Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Oude (koude) Kersttraditie

kerstbomen bloemenmarkt.

Kerstbomen op de Bloemenmarkt – foto Wikimedia_commons

Ieder jaar wachtte mijn vader tot kerstavond met het kopen van de kerstboom. Dat was goedkoper, want we hadden het niet breed. Mijn zusje en ik mochten dan met hem mee. Wij woonden aan de Marnixstraat in Amsterdam en liepen dan aan mijn vaders hand naar de Bloemenmarkt, waar ze de beste bomen verkochten. Na een wandeling van een halfuur zochten we daar de mooiste boom uit die nog voorhanden was.

In 1959 vroor het dat het kraakte en mijn zusje Els, toen 6, wilde niet mee vanwege de kou. Ik, anderhalf jaar ouder, wilde wel, hoewel mijn moeder er tegen was. Toch kreeg ik mijn zin en goed ingepakt tegen de ijzige kou, met  twee truien over elkaar heen onder mijn winterjas, en een maillot onder mijn lange broek, vertrokken we, nagezwaaid door mijn moeder en mijn zusje.

Er stond een schrale noordoostenwind en het sneeuwde een beetje. Al snel liepen de tranen in mijn ogen, maar ik zei niets en liep dapper verder naast mijn grote vader. Mijn wantenhandje in zijn leren handschoen, mijn neus diep in mijn dikke sjaal.
Toen we op de Bloemenmarkt aankwamen was de handel al weg. Ik was teleurgesteld. Hoe moest dat nu? Geen kerstboom dit jaar? Maar mijn vader was niet voor één gat te vangen.

ballen ophangen in de kerstboom

Kerstboom versieren ca. 1962. V.l.n.r.: mijn vader, ik (11), zus Ingrid (2), zus Els (9)

Hij wist nog een paar markten in de stad waar ook kerstbomen verhandeld werden. We liepen dus door en de ijzige wind drong door tot in mijn ondergoed. Ik kreeg het steeds kouder. Mijn handen werden doof, mijn voeten begonnen te prikken, het snot bevroor onder mijn neus. Maar mijn vader bleef doorlopen. Hij zóu met een kerstboom thuiskomen. De kerstboom kwam er, maar mijn moeder was de hele avond bezig om mij te ontdooien.

Eerste kerstdag had ik hoge koorts en bekeek ik de kerstboom vanaf een bedje in de grote leunstoel. Mijn vader is nooit meer zo laat een kerstboom gaan kopen. In het vervolg ging hij er een dag eerder op uit. Mèt mij en mijn zus en later, toen wij ons daar te groot voor voelden, met onze twee jongere zusjes.

14 reacties op “Oude (koude) Kersttraditie

 1. Harme van Kamp
  28 december 2018

  Mooie herinnering, prachtig verwoord Joke.

  Like

 2. Villasappho
  28 december 2018

  Och wat een prachtige herinnering minder om ziek te zijn maar dat je vader een boom moest en zou hebben.

  Liked by 1 persoon

  • Jokezelf
   28 december 2018

   Ach, dat ziek zijn was op zich niet eens zo heel erg. Mijn moeder maakte dan een bedje in de grote leunstoel en daar lagen wij prinsheerlijk alles een beetje te bekijken wat er in de huiskamer gebeurde.

   Like

 3. Judy
  28 december 2018

  Mooie herinnering! Ik weet niet meer waar wij de kerstboom in de jaren 50 vandaan haalden, daar was ik niet bij dus. Maar wel van die oude foto’s in mijn album!

  Liked by 1 persoon

 4. Bertie
  27 december 2018

  Wat een mooie verhaal heb je er van gemaakt, ik leef mee. Dat vergeet je natuurlijk nooit meer.

  Liked by 1 persoon

 5. rietepietz
  27 december 2018

  Het ging bij ons thuis vroeger ook zo, de boom kocht mijn vader pas op kerstavond, alleen mochten wij nooit mee. We lagen dan al in bed en zagen pas vroeg in de morgen op eerste kerstdag de dan al versierde boom. Kerstballen waren duur en kwetsbaar dus daar mochten kleine kinderen niet bij helpen.Leuk dat je daar nog een foto van hebt.

  Liked by 1 persoon

 6. Appelvrouw
  27 december 2018

  Het was beslist goedkoper geweest als hij tot na kerst had gewacht, dan liggen ze vaak op straat.

  Liked by 2 people

 7. Marja
  27 december 2018

  Ik krijg het al koud bij het lezen van je verhaal. Wel prachtig dat je het nog zo goed weet en de foto nog kunt laten zien.

  Liked by 1 persoon

 8. Matroos Beek
  27 december 2018

  Wat een mooie herinnering. Fijn dat je er ook nog foto’s van hebt!

  Liked by 1 persoon

 9. Jokezelf
  27 december 2018

  Dat lijkt mij inderdaad geen prettig baantje. En een koude ervaring bovendien. Ik heb overigens ook al jaren geen kerstboom meer in huis. Te ingewikkeld om de juiste uit te zoeken en teveel werk om hem op en weer af te tuigen. Ik hang mijn lichtjes over de kamerplanten en langst de kast. Net zo gezellig.

  Like

 10. Rob Alberts
  27 december 2018

  Ooit verkocht ik Kerstbomen.
  Rampzalige handel.
  Elke boom rechtop houden en ronddraaien.
  Nadat de hele stapel zo getoond was kwam steevast de opmerking doe mij de eerste maar ….

  Tussen de klanten door twee meter naar links en weer twee meter naar rechts lopen. Te kort om op te warmen, te lang om te bevriezen.

  In mijn huis geen kerstboom …

  Vredelievende groet,

  Liked by 1 persoon

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27 december 2018 door in Persoonlijk en getagd als , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: