Kamervragen over het kweken van courgettes door amateurs

baby op zijn kop

Het is nog steeds een beetje komkommertijd, dus een berichtje over een giftige courgette sluit daar naadloos op aan; twee weken geleden zijn een 79-jarige Duitser en zijn vrouw na het eten van een door meneer zelf opgekweekte courgette ziek geworden. Beiden kwamen in het ziekenhuis terecht, waar de man overleed. Mevrouw overleefde de aanval van de courgette.

Ik verheug me al op de Kamervragen aan de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het overlijden in Duitsland van een 79-jarige man na het eten van een zelf gekweekte courgette uit zijn volkstuin
(ingezonden 25 augustus 2015).

 
1.) Bent u er van op de hoogte dat in Duitsland onlangs een 79 jarige man is overleden na het eten van een zelf gekweekte courgette?

2) Bent u het met mij eens dat ook in Nederland de mogelijkheid bestaat dat 79-jarige oude heren overlijden na het eten van een zelf gekweekte courgette?

3.) Bent u het met mij eens dat de Nederlandse regering een verantwoordelijkheid heeft jegens haar burgers, en 79-jarige hobbytuinders in het bijzonder, in het voorkomen van ontijdig overlijden na het eten van een zelf gekweekte courgette?

4.) Kunt u de garantie geven dat in de toekomst niet meer 79-jarige mannen (of zelfs vrouwen) zullen komen te overlijden na het eten van een zelf gekweekt groenteras?

5.) Vindt u ook niet dat er op korte termijn een commissie moet worden ingesteld die gaat onderzoeken hoe gevaarlijk het eten van zelf gekweekte courgette (en andere groenten) is en die daarna richtlijnen opstelt voor het gezond en veilig kweken van (eigen) gekweekte groente?