Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Heeft het weer nog wel toekomst?

Het weer buiten is niet aanlokkelijk op dit moment; bewolkt met veel grijs. Hoewel; links zie ik toch nog wel een flink stuk blauw. Dat was vanmorgen vroeg wel anders; ik had uitzicht op een stralend blauwe hemel met een uitbundig zonnetje. Maar met een koude noordenwind, dat dan weer wel. Het viel mij trouwens op dat op de Publieke en de Commerciële omroepen sterk uiteenlopende voorspellingen werden gedaan voor het weer van de komende week. RTL liet stijgende temperaturen zien, met 28 °C op vrijdag als warm hoogtepunt, waar de NPO op vrijdag bleef steken op 20 °C. Ook niet slecht, maar waar zit hem dat verschil nou in, vraag ik u af? Zou dat door de adverteerders komen? Dat ze bij RTL meer geld hebben voor hogere temperaturen?

het weerWeer is het ultieme onderwerp om over te praten en te schrijven. Altijd en overal, met jong of oud, maakt niet uit. Je kunt er alle kanten mee op; van mooi tot slecht weer en van droogte tot een nat voorjaar. En het leuke is; iedereen praat meteen mee. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen: ‘Hè bah, alweer weer? Wat een vervelend onderwerp! Daar heb ik het gisteren ook al over gehad’.

Nee, iedereen wil er wel zijn zegje over doen. De een heeft het koud, de ander juist warm en weer iemand anders zou liever regen hebben dan zon. Storm aan zee is heerlijk, maar op een open stuk land ben ik er minder gecharmeerd van. Zon is ook aangenaam, in de tuin of tijdens een wandeling of een fietstochtje. Maar teveel zon vind ik juist weer niet prettig. Van regen houd ik niet. Nat worden is niet erg, zeggen ze, als je er goed op gekleed bent. Maar ik word sjacherijnig van natte dagen en donker weer. En op de fiets overvallen worden door een flinke regenbui… geef mijn portie maar aan fikkie.

Warm of koud; weer blijft terugkomen. Ik roep stralend; ‘ha, lekker weertje!’ of, minder stralend; ‘getver, wat een rot weer vandaag.’ Ik sta nooit ’s morgens op om te ontdekken dat er die dag geen weer is, of dat er die dag juist weer wèl weer is in tegenstelling tot de dag ervoor. Het weer moet iets hebben; iets moois, iets kouds, of iets nats, bedenk het maar. Je wilt iets over het weer kunnen zeggen, anders kun je net zo goed je mond houden.

Kortom; weer is weer. Overal.

Eén reactie op “Heeft het weer nog wel toekomst?

 1. ria
  11 juni 2015

  Het weer is ook nóóóóóóit goed of het deugt niet.

  Nu schijnt het zonnetje, geniet er van,
  Groetjes, Ria

  Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10 juni 2015 door in (Zinnige) onzin en flauwekul, Natuur en milieu en getagd als , , , , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: