Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Brussel en onze privacy

Jaaaaa! In navolging van duizenden, zo niet tienduizenden andere hobbybloggers, heeft ook Moeders (d.w.z. ikke, moi, mijn persoontje) een privacy beleid ontwikkeld en opgesteld in een heuse privacyverklaring. Die verklaring staat op mijn website en kun je lezen in het startmenu onder Dit blog en Jokezelf.  Ik raad je aan om eerst de privacy verklaring te lezen (of voor kennisgeving aan te nemen, dat kan natuurlijk óók) en daarna even een blik te werpen op mijn mening over het hele gehannes met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), of – zoals het in de wandelgangen van het Brusselse parlement in welluidend Europees ook wel heet: de General Data Protection Regulation (GDPR).
De GDPR is de opvolger van de meldplicht datalekken, maar deze nieuwe privacy verordening gaat over de ‘bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens’.

En wat moeten wij (van eenvrouws plezierblogger tot overheidsinstellingen zoals de belastingdienst, de UWV enzovoort, enzoverder) daarmee?

 • wij zijn verplicht ‘passende organisatorische en technische maatregelen’ te nemen;
 • wij zijn verplicht bij te blijven met de stand der techniek (patches etc.);
 • bij een bedrijfsomvang van meer dan 50 FTE moeten wij een Functionaris Gegevensbescherming aanstellen;
 • er gelden nieuwe regels over het verkrijgen van goedkeuring voor het gebruik van persoonlijke data, wat hierdoor veel moeilijker zal worden.

Gelukkig heb ik geen bedrijfsomvang van 50 fte (full time eenheden in de zin van full time banen), ik opereer slechts in mijn eentje. Dus die regel is getackeld. Een Functionaris Gegevensbescherming hoef ik niet aan te stellen.  Ik moet al mijn lezers (jullie dus) vragen of ze het goedvinden dat (een paar) van hun persoonlijke data op mijn computer, in de cloud of op de servers van WordPress, worden opgeslagen, en ik moet jullie er in ieder geval op wijzen dat ik ze opsla, waarom ik dat doe en dat jullie het recht hebben om aan mij te vragen om die gegevens te verwijderen. Bij deze dus.

Man-man, vrouw-vrouw en trans-trans, heb ìk peentjes gezweet op het opstellen van een beetje leesbare privacyverklaring waarin bovenstaande verplichtingen zijn opgenomen. De lol is er inmiddels wel een beetje af, maar de verklaring staat er. Kijkt, leest, huivert en laat het dan voor wat het is, want volgens mijn bescheiden mening schiet deze wet voor een heel groot deel met een kanon op een mug.

9 reacties op “Brussel en onze privacy

 1. henk50
  14 augustus 2018

  Ik heb diverse pogingen gewaagd om de AvG privacywet te doorgronden. Onze dochter heeft vanwege haar werk zelfs hele dagen besteed aan de wet. Volgens mij is er weer iets helemaal mis gegaan: men heeft het systeem dusdanog opgetuigd dat het niet meer te volgen is. Waarom niet klein beginnen met een paar handzame zaken?

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 10 juni 2018 door in Overig en getagd als , , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: