Morgen is gisteren vandaag

Staan wij er met zijn alles wel eens bij stil dat we nú leven, en niet in het verleden of in de toekomst?

Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze zo’n spijt hebben van… en dan sommen ze dingen op die ze gedaan hebben, of juist niet gedaan hebben, maar graag hadden willen doen. Of dat ze twintig jaar later nog steeds zo boos zijn op onrecht die ze is aangedaan door (hun moeder, de juf van de tweede klas, hun baas, de tramconducteur, hun ex). Of nog steeds jaloers zijn op de aandacht die hun (oudste, jongste, middelste, gehandicapte, drukke, stille, tweeling-) broer of zus van hun ouders kreeg. Dat kunnen ze maar niet loslaten, want tja, dom geweest, onrechtvaardig behandeld, te weinig aandacht gekregen.

Wat ik ook geregeld hoor is de kreet; als ik … (uit de kinderen, gepensioneerd, 50, 65 ben, een erfenis krijg, de loterij win, directeur van de bank word, een klapper maak in het casino, mijn huis verkoop, een fortuin maak van mijn verzamelde postzegels, ansichtkaarten, antieke spullen) dan ga ik… vul maar in; reizen, studeren, de bloemetjes buiten zetten, genieten van het leven, naar het theater, een muziekinstrument leren spelen, een huis kopen, verhuizen naar Spanje, enzovoort, enzoverder. Met al die spoken uit het verleden en de fictie uit de toekomst, is genieten van het nu er dus niet altijd (of vaak niet) bij.

plaatje van DIYLOL.com

Heel af en toe stuit ik bij het zappen op dr. Phil (mijn lief S. noemt hem ‘Onze Grote Mensenvriend’ en vindt het totaal verwerpelijk dat ik überhaupt naar dit programma kijk, maar ja… soms zegt de man best zinnige dingen over de problemen van zijn gasten). In zijn metershoge stoelen ontvangt en helpt psycholoog Phillip McGraw mensen, die blijven steken in het verleden, ruziemakend met hun ouders, hun (ex) echtgenoot, kinderen, de buren, en zich daar helemaal niet prettig onder voelen. Of die vinden dat ze nog veel verder moeten in het leven. Een grote toekomst tegemoet. Niet stilstaan, want stilstaan is achteruitgang. En dat kunnen we niet hebben. Achteruitgang.

Nee, dat hebben we gemerkt. De vooruitgangsmaffia riep jaren geleden al dat we moesten privatiseren, (ver)commercialiseren en dat alles wat geen geld opleverde, niet nuttig zou zijn. Want het bracht geen geld op. En dingen die – volgens deze ultieme cirkelredenering – niets opleveren, zijn economisch niet interessant en betekenen daarom alleen al achteruitgang. Dus zijn inmiddels bijna alle overheidsinstellingen geprivatiseerd en moeten politie agenten, brandweerlieden, leraren en zorgverleners productie maken. Want dat is modern, dat is vooruitgang, dat levert meetbare winst op. Verder, groter, hoger, meer, beter, niet omkijken en zeker niet stilstaan. Want je mocht eens tot de conclusie komen dat wat je gisteren hebt verzameld en vandaag hebt, voldoende is om gelukkig te zijn.

Geef mij maar dr. Phil. Die heeft één stelregel; “The past is gone. The future hasn’t happened yet. The only time is now.”

En daar heeft ie verdorie gelijk in.

14 gedachten over “Morgen is gisteren vandaag

 1. Regenboogvlinder – Ik ben een gepensioneerde, levenslustige vrouw, moeder, schoonmoeder en oma. Vriendin van de allerliefste man van de wereld, waar ik oud mee hoop te worden! Ik heb 2 geweldige kinderen, 1 zoon en 1 dochter en daarbij als bonus een schoondochter en een schoonzoon. En 2 fantastische kleindochters van 20 en 19 die op Gran Canaria wonen. Ik woon in Noord-Holland in een prachtig appartement en ben heel gelukkig. Hobby's: lezen, bloggen, uit eten, computeren maar dan van alles en nog wat, muziek luisteren, vakantie en dus reizen.
  Regenboogvlinder schreef:

  Helemaal mee eens Joke, ik leef er ook naar, echt!
  Mijn motto is nu ook, dat ik geen spijt wil krijgen van dingen die ik niet gedaan heb.
  Dus leuke dingen doen, nieuwe mensen ontmoeten, heerlijk!

 2. Melody – Vrouw van Joop. Moeder van Bastiaan. Schoonmoeder van Daphne. Vrouwmens van Noah, Brego, Precious & Bilbo Oppasteefje van Kay & Sem. Enthousiast amateur-fotografe en blogger. Leip van natuur en dieren. Leven in Liefde, Geluk & Gezondheid, Nog meer weten? http://melodymusic.nl Vragen? Stel ze gerust! mel62ko@gmail.com
  Melody schreef:

  is de strijd met het accepteren van het verleden niet iets dat ieder mens op zijn tijd voor de kiezen krijgt, vraag ik me af.

  Je hebt helemaal gelijk in wat je schrijft, vind ik tenminste wel… en dankzij ingrijpende en meer-soortige therapieën kan ik tegenwoordig weer oprecht zeggen dat het leven soms best leuk is… is mijn drang om op te geven lang niet meer zo groot als dat het ooit was… maar moet ik ook toegeven dat het mij nog steeds niet lukt om het leven van nu te leven zonder enige vorm van belasting waarvan de oorzaken in het verleden liggen.

  In theorie weet ik heel goed hoe het is en hoe ik het zou moeten doen maar in de praktijk lukt me dat helaas niet…. en nog erger, kan ik het ‘waarom’ niet verklaren juist omdat ik het in theorie wel weet…

 3. Dan kan ik meteen aan het ruimen gaan, maar het is toch te warm. Morgen maar weer.:-)

  Groetjes, Ria

 4. Jokezelf – The Netherlands – Gepensioneerd GZ-psycholoog (NP,) voormalig docente Nederlands. (Web)schrijfster, auteur van 'Sjeng van Dalsum, nagelaten werk'. Geïnteresseerd in theater, literatuur, kunst, fotografie, muziek, film en reizen.
  Jokezelf schreef:

  Doe vandaag wat je morgen denkt dat je nu had moeten doen.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%