Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Zomertijd: nu al???

-Afbeelding van pixabay.com-

Vannacht om twee uur gaat de zomertijd weer in en springt de klok een uur vooruit (nou ja, springt… ik moet hem zelf een uur vooruit zetten). Dus als ik zondagochtend op mijn gebruikelijke tijd opsta, zo rond een uur of acht, is het al negen uur. En zondagavond om halfelf is het in wintertermen pas half tien. Dat geschuif met de tijd elk half jaar vind ik drie keer niks. Door die halfjaarlijkse veranderingen, is mijn bioritme in de afgelopen veertig jaar volledig van slag geraakt. Ik kan er maar niet aan wennen. Dit jaar is het helemaal erg omdat het nog zo koud is en het maar geen lente wil worden. Waarom dan toch zomertijd vraag ik u af? 

Ieder halfjaar heb ik bijna een half jaar nodig om mijn bioritme aan de zomer- of wintertijd aan te passen. Tegen dat ik gewend ben, draait de klok weer terug, of juist een uur verder. Gillend gek word ik ervan, en moe en chagrijnig en mopperig. Vooral ’s winters gaat mijn systeem helemaal op tilt. Want als ik voor mijn gevoel langer moet opblijven, raak ik over mijn slaap heen en lig ik soms uren te woelen en te draaien voor ik in slaap val. Dus kan ik de volgende ochtend mijn bed niet uitkomen. Zomers gaat het gelukkig wat beter. Dan past mijn ritme zich in een maand of vier al weer aan en heb ik nog twee maanden waarin ik mij ‘gewoon’ voel.
Dus wat mij betreft, afschaffen die rare kunstmatige tijdsinstellingen. Houd gewoon één tijd aan: ofwel zomer- ofwel wintertijd, maar dan wel consequent het hele jaar, zodat ik mijn biologische tijdklok niet voortdurend hoef aan te passen*

*(disclaimer: sinds ik vorig jaar gepensioneerd ben, is de wintertijd makkelijker gebleken, want ik hoefde niet meer op een vroeg tijdstip op mijn werk te zijn (*voelt zich een bofkont*)

Daarom nu een prachtig lied over de tijd, gezongen door Huub van der Lubbe.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

6 reacties op “Zomertijd: nu al???

 1. Bertie
  27 maart 2018

  Ik geniet er juist van.😊

  Like

  • Jokezelf
   27 maart 2018

   Houend zo (ik vind het ook wel fijn dat het ’s avonds langer licht is hoor, maar ik heb er gewoon last van)

   Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 24 maart 2018 door in Kleine ergernissen, Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: