Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Vanaf welke leeftijd ben je een oudere?

Vanwege mijn leeftijd (66) mag ik tegenwoordig ook bloggen op hoeouderendenken.nl. Maar ik heb werkelijk geen flauw idee hoe ouderen denken. Ik kan alleen vertellen hoe IK denk. En volgens mij is dat nu niet veel anders dan toen ik 35 of 40 was. Maar ik kan mij natuurlijk sterk vergissen.

Want wanneer ben je oud? Vroeger, tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw, was dat duidelijk. Je werd 65 en vanaf dat moment was je bejaard en dus een oudere. Maar in de afgelopen decennia is het begrip oudere ernstig opgerekt. Was het eerst 60plus, al snel hoorde je als 55plusser al in het kamp van de oudere medemens. Medio jaren negentig van de vorige eeuw werden ouderenwoningen bijvoorbeeld al verhuurd aan mensen van 55 jaar en ouder. Je kon nog net niet meteen het verzorgingshuis in, maar het scheelde niet veel. En niet eens zo heel veel later, eind jaren negentig, kon je bij sommige bedrijven op je vijftigste al stoppen met werken om plaats te maken voor jongeren.

Die fijne regelingen zijn inmiddels afgeschaft. Doorwerken moesten we. Tot zeventig aan toe. Exit de VUT en geen Functioneel Leeftijds Ontslag meer. Met als logisch gevolg dat de jeugdwerkloosheid opnieuw schrikbarende vormen aannam. Dus zijn er intussen toch alweer enkele nieuwe regelingen opgetuigd, of in de maak, zoals het generatiepact uit 2015 van de Gemeente Den Haag, waar ambtenaren van 60 jaar of ouder 60% kunnen gaan werken tegen 80% van hun loon en 100% pensioenopbouw en zo meer jongeren (27-) en kans te bieden op een baan*. In Den Haag is een oudere in ieder geval al 60 jaar.

……Afbeelding van gratisography.com……

So far so good.
Maar wat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in juli 2017? 
“Jeugdwerkloosheid lager, werkloosheid ouderen nog hoger dan in 2011”. En ze voegen daaraan toe: Onder jongeren is de werkloosheid sneller afgenomen dan onder 45+ers.

VIJFENVEERTIGPLUSSERS!
Hier zakt mijn directoire van af! Je zit in de bloei van je bestaan, hebt een gezin met kinderen op de middelbare school en bent nog maar op de helft van je werkzame leven. In mijn tijd ging je op die leeftijd al steigeren als je werd ingedeeld bij de ‘middelbare leeftijd’ – tegenwoordig word je bij het CBS dus al ondergebracht bij de ouderen. Op je vijfenveertigste. Dat is toch bij de wilde spinnen af?? 
Dus ook al moeten we steeds langer doorwerken, kennelijk vinden veel bedrijven medewerkers van 45 jaar eigenlijk al te oud om nog in dienst te nemen. Zodoende schuift het ouderenhekje steeds een stukje verder naar beneden. Waar houdt dat op?

Ik schud mijn 66-jarige hoofd en denk: 45 is nog hartstikke jong. In mijn tijd was je op die leeftijd hooguit een ‘wat oudere jongere’.

*Het generatiepact werd recentelijk vervangen door een vitaliteitspact dat die koppeling oud versus jong loslaat, maar 60plussers nog wel in de gelegenheid stelt om korter te gaan werken.
Deze (enigszins bewerkte) tekst werd eerder gepubliceerd op 31 januari 2018 op hoe ouderen denken.
BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

16 reacties op “Vanaf welke leeftijd ben je een oudere?

 1. Bertie
  2 april 2018

  Niet alleen de overheid beslist, het verschilt ook van mens tot mens.De een wordt nooit echt oud, terwijl sommigen als oudjes geboren worden, lijkt het.☻

  Like

  • Jokezelf
   3 april 2018

   Dat is absoluut waar. Harry Mulisch was bijvoorbeeld stomverbaasd dat hij al tachtig werd. Hij ging ervan uit dat iedereen een eigen absolute leeftijd heeft; die van hem was zeventien. En dat geldt natuurlijk ook voor mensen die meteen al ouwelijk op de wereld komen.

   Liked by 1 persoon

 2. Matroos Beek
  2 april 2018

  Zo denk ik ook. Mijn moeder van 95 vind ik nog altijd jeugdig. In haar zie ik steeds dat meisje die ze is/was. Niet dat ze zich kinderachtig gedraagt, verre van, maar ze is in voor vooruitgang, voor een grap, voor mooie kleren… Sommigen hebben dit inderdaad al niet meer op hun dertigste… Je hebt het of je hebt het niet.
  Over haar buurvrouw van 75 die op reis gaat, zegt mijn moeder ‘zij kan dat nog want ze is nog een jonge vrouw.’ Ouderdom is dus ook relatief…

  Like

  • Jokezelf
   3 april 2018

   Mijn moeder was ook iedere keer weer verbijsterd als ze de leeftijd van haar dochters hoorde: “Hoe oud ben ik dan wel niet?” vroeg ze zich dan vertwijfeld af.

   Liked by 1 persoon

 3. rietepietz
  2 april 2018

  Ooit is mij gevraagd of ik inderdaad 70 plusser ben omdat ik “zo jong” zou schrijven.
  Waarschijnlijk weet ik dus ook niet goed hoe ouderen denken.Je hebt dertigers die gewoon stokoud zijn en 90 plussers die hooguit een wat oudere jongere genoemd zouden kunnen worden. 😉

  Liked by 1 persoon

  • Jokezelf
   3 april 2018

   Ik kan toch wel een heel eind meegaan in de opmerking van Harry Mulisch en zijn absolute leeftijd. Sommige mensen schrijven inderdaad alsof ze veel jonger zijn, terwijl ik ook af en toe door hele jonge mensen (15/16) op het verkeerde been word gezet als ze iets schrijven waarvan ik niet had verwacht date dat al zo goed konden verwoorden.

   Like

 4. petergreyphotography
  2 april 2018

  Precies! Koos Koets! Mozeskriebel. Maar het is zo: in mijn jeugd, in ben 60, waren oude mensen ook echt oud, ook al waren ze jonger dan ik nu ben. Het is ook een attitude en wat de maatschappij ervan verwacht.

  Like

  • Jokezelf
   3 april 2018

   Mensen gedroegen zich in onze jeugd een stuk ouder. Ik herinner me mijn oma toen die net zo oud was als ik nu: die zat thuis te breien met een kopje thee, in een bloemetjesjurk met een knotje in haar haar. Ze deed verder helemaal niets en de kleinkinderen deden haar boodschappen, want ze was oud en hoefde niets meer. Dat is tegenwoordig wel heel erg anders. Wat heet: mijn moeder (die nu 88 zou zijn geweest) was al totaal anders en gedroeg zich stukken jeugdiger.

   Liked by 1 persoon

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 2 april 2018 door in Politiek en samenleving en getagd als , , , , , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: