Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Rare dagen

krant met puzzel pixabay

Bron: Pixabay.com

Soms heb ik rare dagen. Sta ik om half tien op, zet een koppie thee en lummel wat. Is het ineens halfeen! Maak ik nog maar weer een kopje thee. Ik haal de krant, eet twee bananen, een trosje druiven en een mandarijn en blader de krant door. Om twee uur ben ik daar klaar mee en zit ik nog steeds aan tafel. Genoeg te doen; lezen, tv-kijken, schrijven, opruimen, naar buiten, iemand bellen, mijn mail lezen. Zat! Maar ik ben gepensioneerd, dus ik hoef niets. Alleen is het rare dat ik ook niets wil. Ook niet wat ik normaliter graag doe. De afgelopen twee jaar heb ik, als een halvezool, tv-series zitten bingewatchen. Ook midden in de zomer! Ik puzzel veel; filippines, sudoku’s, een enkel kruiswoordraadsel. En elke dag lees ik een ochtend- en een avondkrant. Dat kost in totaal een uurtje of drie.

Tegen halfdrie sta ik eindelijk op, loop naar mijn werkplek, lees mijn e-mail en bedenk wat ik kan schrijven. Op dat moment belt mijn dochter. Dus loop ik naar de bank en klets een halfuurtje over wat ons zoal bezighoudt; haar werk, mijn kleindochter, de reis die mijn zoon maakt en het gedoe waar mijn ex, hun vader, tegenaan loopt op computer- en telefoongebied.
Daarna blijf ik op de bank zitten. Wat ga ik eens doen? Ik sta op en kijk naar buiten. Ik heb een prachtig uitzicht over het Purmerland, helemaal tot Amsterdam en Zaandam. Voor me ligt een doorgaande weg. Tja, wat is er te zien? Een weiland met koeien, een enkele fietser, iemand die een hond uitlaat en wat auto’s. Het zonnetje schijnt toevallig even, dus dat is wel prettig. Maar na tien minuten staren, is ook dat station gepasseerd.

Ik loop terug naar mijn computer en start hem weer op. Is er nieuwe e-mail? Zeker. Maar ik hoef er niets mee. Facebook dan? Zes nieuwe berichten. Ook niet om over naar huis te schrijven. Ik onderteken een petitie tegen de homovervolging in Tsjetsjenië. Die zijn daar absoluut niet wijs. Homovervolging. Het is te belachelijk voor woorden. Net als trouwens die actie van de Canadese surfers op dit moment, over uit de kast komen als surfer. Een (lesbische) surfer vertelde dat ze een man moest daten om haar sponsors te laten geloven dat ze niet homoseksueel was. What the fuck!? Wat heeft je seksuele geaardheid te maken met het feit dat je goed kunt surfen?

Goed, heb ik me even boos gemaakt. Wat nu? Een filmpje van the Late Show met Stephen Colbert. Die man is geweldig. Zeker waar het om Trump gaat.

Dan hoor ik een bericht over het tweejarige jongetje Julen dat in een 100 meter diepe waterput is gevallen en inmiddels dood naar boven is gehaald. Na 12 dagen! Dat is voldoende voor tranen. Hoe ouder ik word, hoe makkelijker ik huil. Eerst dacht ik dat het kwam omdat ik in de rouw was, maar mijn lief is al ruim drie jaar dood. Waarom dan huilen om zo’n onbekend jochie? Of überhaupt om kinderen in wat voor knel dan ook? Hoewel; je moet er echt niet aan denken. Zo’n peuter, alleen in het donker, in een put ongeveer net zo breed als hijzelf. Wat zal hij bang zijn geweest. En die ouders. Mijn hemel, die ouders. Die hebben vorig jaar ook al een kind verloren. Aan een hartaanval nota bene. Kun je het je voorstellen? Een kind met een hartaanval. En dan nu dit jongetje. Verschrikkelijk.

landerige engelen pixabay

Landerige engelen. Bron: Pixabay.com

Akelige wereld waarin we leven. Als er -wat ik absoluut niet geloof – een god zou bestaan, dan moet het wel een hele sadistische zijn met al die kinderen in de ellende, mensen die elkaar bestrijden, extremisten die  schietend en bommen gooiend hun gelijk zoeken. Burenruzies. Enorme kloven tussen arm en rijk. Homovervolging. Trump for president. What was he (or she for that matter) thinking?

Traag loop ik terug naar mijn woonkamer, zet de televisie aan en klim op mijn hometrainer. Dat dan weer wel.

18 reacties op “Rare dagen

 1. Plato
  21 februari 2019

  Ik was jarenlang een opgewekte gepensioneerde die altijd wel iets te doen had. Maar na die hartoperatie veranderde dat. Ik vond alles zinloos, een mens ging toch dood etc. Ik blogde niet meer want ik wilde ook niet continue schrijven over mijn onmacht. Gelukkig kreeg ik daarna signalen van mijn omgeving en nu gaat het wel een stuk beter.

  De opgedane ervaring zorgt er wel voor dat ik jouw stukje heel erg herken, ook al verschillen onze situatie natuurlijk behoorlijk van elkaar. En nee, je hoeft niets meer, maar je mag toch wel? Je hoeft toch alleen maar op een rijtje te krijgen wat je zinvol genoeg vindt om mee bezig te zijn?

  Bij mij zijn het vaak piepkleine gebeurtenissen die het leven leuk maken. Zo was ik van de week in Hoorn bij 2e hands boekwinkel de boekenkist. Daar kocht ik een boek van een schrijfster waar ik nog nooit iets van had gelezen. Voltreffer.

  Enfin, het gaat straks vast beter met je. Je hebt zoveel kennis en interesses, dat moet goed komen.

  Like

  • Jokezelf
   26 februari 2019

   Het gaat nú al beter met me. Het voorjaar zit in de lucht en dat scheelt enorm. En het is inderdaad erg fijn dat ik niets meer hoef. Alleen het uitzoeken wat ik dan wel wil, is nog een hele klus. Want ik heb in mijn hoofd allerlei plannen, die ik dan nog moet uitvoeren ook en dan hoeft het al niet meer hahaha. Maar het zonnetje helpt!

   Like

 2. Lenjef
  29 januari 2019

  Met pensioen

  ’s morgens
  moet de wekker
  niet meer pijnlijk vroeg rinkelen

  het ontbijt
  mag lang en uitgebreid

  de lege uren
  kan men vullen
  met wat de ogen doet twinkelen

  Doe wat je graag doet en wees blij dat niets nog moet, Joke. 🙂
  Lenjef

  Like

  • Jokezelf
   30 januari 2019

   Ik ben er ook heel blij mee hoor. Op zich heb ik een opperbest leven als pensionada. Vooral dat niet meer zo vroeg hoeven opstaan, bevalt me prima.

   Liked by 1 persoon

 3. Jeanne van Sjannesblog
  29 januari 2019

  Heel herkenbaar zo’n dagen. Gaat wel weer over ook. Ik zie dat je in de buurt woont.

  Like

 4. rietepietz
  28 januari 2019

  Zolang jij je er niet vervelend bij voelt is er niets aan de hand, je hebt er de tijd voor dus waarom niet! Ik ken het (nog) niet maar dat zal zeker komen omdat ik een partner heb die veelzorg en aandacht nodig heeft. Een heel enkele keer betrap ik me er wel eens op dat ik me nog wel eens een keer om zou willen draaien vroeg in de morgen als “de plicht roept”!

  Like

  • Jokezelf
   29 januari 2019

   Ook dat is herkenbaar voor mij Riet. Toen ik mantel zorgde en werkte, heb ik die plicht ook weleens vervloekt en nu is er geen plicht meer en doe ik het ook. Je ziet: het is nooit goed of het deugt niet.

   Like

 5. Bertie
  28 januari 2019

  Of ik over mezelf lees, die vrijheid is me nog steeds veel waard al zou ik niet 24/7 zo willen leven.Dan ben ik bang te versuffen. ☻
  Maar wat is het zalig, te puzzelen, lezen, schrijven, bellen, net wanneer het mij uitkomt.

  Like

  • Jokezelf
   28 januari 2019

   Precies; versuffen moeten we niet willen,maar ik vind het wel prettig te vernemen dat anderen zulke dagen ook herkennen. Ik dacht dat het aan mij lag. 😉

   Liked by 1 persoon

 6. Marja
  28 januari 2019

  Ik ken dat gevoel. Het duurt best lang om er na een druk leven aan te wennen. Het komt vast wel goed allemaal.

  Like

 7. petergreyphotography
  28 januari 2019

  Ik heb je stuk met veel plezier gelezen, zoals ik al je stukken met veel plezier lees. Ik geloof dat ik me wel wat bij zo’n dag, of zulke dagen, kan voorstellen. Sterker, ik ken mensen die zo hun dagen, soms (?), doorbrengen. En ikzelf? Ik heb nog wel wat dingen te doen. Niet omdat het moet maar omdat ik het wil. Maar ik kan me goed voorstellen dat die wil op een zeker moment wat wegdeemstert. In de tussentijd ben ik jaloers op je uitzicht en ik veerde blij op toen ik woord ‘landerig’ weer eens onder ogen kreeg. Wat je ook doet, blijf alsjeblieft schrijven.

  Like

  • Jokezelf
   28 januari 2019

   Dank voor je compliment Peter. Ik zal zeker blijven schrijven, dat is voor mij een soort van ademhalen; ik kan niet zonder. Ik heb ook nog steeds wel wat dingen op mijn bordje die ik doe omdat ik ze wil doen, maar toch vind ik het vreemd dat die wil om van alles te doen niet meer zo sterk aanwezig is en dat ik soms dagen (weken) heb als de dag die ik hier beschrijf. Een zekere onrust bevangt mij dan weleens, want stel dat ik honderd word, moet ik dan nog ruim dertig jaar zo lanterfanten?

   Liked by 1 persoon

 8. matroos
  28 januari 2019

  Zulke dagen heb ik ook geregeld en ik vind ze helemaal niet naar.Ik zeg wel eens waar haalden we vroeger de tijd vandaan om te werken.Ik brei en haak mij suf met plezier voor Still.Het meeste slechte nieuws laat ik links liggen en Trump helemaal,brr enge kleuter.

  Liked by 1 persoon

  • Jokezelf
   28 januari 2019

   Ja, dat roep ik ook weleens, hoe heb ik dat destijds toch allemaal voor elkaar gekregen? En het is nog niet eens zo heel lang geleden.🙂

   Like

 9. Regenboogvlinder
  28 januari 2019

  Zo lummel ik ook nog wel eens de ochtend door hoor. Maar vaker ga ik na het ontbijt meteen naar boven om me op te doffen en af te stoffen, ramen dicht, bed opmaken enzovoort. Ik verveel me ook geen moment, nog nooit gedaan trouwens, weet niet wat dat woord betekent.
  Doe lekker waar je zin in hebt Joke, want idd, je moet niets meer! Vrijheid, blijheid!

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 28 januari 2019 door in Willekeurige dag gedachten en getagd als , , , , , , , , , .

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 174 andere volgers

%d bloggers liken dit: