Albert van Dalsum in Eenigenburg

Wil de Bie – Eenigenburg 22-02-2015

UPDATE: een deel van de tentoonstelling in het museum van Eenigenburg met Van Dalsum schilderijen wordt in 2018 voortgezet. Dit seizoen in combinatie met tekeningen van Wil de Bie.

 

Albert van Dalsum (1899 – 1971) was was een vermaard en veelzijdig toneelleider, acteur, regisseur en decorontwerper, de laatste grote toneelvernieuwer in Nederland. Hij bepaalde een halve eeuw het gezicht van het toneel en was bij zijn leven al een legende. Daarnaast was hij, wat niet veel mensen weten, ook zijn hele leven kunstschilder.

Bergense School
Van Dalsum kwam al vanaf 1917 ‘s zomers in Bergen, waar hij in het openluchttheater speelde. Daar leerde hij de schilders van de Bergense School kennen, mensen met wie hij jarenlang contact onderhield.  Naarmate hij ouder werd, kwam Van Dalsum steeds vaker in Noord-Holland. In 1963 kocht hij de oude bakkerij in het dorpje Eenigenburg. Daar voelde hij zich meteen thuis en vond hij meer rust en ruimte om te schilderen.

Tentoonstelling
Tot en met 27 september 2017 presenteert Museum Eenigenburg  een unieke en verassende selectie van de schilderwerken van Albert van Dalsum. De tijdelijke tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Renee Smithuis, gepassioneerd kenner en verzamelaar van de Bergense School.  De getoonde werken komen uit schenkingen aan het museum door de zoon van Albert – Sjeng van Dalsum – en diens weduwe Joke. De collectie is aangevuld met aantal bijzondere werken in bruikleen, uit particuliere collecties die nog niet eerder te zien zijn geweest.

Boekje
In het boekje bij de tentoonstelling (te koop ad € 10,00) vertelt Renee Smithuis met veel liefde over de schilderkunst van Van Dalsum en zijn bijzondere vriendschappen met de schilders van de Bergense School.  Ook vermeld in het boekje zijn de herinneringen van mensen die Van Dalsum nog hebben gekend. Hans van der Geest, actief en betrokken dorpsbewoonster, verzamelde verhalen uit die tijd over de grote Dal en zijn kleine vrouwtje Do, die de omgeving op haar fiets afstruinde.

Openingstijden en adres
Het museum is elke zondag open van mei tot en met september 12:00 tot 17:00 uur en buiten deze tijden ook op afspraak

Kerkweg 5                                 Telefoon 06-30043706
1744 JD Eenigenburg             E -mail   info@eenigenburg.nl
Noord-Holland

 

 

Het geslacht Eenigenburg
Museum Eenigenburg vertelt ook het verhaal van de familie Eenigenburg, een familie die haar geluk in het Verre Westen ging beproeven. Gerrit en Jannetje Eenigenburg waren zogenoemde separatisten. Zij hingen een andere interpretatie van de Bijbel aan en werden daarmee verketterd. In 1849 besloten ze om met hun vier kinderen naar Amerika te emigreren.

De reis met de ‘Massachussets of Boston’, waarvan een replica in het museum wordt tentoongesteld, was zwaar. Het echtpaar Eenigenburg verloor drie kinderen voordat ze in het beloofde land voet aan wal zetten. De familie bouwde een bestaan op dat zich tot over de huidige generatie uitstrekt. Het geslacht Eenigenburg (in de USA) was nauw betrokken bij het opstellen van een waarheidsgetrouw relaas.

 

 

 

 

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren