Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

De stadse jungle

Ik zit op het balkon van onze kamer in hotel Parque met uitzicht over de stad. Het is prachtig weer, hoewel de zon zich af en toe verstopt achter dikke lagen wolken. Links de zee, met een snelweg ervoor. Onder me een hoofdweg waar zware bussen doorheen denderen en recht voor me -aan de overkant van de straat- park San Telmo met prachtige palmbomen en idyllisch geplaatste bankjes. Overdag spelen er kinderen en zitten bewoners en toeristen onder de parasols van de koffietent, te lezen, te praten en koffie te drinken. ’s Avonds komt jong en oud hier flaneren en/of romantisch samenzijn.

Een echtpaar steekt de straat over, de middelbare leeftijd al gepasseerd, maar bij lange na nog niet oud. Hij op robuuste bergschoenen, in korte broek met hoog opgetrokken geitenwollen sokken onder witte ballonkuiten. Polo met korte mouwen en een stevige rugzak om. Zij, timide, in kuitlange broek boven verstandige sandalen, met windjack. Ze lopen naar een hek op de hoek van het plein. Daar haalt de man een plat apparaatje uit zijn zak. Hij streelt het liefkozend en legt het op de rand van het hek. Dan loopt hij een paar passen terug naar zijn vrouw. Ze staren samen wat voor zich uit, tot de man weer naar het toestel op het hek gaat. Hij buigt zich erover en tikt er op.

oermens

Dan kijkt hij omhoog. Wijst naar het noorden en naar het apparaat. Pakt een kaart uit zijn broekzak, vouwt hem open, prikt met zijn wijsvinger midden op de kaart en gebaart opnieuw, nu naar het zuiden. Hij wappert met zijn hand naar de overkant, tuurt naar boven en bestudeert het apparaatje. Daar gebeurt kennelijk niets en andermaal loopt hij een paar passen terug. De vrouw zegt iets en wijst naar de kaart. Hij schudt zijn hoofd, vouwt de kaart weer dicht, stopt hem in zijn achterzak en knijpt haar vriendelijk in beide wangen. Zij doet een pas naar achteren. Haar houding is berustend. Hij loopt weer naar het apparaatje en kijkt. Niets. Hij kijkt omhoog. De zon misschien niet sterk genoeg? De vrouw zegt weer iets. Hij schudt zijn hoofd en wijst op het apparaatje; daar moet het vandaan komen. Zij haalt haar schouders op en trekt het jack uit. Ze krijgt het warm.

Tien minuten later neemt de man het apparaatje van het hek, steekt het in zijn broekzak en vouwt de kaart open. Dan loopt hij vastberaden naar het stoplicht. Met een klein lachje op haar gezicht trippelt de vrouw achter hem aan.

Dit stukje uit 2012 heb ik herzien en aangescherpt.
Het plaatje heb ik gevonden op internet.

35 reacties op “De stadse jungle

 1. Truus
  13 februari 2012

  Mensen observeren is altijd een leuke bezigheid Joke. 🙂
  En tja, als de nieuwerwetse hebbedingetjes het laten afweten heb je altijd de ouderwetse kaart nog. 😉

  Like

 2. platoonline
  13 februari 2012

  De man als leider van de minimale roedel. Het beest in de vrije natuur. MET ballonkuiten. Hij idealistisch (dat kreng moet het doen verdorie), zij lijdzaam afwachtend en (je zal het altijd zien) uiteindelijk het gelijk aan haar zijde krijgend. Hij versaagt niet, pakt de kaart en blijft leider, maar heeft niet in de gaten dat hij de rol van Olie B Bommel speelt en dat Tom Poes glimlachend achter hem loopt.

  Joke, jij toont aan dat de verhalen op straat liggen. En het zijn in feite nog afgeronde verhalen ook. Hier hoeft niks af en niks bij. Prachtig opgeschreven.

  Like

 3. Pingback: WE-300: het nieuwe woord | Platoonline

 4. gewoonanneke
  13 februari 2012

  Mooi verhalend verteld, ik zag het stel zo voor me in gedachten en voor de rest herkenbaar haha. Gelukkig hadden ze nog wel een kaart bij zich.

  Like

 5. artafterallart
  13 februari 2012

  tegelijk is het een afwijkend stelletje waar men in doorsnee vindt dat juist vrouwen de naam hebben dat ze geen kaart kunnen lezen 🙂

  Like

 6. gerbelmer
  12 februari 2012

  Dag Joke,
  Het spijt me, ik snap geen snars van dit verhaal. Ik weet het, je moet niet alles weggeven en een schrijver moet de lezer ook wat te doen geven. Maar dit gaat mijn simpele pet te boven…
  Groeten van Ger

  Like

  • Jokezelf
   12 februari 2012

   Ach Ger, zo simpel is jouw pet toch niet? Dit is een verhaaltje over een man die, midden in de stad, het noorden probeert aan te wijzen. Daar gebruikt hij een apparaatje voor dat niet wil werken. De kaart, die hij ook bij zich heeft, wil hij niet gebruiken, hoewel zijn vrouw hem daar een paar keer op wijst. Uiteindelijk moet hij toch bakzeil halen en loopt zijn vrouw met een glimlach om de mond achter hem en de kaart aan.

   Like

 7. Ria
  12 februari 2012

  Pracht stukje overwinnen.
  groetjes ,Ria

  Like

 8. Trees
  12 februari 2012

  Een mooi verhaal Joke! Inderdaad een hele subtiele manier van uiteindelijk toch winnen ;-).

  Like

 9. Marja
  12 februari 2012

  Wat heb je dit beeldend beschreven. Heel knap. En zo’n subtiele overwinning.

  Like

 10. Annette Lemaire
  12 februari 2012

  Ze worden zo benoemd (middelbaar, timide) maar je weet niet of ze echt zo zijn….middelbaar kan zo jong zijn…..jong zo oud, oud zo jeugdig en timide b.v. kan zo schitteren…..

  Like

  • Jokezelf
   12 februari 2012

   Tuurlijk Annette, iedereen is zo oud of zo jong als zij zich voelt en niet zoals hij eruit ziet. Timide kan van binnen sprankelen en oud is ook niet meer wat het geweest is, Maar dit soort man-vrouw verhoudingen is vooral van de wat oudere middelbare leeftijd en nog ouder. Vroeger werd ook wel gezegd; de man is het hoofd, maar de vrouw is het nekkie waarop het gezin draait. Dit verhaal is vooral mijn observatie van boven uit een hotelkamer. Mijn werkelijkheid. Niet de hunne, Ik ken die mensen niet, had ze nog nooit gezien en heb geen idee wat ze daar precies stonden te doen.

   Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 april 2016 door in Kleine ergernissen, Zuid-Europa en getagd als , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 174 andere volgers

%d bloggers liken dit: