Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Nieuwe knie – Oud genoeg

Ledematen

Gratis afbeelding van Pixabay.com

Het is nu officieel: ik ben oud.
In ieder geval oud genoeg voor een nieuwe knie. 

“Meid,” zei de orthopeed, toen ik tien jaar geleden, krimpend van de pijn, bij hem op het spreekuur kwam, “daar ben je nog veel te jong voor. Kijk naar mij; ik moet ook een nieuwe knie, maar ik doe het niet. Want zo’n knie gaat maar tien tot vijftien jaar mee, dus moet je op een gegeven moment weer een nieuwe en dat is geen pretje.’
“Ja maar,” sputterde ik tegen, “ik heb die knie al zo lang ik me kan herinneren.”
“Dat mag ik hopen,” was zijn gevatte antwoord, ”maar aan die pijn kunnen we wel wat doen.”

Al vanaf mijn vijfentwintigste had ik last van pijnlijke knieën. Vooral als ik gelopen had in heuvelachtig landschap, lang op de fiets had gezeten, of langdurig op een te lage – of een te hoge – stoel in dezelfde houding, wist ik na afloop van narigheid niet hoe ik moest zitten of staan. Het enige wat dan hielp, was mijn benen omhoog leggen en er koude kompressen op doen. 

Zo heb ik mijn knieën een kleine twintig jaar verder door het leven gedragen, tot ik -inmiddels ook alweer ruim twintig jaar geleden- dezelfde pijn kreeg in mijn heupen en er in sommige vingers rare bobbels op de gewrichtjes kwamen. De huisarts stuurde mij naar de reumatoloog. Die liet foto’s en scans liet maken en stelde mij gerust: het was geen reuma, ik had gewoon artrose. Niets aan te doen, daar moest ik mee leren leven. Ik kreeg een pijnstiller met ontstekingsremmer, maar die mocht ik niet langer dan een week tot tien dagen gebruiken vanwege de vervelende bijwerkingen. En, o ja, ik kon bij de apotheek een boekje kopen, dan kon ik er wat over lezen. 

Met af en toe een plukje van die pijnstillers, heb ik het goed weten te redden, maar tien jaar geleden lukte dat niet meer en mijn toenmalige huisarts verwees me naar de ‘daar ben je te jong voor’ orthopeed uit de tweede alinea. Die maakte foto’s van mijn knieën en raadde cortizon-injecties aan. Dat vertraagde het proces en verminderde de pijn, van een paar maanden tot soms wel een jaar.
“Want,” zei hij, “het kraakbeen links is helemaal verdwenen en rechts zit nog maar een klein beetje. Dus links moet je eigenlijk nu al een nieuwe knie, maar zoals ik al zei, daar kun je beter nog even mee wachten.” Verder verwees hij me naar een fysiotherapeut, droeg me op om zoveel mogelijk te blijven bewegen en elk jaar bij hem op controle komen voor een eventuele nieuwe injectie. 

Sinds twee jaar heb ik een nieuwe huisarts die het hele gedoe met een orthopeed maar onzin vond: die injecties kon hij me best zelf geven, maar als ik daar met alle geweld toch naartoe wilde, was hij de beroerdste niet. Een injectie van die huisarts heb ik beleefd, doch vastberaden, afgeslagen, al wilde ik  wel pijnstillers van hem. Maar toen ik op een dag bij zijn waarnemer een nieuwe voorraad kwam halen, vroeg die hoe lang ik die operatie nog wilde uitstellen. Kennelijk gaat een knie tegenwoordig wel twintig jaar mee, dus bij een eventuele tweede ben ik ver in de tachtig. En dan zien we wel weer. Bovendien durfde ik inmiddels niet meer te fietsen omdat mijn knie regelmatig ‘op slot’ ging en lopen ging ook steeds minder lekker. Volgens hem was het handiger om die knie nu te laten maken.
“Want als je te lang wacht,” zei hij, “durf je misschien niet eens meer op de fiets te stappen. Zonde toch?” Waarmee operatie knie in gang werd gezet.  

 

Dit blog is onderdeel van een serie en werd eerder gepubliceerd op ‘Hoe Ouderen Denken’ (HOD). Ik heb het geschreven naar aanleiding van het heugelijke feit dat ik een fonkelnieuwe knie zou krijgen. HOD kreeg de primeur, maar vanaf nu komen de afleveringen (zij het enigszins vertraagd) ook op mijn eigen website. De prothese is inmiddels geplaatst en ik ben nu driftig aan het revalideren.

19 reacties op “Nieuwe knie – Oud genoeg

 1. minoesjka2
  8 november 2018

  Nou succes met de ingreep en revalidatie……. bij een collega heb ik het ook zien gebeuren en je wilt niet weten hoe zij is opgeknapt met die nieuwe knieën …… zij zelf zegt nu : ik had het jaren eerder moeten doen.

  Liked by 1 persoon

 2. rietepietz
  7 november 2018

  Veel succes met de revalidatie en ik hoop dat je snel weer pijnvrij kunt lopen. Mijn knieën beginnen ook een beetje lastig te doen maar nog niet zo erg dat ik naar een dokter moet, ik heb mijn leeftijd mee, met 76 jaar op de teller zóu een nieuw knie dus geen probleem zijn.

  Like

  • Jokezelf
   8 november 2018

   Nee, zeker niet; zodra jij bij een orthopeed binnenkomt, meet die je er meteen eentje aan. O, mevrouw, 76 zegt u? Natuurlijk. Zo’n knie gaat 20 jaar mee, dat weet u toch hé? Wilt u die tweede knie dan ook meteen maar laten doen? Heupje erbij? 😂😂

   Like

   • rietepietz
    8 november 2018

    Álleen als het in de aanbieding is natuurlijk, én als het ziekenhuis niet zélf zwakke knieën heeft en omgevallen is.;-)

    Liked by 1 persoon

 3. Matroos Beek
  5 november 2018

  Veel succes met de nieuwe knie en een voorspoedige revalidatie!

  Liked by 1 persoon

 4. Judy
  5 november 2018

  Bekend verhaal, dat ie maar 15 jaar mee gaat, dat is mij ook verteld. Misschien ook wel tien jaar geleden. De fysio zegt: in beweging blijven en je knie trainen. Dat doe ik nu al jaren. Dus ik wil er ook binnen afzienbare tijd aan. Ik wens je veel sterkte en succes!

  Liked by 1 persoon

 5. petergreyphotography
  5 november 2018

  Sterkte Joke! Ik hoop dat ze er een paar mooie nieuwe knieën in maken. Dat je denkt: okay, liever had ik het niet gehad maar nu ze dan eenmaal heb, wow! 🙂

  Liked by 1 persoon

 6. Marja
  5 november 2018

  Heel veel sterkte in het hele traject.

  Like

 7. Harme van Kamp
  5 november 2018

  “Gewoon artrose”, van zo’n opmerking wordt de pijn vast niet minder.
  Fijn dat je nu een prothese-knie hebt en veel succes met revalideren.

  Like

  • Jokezelf
   5 november 2018

   Haha, nee, de pijn werd er niet minder door, maar kennelijk vond de reumatoloog dat ik mijn handen mocht dichtknijpen omdat het geen reuma was. Wat natuurlijk ook zo is.

   Liked by 1 persoon

 8. Appelvrouw
  5 november 2018

  Daar ben je dan ook eindelijk aan toe. Artsen zouden regelmatig moeten wisselen, en liefst verjongen, zodat er eens een nieuwe blik op je geworpen wordt.

  Like

  • Jokezelf
   5 november 2018

   Dat ben ik helemaal met je eens. Ik heb al vaker gemerkt dat een waarnemer (lees: iemand die net van de doktersschool afkomt) vaak heel snel een net even andere diagnose stelt dan iemand die al enige tijd in de huisartsenpraktijk vertoeft. Dat is prettig, want dat geeft vaak een opening om iets anders te proberen.

   Like

 9. Regenboogvlinder
  5 november 2018

  Jeetje wat een narigheid hè. Je hebt je portie pijn dus wel gehad intussen. Mooi dat je eindelijk die nieuwe knie krijgt. Sterkte!

  Like

 10. Bertie
  5 november 2018

  Nounou, die lieten je wel lang rondlopen, zeg maar hobbelen. ‘Kraakbeen al helemaal verdwenen…’ tsss. En cortisone is ook niet alles maar dat weet je vast wel.
  Het artroseboekje staat ook in de bibliotheek. Of het lezen ervan helpt is de vraag.☻

  Beweeg je je al wat gemakkelijker?

  Like

  • Jokezelf
   5 november 2018

   Inderdaad, cortison is ook niet alles, maar met mate helpt het goed tegen de pijn. En dat boekje staat tegenwoordig ook in de bibliotheek ja, maar 20 jaar geleden was het alleen nog maar bij de apotheek te koop, waar ik het toen heb aangeschaft, maar niet heb gelezen. Ik wilde er niets van weten eerlijk gezegd. Heeft niet geholpen natuurlijk, want die artrose woekerde gewoon voort. (Kun je dat zeggen van iets wat niet groeit maar afneemt? Nee he?) En ik beweeg me nu al wel wat makkelijker gelukkig. Het is opmerkelijk hoe snel je weer kunt staan nadat er een deeltje van je been is afgezaagd en er iets anders op is gelijmd.

   Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 5 november 2018 door in Non-fictie, Zorg en Welzijn en getagd als , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: