Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Zwoz – The Man Who Plays The Mandolino

Tijd niet meegedaan met zwijmelen op zaterdag, maar gisteren reed ik van de Bollenstreek naar het Gooi met een antieke CD van Dean Martin. Heerlijk een uur lang meegezongen met al die ontzettend gouwe ouwe nummers van deze beroepszwijmelaar, die het wel uitgevonden lijkt te hebben en die -vooral in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw- bekend was als acteur, nachtclubzanger en lid van de roemruchte Rat Pack. Onder de link naar de muziek staat een wat uitgebreidere biografie. En wil je nog meer gezwijmel horen? Ga dan even langs bij Marja.

Geboorte en jeugdjaren
Dean Martin werd geboren als Dino Paul Crocetti in Steubenville, Ohio op 7 juni 1917. Zijn vader was Geatano Crocettti, een kapper afkomstig uit Abruzzi in Italië en zijn moeder was Angela Barra, een Italiaanse-Amerikaanse, afkomstig uit Fernwood (Ohio). Tot zijn vijfde jaar sprak hij alleen maar Italiaans.  Op jonge leeftijd verliet hij school en werkt hij de meest verschillende baantjes af. Hij bokste op amateurniveau voor geld onder de naam Kid Crocetti, tijdens de drooglegging vervoerde hij illegaal gestookte drank en ook werkte hij als croupier in de plaatselijke goktent. Hier trad hij op zijn zeventiende voor het eerst op. Tijdens een van deze optredens werd hij gespot door bandleider Sammy Watkins die hem in 1938 inhuurde als zanger. Twee jaar later veranderde hij zijn voornaam in Dean. Hij kon geen noot lezen, maar nam meer dan honderd albums en zeshonderd songs op.

Komiek, acteur, nummer één hit
In de jaren vijftig werkte hij jaren samen met Jerry Lewis. Ze traden op, hadden een eigen radioshow en waren regelmatig op televisie te zien. Ook maakten ze meerdere films, waarin ze zelf ook speelden. Nadat de samenwerking eindigde begon Martin aan een succesvolle solocarrière. Hij nam een aantal succesnummers op, waaronder ’That’s Amore’, ’When You’re Smiling’ en ’Oh Marie’. De laatste is ooit nog gecoverd door o.a. Andre Hazes. Deans grootste hit was ’Everybody Loves Somebody Sometimes’. Dit nummer stootte destijds The Beatles met ‘A Hard Day’s Night’ van de nummer één op de hitparade in de Verenigde Staten.

Films met de Rat Pack en de Dean Martin Show
In de jaren zestig was hij lid van de Rat Pack, met o.a. Frank Sinatra en Sammy Davis Jr., maar speelde hij ook in films (o.a. Ocean’s Eleven en Cannonball Run I en II) en had hij zijn eigen televisieshow ‘The Dean Martin Show’. In die shows komt Martin voornamelijk naar voren als een dronken playboy. Het algemene beeld van Dean is dan ook dat van een alcoholist, maar in feite was het een rol die hij uitermate goed beheerste. Doordat zijn gezondheid minder werd trad Dean Martin vanaf de jaren zeventig alleen nog op in het theater.

Vanaf 1988 was hij niet meer actief in de showbizz vanwege zijn verslechterende gezondheid. Dean Martin trouwde driemaal en had totaal acht kinderen, waarvan één geadopteerd. Hij overleed in 1995 op 78-jarige leeftijd in Beverly Hills en werd begraven in Westwood, Cincinatti, Ohio.

 

Delen

9 reacties op “Zwoz – The Man Who Plays The Mandolino

 1. Regenboogvlinder
  9 apr 2016
  Regenboogvlinder – Ik ben een gepensioneerde, levenslustige vrouw, moeder, schoonmoeder en oma. Vriendin van de allerliefste man van de wereld, waar ik oud mee hoop te worden! Ik heb 2 geweldige kinderen, 1 zoon en 1 dochter en daarbij als bonus een schoondochter en een schoonzoon. En 2 fantastische kleindochters van 20 en 19 die op Gran Canaria wonen. Ik woon in Noord-Holland in een prachtig appartement en ben heel gelukkig. Hobby's: lezen, bloggen, uit eten, computeren maar dan van alles en nog wat, muziek luisteren, vakantie en dus reizen.

  Hé Joke, leuke inzending, leuk dat je er weer bent!
  Dean Martin is inderdaad een ‘klassieker’. Geweldig!

 2. rietepietz
  9 apr 2016
  rietepietz – Een niet zo piepjonge halfdigibeet die zich met verwondering door het logwereldje beweegt.

  Zowel als zanger als acteur was Dean Martin in die jaren favoriet, de films met Jerry Lewis waren hilarisch , vooral henk was een groot liefhebber van hem.
  Z’n warme zangstem maakte inderdaad dat hij een zwijmelaar bij uitstek was!

 3. Melody62
  9 apr 2016
  MelodyK – Assen – * ~ Wat vandaag (on)mogelijk is, kan morgen (g)een optie (meer) zijn… ~ *

  Heeej Joke, wat ontzettend leuk dat je weer mee doet !!

  En met deze bijdrage doe je mij in ieder geval een plezier, ik vond hem altijd wel iets hebben, al kon (en kan ik nog steeds niet) ik nooit benoemen wat dat nou precies was..

  Fijn weekend

 4. Marja
  9 apr 2016
  Robbert – Ravels - België – Ik Marja,was een 65+ Nederbelg, sinds '71 samen met Robbert, moeder van 4 en oma van 4. Op mijn blog vind je foto's, limericks, zwijmels, fictie en non-fictie. ( Robbert) Marja is helaas overleden op 20-12-2020

  Wat leuk dat je weer eens meedoet. En nog wel met een beroepszwijmelaar. Heerlijk. Bedankt.

Geef een reactie Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 9 apr 2016 door in Muziek, Zwoz en getagd als , , , , , , , , , , .

Navigatie

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%