Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Hoe lang duurt een spreekuur?

“Tja, een spreekuur loopt altijd uit.”
“En hoe komt dat dan?”
“Geen idee. Gewoon druk.”
“Druk! Vorige week zat ik er anderhalf uur en als iemand al een spreekkamer inging, duurde het nog geen vijf minuten voor hij terug naar zijn collega’s rende.”

wachtkamer“Je overdrijft.”
“Niet! Toen ik eindelijk naar binnen mocht, moest ik weer twintig minuten wachten. Met open deur nota bene, en al die tijd zag ik niet dat er überhaupt iets gebeurde.”
“Precies; jij merkt er niets van, maar ze werken echt wel hoor; overleg, telefoon, computerwerk, noem maar op.”
“Oja? Nou, ik geloof er niks van. Want terwijl ik in de spreekkamer zat, kwam er een medewerker gezellig kletsen.”
“Hoe weet je dat?”
“Het naamkaartje op zijn overhemd. Laat me nou uitpraten!”
“Sorry.”
“Hij ging naar binnen, kwam tien minuten later lachend naar buiten en riep; “Halféén lunch, hè?”
“Dat kan toch? Artsen moeten ook eten.
“Om halféén? Het was halftwaalf! En de wachtkamer zat nog vol! Hoe weet hij dat zijn uitgelopen spreekuur binnen het uur is ingelopen? Of mogen wachtenden mee lunchen?”
“Maak je toch niet zo druk. Een spreekuur kost gewoon tijd. Ze zitten heus niet te klaverjassen.”
“Nee, vast niet, maar patiënten hebben ook werk, of een gezin. Ze moeten vrij nemen, kinderen onderbrengen, noem maar op. En tegenwoordig ben je ook nog eens parkeergeld kwijt. Vorige week 4,50 en gisteren 3,70. Kan ik dat ergens declareren?”
“Doe eens rustig; er komt stoom uit je oren.”
“Ik ben soms zó nijdig!”
“Dat zie ik, ja. Maar dat helpt niet, wachten moet je toch.”
“Dat snap ik, maar efficiënt is het niet.”
“Klopt, maar soms hebben mensen meer tijd nodig. Jij wil toch ook alle aandacht?”
“Natuurlijk. Spoedgevalletje tussendoor. Kan niemand wat aan doen. Maar waarom dúúrt alles zo lang?”
slap mosquito“Ga je mee koffie drinken?”

******************************************************

Geschreven voor WE300 ‘handelen’ van Platoonline
Bedoeling: een verhaal in 300 woorden over een onderwerp, zonder het onderwerp te noemen.

22 reacties op “Hoe lang duurt een spreekuur?

 1. Meer dan mamma
  14 september 2015

  Ik weet dat ik moet wachten en als ik met een kind heen moet, bel ik van te voren hoe ver de arts uitloopt met het spreekuur. Wachten met een kind is bij mij namelijk geen optie.
  Aan de andere kant weet ik dat de arts ook tijd neemt voor mij en dat ook daarom het spreekuur wat uitloopt.
  Maar vervelend is het wel als je meerdere afspraken hebt.

  Like

 2. Ferrara
  13 september 2015

  Originele invalshoek. Onlangs twee keer op de behandelpoli gezeten voor een wondje, steeds binnen tien minuten aan de beurt. Eerlijk gezegd heb ik (gelukkig) weinig ervaring met wachtkamers. Over huisarts en tandarts geen klagen

  Like

 3. Melody
  13 september 2015

  zo herkenbaar.

  2 weken terug zat ik in zo’n situatie…. iedere persoon voor mij maar ook iedere persoon na mij kwam aan de beurt en ging weer… en ik zat daar voor Jan Doedel.. ik werd steeds kwader, toen ik me nog redelijk kon beheersen vroeg ik aan de assistente waarom het zo lang duurde en hoelang het nog zou duren…. ik zou zo aan de beurt zijn zei ze… een kwartier later zat ik nog te wachten… mijn woede op het nippertje beheersend ben ik nog net niet briesend de wachtkamer uitgelopen.

  Toen ik naderhand belde kreeg ik te horen dat ik om zekere tijd was opgeroepen en dat ik niet was komen opdagen….. toen werd ik helemaal woedend. op die tijd zat ik er keurig …. met mijn 1.78 en 85 kg toch niet te overzien in een wachtkamer van slechts een paar vierkante meter dacht ik zo… Ik heb de dame te verstaan gegeven dat ze het niet moest wagen mij een factuur te sturen ….

  Vorige week moest ik weer…. en verrek als t niet waar is…. nog geen 5 minuten later werd ik al opgeroepen…. terwijl er mensen zaten die er al zaten toen ik binnen kwam… tja….. heb toen maar even zo netjes mogelijk uitgelegd wat er gebeurd was en dat ik niet wenste beticht te worden van leugens etc.

  het is soms inderdaad overmacht maar ze moeten me niet gaan behandelen als de een of andere idioot die toch niets beters te doen heeft…. indien wel komt ook bij mij het stoom uit de oren hoor…

  Like

 4. staartje
  13 september 2015

  Het verbaast me wel. Ik had zo vroeg mogelijk geboekt. 9.10 en dan had hij al 40 min. Vertraging. hoe doet-ie dat? De gipsmeester was keurig op tijd en daar was ik langer binnen. Hij moet eens handelen!

  Like

 5. Plato
  13 september 2015

  Enne… ik vond het een mooie tweespraak. Met klasse geschreven.

  Like

 6. Plato
  13 september 2015

  Al vijf jaar niet bij de dokter geweest. Dus geen wachtproblemen. In 2010 kwam ze bij mij omdat ik niet kon lopen van de jicht. Bij die gelegenheid zei ze dat het aan te bevelen was minstens een keer per jaar bloed etc te laten controleren. Ik zei braaf ja, dokter. Maar sindsdien gaat het goed en dan vergeet je de arts gewoon.Ik word alleen gek van al dat onkruid. Zal ik dan maar eens naar een psych? 🙂

  Like

  • Jokezelf
   13 september 2015

   Klopt, als het goed gaat, is er geen arts aan de lucht. Maar dat onkruid? Moet je daarvoor naar de psych? Ikke niet begrijp 🙂

   Like

   • Plato
    7 oktober 2015

    Nee hoor, maar het leek me zo leuk om ook eens op zo’n divan te mogen liggen praten… en dat steeds terugkerende onkruid… nou ja… het slaat ook nergens op 🙂

    Like

  • Jokezelf
   13 september 2015

   Balleefd!

   Like

 7. Pingback: Een interview en een nieuwe WE-300 | Platoonline

 8. Kakel
  12 september 2015

  Ik moet altijd een uur wachten en ben binnen vijf minuten klaar, en als ik geluk heb, kijkt de huisarts in die vijf minuten niet op zijn horloge…Wachten is gewoon een drieletterwoord 🙂

  Like

  • Jokezelf
   13 september 2015

   Volgens mij gaat het bijna overal zo. Lang wachten en dan binnen vijf minuten weer weg. Die spreekuren zijn overvol en er komt altijd wel wat tussen waar geen rekening mee gehouden is. Het is gewoon niet anders.

   Liked by 1 persoon

 9. ria
  12 september 2015

  Als je 5 minuten moet wachten bij een arts lijkt het gauw een uur 😉
  Leuk is anders.

  Lieve groet, Ria

  Like

  • Jokezelf
   13 september 2015

   Dat is het natuurlijk ook; het líjkt vaak ook veel langer dan het is.

   Like

 10. Marja
  12 september 2015

  Oeps. Als je je zo erg opwindt, heb je zéker een dokter nodig. Wat een stress. En niemand die handelt zoals het zou moeten. Frustrerend.

  Liked by 1 persoon

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 12 september 2015 door in Kleine ergernissen, WE300, Zorg en Welzijn en getagd als , , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 171 andere volgers

%d bloggers liken dit: