Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Zwoz – The Man Who Plays The Mandolino

Tijd niet meegedaan met zwijmelen op zaterdag, maar gisteren reed ik van de Bollenstreek naar het Gooi met een antieke CD van Dean Martin. Heerlijk een uur lang meegezongen met al die ontzettend gouwe ouwe nummers van deze beroepszwijmelaar, die het wel uitgevonden lijkt te hebben en die -vooral in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw- bekend was als acteur, nachtclubzanger en lid van de roemruchte Rat Pack. Onder de link naar de muziek staat een wat uitgebreidere biografie. En wil je nog meer gezwijmel horen? Ga dan even langs bij Marja.

Geboorte en jeugdjaren
Dean Martin werd geboren als Dino Paul Crocetti in Steubenville, Ohio op 7 juni 1917. Zijn vader was Geatano Crocettti, een kapper afkomstig uit Abruzzi in Italië en zijn moeder was Angela Barra, een Italiaanse-Amerikaanse, afkomstig uit Fernwood (Ohio). Tot zijn vijfde jaar sprak hij alleen maar Italiaans.  Op jonge leeftijd verliet hij school en werkt hij de meest verschillende baantjes af. Hij bokste op amateurniveau voor geld onder de naam Kid Crocetti, tijdens de drooglegging vervoerde hij illegaal gestookte drank en ook werkte hij als croupier in de plaatselijke goktent. Hier trad hij op zijn zeventiende voor het eerst op. Tijdens een van deze optredens werd hij gespot door bandleider Sammy Watkins die hem in 1938 inhuurde als zanger. Twee jaar later veranderde hij zijn voornaam in Dean. Hij kon geen noot lezen, maar nam meer dan honderd albums en zeshonderd songs op.

Komiek, acteur, nummer één hit
In de jaren vijftig werkte hij jaren samen met Jerry Lewis. Ze traden op, hadden een eigen radioshow en waren regelmatig op televisie te zien. Ook maakten ze meerdere films, waarin ze zelf ook speelden. Nadat de samenwerking eindigde begon Martin aan een succesvolle solocarrière. Hij nam een aantal succesnummers op, waaronder ’That’s Amore’, ’When You’re Smiling’ en ’Oh Marie’. De laatste is ooit nog gecoverd door o.a. Andre Hazes. Deans grootste hit was ’Everybody Loves Somebody Sometimes’. Dit nummer stootte destijds The Beatles met ‘A Hard Day’s Night’ van de nummer één op de hitparade in de Verenigde Staten.

Films met de Rat Pack en de Dean Martin Show
In de jaren zestig was hij lid van de Rat Pack, met o.a. Frank Sinatra en Sammy Davis Jr., maar speelde hij ook in films (o.a. Ocean’s Eleven en Cannonball Run I en II) en had hij zijn eigen televisieshow ‘The Dean Martin Show’. In die shows komt Martin voornamelijk naar voren als een dronken playboy. Het algemene beeld van Dean is dan ook dat van een alcoholist, maar in feite was het een rol die hij uitermate goed beheerste. Doordat zijn gezondheid minder werd trad Dean Martin vanaf de jaren zeventig alleen nog op in het theater.

Vanaf 1988 was hij niet meer actief in de showbizz vanwege zijn verslechterende gezondheid. Dean Martin trouwde driemaal en had totaal acht kinderen, waarvan één geadopteerd. Hij overleed in 1995 op 78-jarige leeftijd in Beverly Hills en werd begraven in Westwood, Cincinatti, Ohio.

 

9 reacties op “Zwoz – The Man Who Plays The Mandolino

 1. frederiqueswereld1
  14 april 2016

  Leuk dat je weer meedoet! En meten met een fantastische zwijmel. Mijn vader was groot fan en regelmatig kwam dit nummer vroeger voorbij. Ik heb genoten.
  Je maakt een moeilijke tijd mee en ik wil je heel veel sterkte wensen.

  Liefs Frederique

  Like

 2. Dwarsbongel
  9 april 2016

  Mooi om je (hier) weer te zien! Zwijmelen was The Rat Pack wel toevertrouwd geloof ik hè? En Dean was daarvan wel de uitblinker!

  Like

  • Jokezelf
   10 april 2016

   Klopt, ze konden een prachtige partij zingen, stonden allemaal bekend als enorme charmeurs die ook nog eens veel humor hadden. Bovendien gingen er geruchten dat ze contact hadden met de mafia. Allemaal heel spannend dus. Maar ik ging vooral voor de zang van Dean Martin.

   Like

 3. Albert y Mara fotoblog
  9 april 2016

  Schitterende bijdrage, deze Dean Martin. Zelfs mijn moeder, in 2014 overleden in de leeftijd van 93 jaar, was een grote fan van hem. Dus met de paplepel ingegoten. Ze zong altijd luid mee als ’Everybody Loves Somebody Sometimes’ in de Arbeidsvitaminen langskwam.
  Ook namens Mara, the lady in red 😀 , een fijne zondag toegewenst.
  Salu2 Albert

  Like

 4. ria
  9 april 2016

  Ik zwijmelde vroeger met die man.

  Groetje, Ria

  Like

 5. Regenboogvlinder
  9 april 2016

  Hé Joke, leuke inzending, leuk dat je er weer bent!
  Dean Martin is inderdaad een ‘klassieker’. Geweldig!

  Liked by 1 persoon

 6. rietepietz
  9 april 2016

  Zowel als zanger als acteur was Dean Martin in die jaren favoriet, de films met Jerry Lewis waren hilarisch , vooral henk was een groot liefhebber van hem.
  Z’n warme zangstem maakte inderdaad dat hij een zwijmelaar bij uitstek was!

  Like

 7. Melody62
  9 april 2016

  Heeej Joke, wat ontzettend leuk dat je weer mee doet !!

  En met deze bijdrage doe je mij in ieder geval een plezier, ik vond hem altijd wel iets hebben, al kon (en kan ik nog steeds niet) ik nooit benoemen wat dat nou precies was..

  Fijn weekend

  Like

 8. Marja
  9 april 2016

  Wat leuk dat je weer eens meedoet. En nog wel met een beroepszwijmelaar. Heerlijk. Bedankt.

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 174 andere volgers

%d bloggers liken dit: