Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

De geboorte van een kunstenaar

Sjeng met zijn moeder

‘Het was in de winter van 1943. Nederland was bezet en leed honger. Het geschiedde in die dagen dat een kleine, hoogzwangere Jodin, vanuit het zuiden waar ze ondergedoken was, een reis ondernam naar Amsterdam. Ze droeg geen ster. Ze klopte op de deur van het Prinsengracht Ziekenhuis. Een non deed open. De vrouw stelde zich voor als Do Hoogland en vroeg of ze binnen mocht komen. ‘Komt u binnen, mevrouw van Dalsum’, antwoordde de non. Niet veel later beviel ze daar van haar zoon. De vader gaf hem aan bij de burgerlijke stand van Amsterdam, maar gaf daarbij een verkeerde geboortedatum op: twee dagen later. De vrouw heeft mij dat zelf verteld. Hoe kon ze die reis maken? Reden er treinen? Waarom beviel ze niet in een ziekenhuis in Limburg? Hoe wist die non haar naam? Reisde ze alleen of met haar man, die bekend was en gezocht werd? Waarom gaf hij een verkeerde geboortedatum op? Ik kan het ze niet meer vragen. Zo begon mijn leven onder mysterieuze omstandigheden.’

Ik leerde Sjeng begin 2007 kennen via een datingsite, wat toen nog een tikkeltje gewaagd was, zeker voor mensen van onze leeftijd, maar daar hadden wij allebei lak aan, al stond ik, na een paar jaar afspreken via internet, op het punt om het hele datinggebeuren vaarwel te zeggen vanwege de rare kwibussen die ik intussen was tegengekomen. Maar toen hij reageerde op mijn advertentie, werd dat anders. Sjeng, nog maar net op virtuele vrijersvoeten na de scheiding van zijn derde vrouw, schreef prachtige brieven, waar ik meteen verliefd op werd. Hij noemde zich Dal en was niet van plan om verder ook maar iets van zijn persoonlijke gegevens prijs te geven.

Tot hij in zijn vierde brief schreef dat hij als kind van een jaar of zeven, een keer had gefigureerd in een Kronkel van Simon Carmiggelt. Hij liep aan de hand van zijn moeder, met een vriendje, over het Leidseplein in Amsterdam. Dat jongetje had onderweg lopen opscheppen over zijn vader die een eigen winkel had en toen ze bij de Schouwburg aankwamen, riep Sjeng triomfantelijk ‘en dit hele gebouw is van mijn vader!’
Ik wist het meteen; ‘jij bent een Van Dalsum’, schreef ik terug. Hoe ik dat kon weten, was zijn verbaasde reactie. Tja, geboren en getogen in Amsterdam en van huis uit geabonneerd op Het Parool, las ik elke dag een Kronkel en omdat mijn brein werkelijk alles onthoudt, kon ik me die tekst bijna letterlijk herinneren.

Delen

11 reacties op “De geboorte van een kunstenaar

  1. gewoonanneke
    6 dec 2017
    gewoonanneke

    Wat een mooi verhaal. In die tijd werd er toch al heel veel ook door oudere gedated ? Althans ik was toen net gescheiden en ging ook daten en daar waren heel veel van mijn leeftijd die daar ook bij waren.

    • Jokezelf
      10 dec 2017
      Jokezelf – The Netherlands – Gepensioneerd GZ-psycholoog (NP,) voormalig docente Nederlands. (Web)schrijfster, auteur van 'Sjeng van Dalsum, nagelaten werk'. Geïnteresseerd in theater, literatuur, kunst, fotografie, muziek, film en reizen.

      Jawel, er wer ook al wel veel via internet gedabde, maar in onze familie- en vriendenkringen was dat niet zo gewoon. Er zat een sfeertje van ‘oe-la-la’ omheen en ik moet zeggen, dat ik destijds inderdaad heel wat foto’s van onderlijven van heren toegezonden heb gekregen onder het mom van ‘adverteren, doet begeren’ hahaha.

      • gewoonanneke
        12 dec 2017
        gewoonanneke

        O ja inderdaad er zaten best veel vreemde heren tussen dat weet ik ook nog wel. Maar goed voor jou pakte het destijds goed uit al had je het wel langer gewild natuurlijk. Mijn zus vond het ook maar eng toen ik de eerste keer ging daten. Echt een blind date. Maar hoewel dat niets werd heb ik geen vervelende ervaringen gehad, nou ja met een man maar goed gauw vergeten maar. Ik ben ook nu al weer twee jaar ook via internet blij met mijn lief.

  2. Kakel
    5 dec 2017
    Kakel

    Wat een geweldig verhaal. En perfect in combinatie met de foto. Jammer dat op alle vragen geen antwoord te krijgen is, maar dat houdt het verhaal extra bijzonder!

  3. rietepietz
    4 dec 2017
    rietepietz – Een niet zo piepjonge halfdigibeet die zich met verwondering door het logwereldje beweegt.

    Héél modern dus voor die tijd om elkaar zo te leren kennen. Jammer dat het té kort mocht duren.

  4. Matroos Beek
    4 dec 2017
    Matroos Beek – Netherlands

    Heerlijk om te lezen. Prachtige foto ook!

Geef een reactie Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 4 dec 2017 door in Non-fictie, Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , , , .

Navigatie

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%