op zich is lurken natuurlijk een doodgewoon woord. Bij ons thuis werd het ook gebruikt, maar dan wel in negatieve zin; als wij op onze duim zogen (en ik heb dat gedaan tot mijn 11e) werd dat benoemd als lurken. Mijn ouders trokken daarbij een heel vies gezicht, dus bij mij is die negatieve bijklank er al vroeg ingeslopen. Nou ja, wat geeft het eigenlijk?

   Like

 10. beaunino
  29 april 2015

  Het is misschien geen leuk woord, maar net als jij waardeer ik een ieder die de moeite neemt om mijn stukjes te lezen. Dat begrijp je toch niet verkeerd hoop ik. Uit mijn mond is het woord lurker allerminst denigrerend bedoeld. Voor mij is het de nieuwsgierigheid naar de mens àchter de lezer. Interesse dus. Niet meer dan dat.

  Like

  • jokezelf
   30 april 2015

   Nee natuurlijk begrijp ik dat niet verkeerd. Ik snap dat best, ik vind het ook leuk om te zien wie er komt lezen, maar dat woord ‘lurker’ ik weet het niet…

   Liked by 1 persoon

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 29 april 2015 door in Kleine ergernissen en getagd als , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 171 andere volgers

%d bloggers liken dit: