Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Nadenken

“Fijn dat u toch nog even langskomt, dokter.”
“Natuurlijk, dat spreekt vanzelf.”
“Nou ja, u hebt er al een hele werkdag opzitten.”
“Dat geeft niet. U weet waarom ik hier ben? ”
“Dat zou ik denken. Ik ben vaker hier dan thuis en ben al maanden in de weer met braken, operaties, maagbloedingen, zweren en verstopte sondes. Ik eet en drink al weken niet meer zelf.  Mijn maag zit weer dicht en de nieuwe sonde lag opgerold op de bodem. Logisch dat ik voortdurend moest overgeven en dat ik zo zwak en moe was. Ik kreeg zelfs geen vocht binnen.”
“Ja, bij de gastroscopie bleek dat de sonde eruit was geschoten en op de scan zagen we dat de zwelling onderin groter is geworden ondanks medicijnen en de rustperiode.”
“Dat vermoedde ik al.”
“Precies, en het is niet makkelijk, maar ik zeg het maar rechtuit; ik kan opereren, maar er zijn grote risico’s en u komt mogelijk van de regen in de drup.”
“En wat houdt die drup precies in in?”
“Door het extra weefsel kunnen we niet precies zien tot hoever het de darm is ingegroeid. Als we gaan snijden, kunnen er beschadigingen optreden die niet meer te repareren zijn. En met gaten in de darm… ”
“Loopt alles mijn buik in en dat is dodelijk. En niet opereren?”
“Dan groeit de tumor verder de maag en de darm in.”
“Dus als ik het goed begrijp, heb ik met operatie een grote kans op een afschuwelijke dood en ga ik zonder operatie snel dood?”
“Dat klopt, het is een onmogelijke keuze.”
“En chemo? Kan dat nog?”
“Weet ik niet, dat bespreek ik maandag.”
“Jemig…”

“Probeer niet te piekeren, maar praat met uw vrouw. Ik ben er dit weekend niet, maar morgen komt mijn collega. Ik zie u maandag weer.”
“Dag dokter…”

Klik hier voor de doordenker na de operatie

*********************

Geschreven voor Plato’s WE300 van oktober 2015. Schrijf een verhaal in maximaal 300 woorden, zonder het thema te noemen. Deze keer was dat NADENKEN.

 

17 reacties op “Nadenken

 1. Dwarsbongel
  15 oktober 2015

  Ik weet niet of dit verhaal voortkomt uit je persoonlijke omgeving, maar er zijn nogal wat van zulke verhalen actueel en werkelijkheid. Zowel wat de situatie als de afhandeling betreft. Nou moeten artsen zichzelf misschien ook wel in bescherming nemen en zakelijk blijven zonder bot te worden.
  Gelukkig hebben we zelf niet te maken met zulke ernstige toestanden, al gebeurt het om ons heen ook wel. Wel zien we tegenwoordig vrij veel specialisten voor lastige maar minder ernstige kwalen, maar zijn tevreden over ze.
  In het begin van het verhaal stond ik even op het verkeerde been bij “verborgen zondes”; nog even teruglezen, en…

  Like

  • Jokezelf
   4 september 2016

   Ik kom er nu pas toe om dit terug te lezen. Die zondes waren me niet opgevallen. Ik heb er sondes van gemaakt. Dank voor je opmerking

   Like

 2. Meer dan mamma
  14 oktober 2015

  Dat is geen keuze, hoe moet hij daar nou over nadenken. Snel dood of misschien een pijnlijke langzame dood. Gats, je weet het wel te verzinnen Joke!

  Like

  • Jokezelf
   4 september 2016

   Dit was geen verzinsel, die keuze werd hem echt gegeven!

   Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 oktober 2015 door in Persoonlijk, WE300 en getagd als , , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: