Crowdfunding

UPDATE 1-3-2018

Jammer, maar de crowdfunding via voordekunst is niet gelukt. Er is te weinig geld (13% van het gevraagde bedrag) binnengekomen en de spelregels van voordekunst.nl zeggen dat in dat in dat geval de donateurs hun geld terugkrijgen. Het is niet anders. Maar het boek gaat er gewoon komen! Dus mocht je me alsnog willen steunen bij dit project, koop dan mijn boek. Klik op de boekomslag midden onderaan op deze pagina. Dan kom je op de bestelpagina van bestelmijnboek waar alle verder informatie vermeld staat.

******************************

Zaterdag 20 januari begon op voordekunst de crowdfunding voor mijn boek Sjeng van Dalsum, nagelaten werk.

Foto van Pixabay

Het was nog een heel gedoe om die campagne online te krijgen. Maar, net als met het filmpje dat ik voor het boek gemaakt heb, de booktrailer, al doende leert men en het was erg leuk om ermee bezig te zijn.

Wat is namelijk het geval? Het publiceren van een boek in eigen beheer is best een dingetje. Dat doe je niet zomaar even (al dacht ik -naïef als ik was- dat in het begin wel). Ik dacht; ik schrijf dat boek, zoek er de plaatjes bij, het gaat naar een drukker en klaar is Clara. HA! Niet dus.

Niet alleen kost het schrijven van een boek veel meer tijd dan je denkt, maar als je het in eigen beheer uitgeeft, moet je alles wat normaal gesproken door een uitgever wordt gedaan, zelf doen. Dus; je zoekt een bedrijfje dat boeken in eigen beheer publiceert, je moet een ontwerp hebben voor de omslag en er moet een ontwerp komen voor de binnenkant. Via via ben ik terechtgekomen bij Esther Kraaijenbrink, die een nog jong bedrijfje heeft, met veel hart voor haar auteurs. Zij helpt me bij die praktische zaken en zorgt ook voor het drukken. Maar bij een kunstbiografie, zoals dit boek over Sjeng, komen er ook nog eens afbeeldingen van kunstwerken bij die op een goede manier in dat boek moeten komen. Daarbij is het verstandig om de tekst toch even te laten lezen door iemand die een beetje op afstand staat. Je moet dus een editor hebben. Sommige foto’s van Sjeng moesten gerestaureerd worden, sommige vallen onder copyright, en – last but not least – het boek moet gepromoot worden via persberichten, social media, folders, een boekpresentatie enzovoort enzoverder.


Waarom dan niet toch een reguliere uitgever? Omdat een kunstbiografie een heel specifiek soort boek is dat maar beperkt interessant is. Je moet op zijn minst bekend zijn en dat was Sjeng niet. Althans nu niet meer, in de jaren zeventig was hij wel een beetje bekend en stond hij ook in verschillende kranten. En ik wilde gewoon dat het boek er zo snel mogelijk kwam en dan is publicatie in eigen beheer een fantastisch alternatief. 

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren