Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Ook al dood!

Gisteravond is hij ‘wegens hoge ouderdom’ (ik hoor het hem bijna zelf zeggen) overleden. Heinz Hermann Polzer, oftewel Drs. P. Hij is 95 jaar geworden.

Jeugdsentiment
Ik ben ongeveer opgegroeid met Drs. P. Ik zag hem voor het eerst in 1964 bij Willem Duys met De Commensaal (er ligt alwéér een juffrouw in het trapportaal) en ik was gelijk verkocht. Daarna kwamen de Gezusters Karamazov (en de kanarie sprak “tjiep tjiep tjiep tjiep“, De Dodenrit (‘Tis avond in Syberië en nergens is een leeuw), Het Speelgoedmannetje (Gewoon maar speelgoedmannetjes en wij zijn hier nu de baas!).Knolraap en lof, schorseneren en prei (Gif in de bodem, lawaaiige buren). Ik vond zijn teksten allemaal even sterk. Er zat altijd een zwarte twist in; meestal gingen er een of meerdere mensen dood. Dat hij ze zelf zong, verhoogde voor mij de feestvreugde. Hij had een aparte, enigszins plechtstatige, geknepen, soms bijna bijna venijnige stem, maar als hij begon te zingen, kon ik het niet stil houden. Ik zong mee.

Teksten voor anderen
Hij schreef ook teksten voor anderen, zoals De meisjes van de suikerwerkfabriek, de de carnavalskraker Wat heb je gedaan Daan? (in de hele met zijn allen van die dingen niet meer aan) van Adèle Bloemendaal, en heel veel teksten voor, en samen met, Ivo de Wijs, die hij zo ongeveer geadopteerd heeft (of was het andersom?)

Nieuwe versvorm.
Samen met De Wijs bedacht Drs. P begin jaren 70 de Ollekebolleke, een tot dan toe onbekende versvorm in Nederland. Hij noemde zichzelf zanger en plezierdichter en vooral dat laatste straalde altijd van hem af. Hij rijmde en dichtte met het grootste plezier allerlei ongerijmdheden aan elkaar. Hij was van origine econoom, maar maakte naam als zanger, dichter, schrijver, onderwijzer en hij was een absolute taalvirtuoos.

12 reacties op “Ook al dood!

 1. rietepietz
  23 juni 2015

  Ik kom een beetje achteraan sukkelen maar ook ik vind zijn dood een groot gemis, héérlijk gewoon wat die man met onze taal deed.Ik heb even heerlijk wat linkjes aan zitten klikken en genoten!

  Like

 2. Jokezelf
  19 juni 2015

  Iedereen dank voor de reacties en de likes. Ik had een aantal tegenreacties geplaatst, maar die zijn op de een of andere vreemde manier verdwenen. Hoe? Waarom? Door wie? Geen flauw idee. Ze zijn in ieder gevan niet opgeofferd aan de wolven ;-). Nou ja, het komt er gewoon op neer dat Drs. P. een heel groot kunstenaar was met een apart randje.

  Like

 3. Noortje Russel
  19 juni 2015

  Wat een mooi eerbetoon aan deze geestige taalkunstenaar!

  Like

 4. Joolzz
  19 juni 2015

  Echt zo’n jeugdicoon die er niet meer is plotseling… we worden oud!

  Like

Reacties zijn gesloten.

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: