Keuzestress

groepje mensen kijkt naar baby

De discussie over de mogelijkheid om je kinderen bij hun geboorte een dubbele achternaam te geven is weer in volle hevigheid losgebarsten, o.a. middels een petitie. De opsteller moet kiezen tussen haar eigen achternaam (hoogstwaarschijnlijk die van haar vader) en die van haar partner en dat vindt ze moeilijk. Bovendien vindt ze het niet gelijkwaardig dat haar kind niet zowel de achternaam van de vader, als die van de moeder kan krijgen.
Ik snap dat niet goed, want vroeger (oma vertelt weer eens) kreeg een baby automatisch de naam van de vader, maar sinds 1998 kun je ook de naam van de moeder kiezen. Hartstikke gelijkwaardig toch? Alleen geldt de eenmaal gekozen achternaam ook voor alle volgende kinderen. Anders wordt het een zootje. Maar wat blijkt? Veel stellen kiezen toch (automatisch) voor de achternaam van de vader. Zeker acht van de tien stellen, getrouwd èn niet getrouwd, kiest deze optie. In regio’s waar religie een grotere rol speelt, is dit aantal nog hoger (negen tot tien op de tien) (bron WIJ).

Tot nu toe hebben meer dan 10.000 mensen de petitie ondertekend. In het kielzog daarvan heeft de Tweede Kamer nu een motie aangenomen om met een wetsvoorstel te komen die ouders de kans geven hun kind te versieren met een dubbele achternaam. De motie werd gesteund door de VVD, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus en Denk. Want, zeggen zij, in veel landen, zoals Frankrijk, Duitsland en België kan dat al en in Spanje krijgen kinderen traditioneel de achternaam van de vader en de moeder.

Achedirrekie wat ben jij een mooi kindje! (Bron: Pixabay)

Maar hoe gaat dat dan? Doe je eerst de naam van de moeder of neem je die van de vader? En wat gebeurt er als die kinderen zelf kinderen krijgen? Krijgt die baby dan vier namen? Of moet je dan alsnog kiezen voor ofwel je eerste, ofwel je tweede naam? En welke kies je dan weer als eerste naam? Mijn hemel. Ik zou er hartstikke gek van worden. Ik vind het allemaal een beetje gezeur eerlijk gezegd. De maakbare samenleving is gewoon niet zo maakbaar.