Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

1969 – het jaar dat ik van de middelbare school kwam.

Eindexamenklas MMS – M5B 1969

In 1969 was mijn middelbare school, Fons Vitae in Amsterdam, al omgevormd van een Rooms katholieke meisjesschool tot een gemengd lyceum. De rectrix – een van de zusters Franciscanessen van Heythuysen – was opgevolgd door een leek, de leraar Latijn. Dat was wat, van nonnenschool voor meisjes tot lekenlyceum en ook open voor jongens.

Het Maagdenhuis werd bezet (ik ga ervan uit dat dat puur toeval was en niet direct gelieerd aan het toelaten van jongens op mijn middelbare school) en lagen er hippies op de Dam. Jan Wolkers had juist zijn Turks fruit gepubliceerd, dat te gewaagd was voor het eindexamen, maar dat ik toch las, op advies van mijn leraar Nederlands.

Piet de Jong was premier van Nederland, Nixon president van Amerika, Paulus VI (1963-1978) was de Paus van dienst en in juli van dat jaar zette Neil Armstrong de eerste stap op de maan. Mijn oma geloofde daar niets van: mensen op de maan, dan was je toch niet wijs?

Het was ook het jaar van Woodstock, Rockopera Tommy van The Who en de Bed-In van John en Yoko . Midnight Cowboy en Easy Rider draaide in de bioscopen. Ik was meteen fan van Dennis Hopper en Peter Fonda. Zij waren maar tien jaar jonger dan mijn vader, maar van ‘Born to be wild’, had je hem niet kunnen beschuldigen. Hij maakte medicijnen bij de firma Byk in Zwanenburg. Mijn moeder ‘wasn’t born to follow’, maar schikte zich, zij het morrend, in haar huisvrouwenbestaan en werkte bij de HEMA.

Sharon Tate (getrouwd met Roman Polanski), werd – 26 jaar oud en hoogzwanger – vermoord door leden van de Manson Family.

Feijenoord werd landskampioen en Eddy Merckx won de Tour. Niet dat mij dat interesseerde, maar dat jaar ontmoette ik ook mijn eerste echtgenoot, die sport had verheven tot het belangrijkste in zijn leven. En dan neem je er toch wat van mee.

14 reacties op “1969 – het jaar dat ik van de middelbare school kwam.

 1. henk50
  2 september 2018

  De MMS… Gesneuveld door de Mammoetwet. De LTS was officieel voor jongens en meisjes, maar daar zat nooit een meisje op. De MMS, tsja, daar kwam je als jongen niet binnen hoewel sommige van mijn mannelijke klasgenoten toch wel droomden van een carriëre binnen de MMS. Om andere redenen dan vanwege het vakkenpakket, vermoed ik.

  Like

  • Jokezelf
   2 september 2018

   Dat van die mannelijke dromen vermoed ik ook, hoewel die MMS echt wel een super gedegen en erg brede opleiding was: wij leerden, naast Nederlandse taal- en letterkunde, lezen, schrijven en spreken in Frans, Duits en Engels. We kregen Latijn, wis- en natuurkunde, tekenen en handarbeid, aardrijkskunde en geschiedenis. En daarbovenop, afhankelijk van de school, nuttige handwerken, kunstgeschiedenis en/of babyverzorging.
   (Tussen jou en mij gezwegen; eigenlijk was deze opleiding bedoeld om je voor te bereiden op een carrière als echtgenote van iemand met een echte carrière. Door deze opleiding kon je meepraten op niveau en verwaarloosde je je huisvrouwelijke kwaliteiten niet).

   Desalniettemin en niettegenstaande was het een prima vooropleiding voor secretaresses (een groot percentage stroomde door naar Schoevers), onderwijzeressen (een even groot percentage ging naar de PABO), en – met een toelatingsexamen en wat aanvullende cursussen – voor de universiteit (dat was meer voor de doorzetters die achteraf toch liever naar het gymnasium hadden gewild).

   Overigens werd ik – tot verlegenheid van mijn zoon destijds – erg enthousiast van de voorlichting op de HTS waar hij naartoe ging. Als het nog had gekund, had ik erg graag werktuigbouwkunde willen doen.

   Like

 2. Regenboogvlinder
  21 augustus 2018

  1969… een mooi jaar. Ik was 19 en verloofde me in dat jaar. Daarbij volop plannen aan het maken voor mijn huwelijk. Elke zaterdag naar de stad om iets te kopen voor ons uitzet en een broodje kroket en tartaar eten bij Broodje van Kootje op het Spui. Ik trouwde een jaar later.
  Mooi logje met een stukje geschiedenis. Ik ben het boek “Joodse Buren” van Maria Boonzaaijer aan het lezen. Een van de kinderen uit dat gezin ‘zit’ dus ook op diezelfde middelbare school. Leuk om dat te lezen…

  Like

  • Jokezelf
   21 augustus 2018

   Ja verloven en sparen voor mijn uitzet, dat heb ik ook nog gedaan. Maar wanneer weet ik niet meer. Eind ’70 waarschijnlijk, of begin ’71. Ik was toen ook net 19. Wij trouwden in 1972. Twintig was ik, een schaap zeg ik nu, maar toen voelde ik me heel wat 🙂

   Like

 3. Harme van Kamp
  20 augustus 2018

  Leuke blog. Ja 1969 was een bijzonder jaar.

  Liked by 1 persoon

 4. Bertie
  20 augustus 2018

  Een feest ven herkenning.
  In dat jaar was ik al getrouwd maar de jaren daarvóór proefden we al van de enorme vrijheid die er toen heerste. Het reikte zelfs tot ons slaperig dorp. Bijna.☻
  Het moet in Amsterdam een bijzondere tijd zijn geweest.

  Like

 5. rietepietz
  20 augustus 2018

  Oh wauw, allemaal “o ja” momentjes al zou ik van de meeste niet meer geweten hebben dat ze nou juist in ’69 plaatsvonden. Maar veel herkenbaars, bijv dat niet zo volgzaam zijn van de vrouw, ik was al heel vroeg geëmancipeerd, jouw oma begrijp ik ook wat die maanlanding betreft, ik zag mensen in vervoering naar een, vooraf gemaakte animatie, kijken die bedrieglijk veel leek op wat men in de nacht “live”te zien kreeg. Toch nog vrij laat dat de nonnen uit de scholen verdwenen, dat is me een beetje ontgaan omdat het geloof toen al jaren geen rol speelde in mijn leven.

  Like

  • Jokezelf
   20 augustus 2018

   Mijn moeder was een feministe avant la lettre. Het is dat ze al hoog en breed getrouwd was, maar anders had ze zich vast bij de dolle mina’s aangesloten. Zij was in de familie van mijn vader de eerste vrouw die zo’n beetje heel haar huwelijk buitenshuis heeft gewerkt. Eerst thuis; ze was coupeuse en werkte aan huis en later ging ze de boer op met enquetes, stond ze op beurzen allerlei producten te showen en uiteindelijk werkte ze dus bij de HEMA, waar ze tot aan haar pensioen nog aardig opgeklommen is.

   Like

 6. Judy
  20 augustus 2018

  Ah, hetzelfde jaar dat ik van school kwam! Leuk om te lezen wat er allemaal speelde dat jaar.

  Like

 7. Matroos Beek
  19 augustus 2018

  Wat een prachtig logje!

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 19 augustus 2018 door in Ooit actueel, Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 171 andere volgers

%d bloggers liken dit: