Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Het Avontuur zit in jezelf – I – 5 De Zuidpool

 

‘Wij van Paradijs bieden de mensen het mooiste van de schepping. We nemen ze mee naar de weidse vlakten van de Uluru en de Seringeti. We brengen ze naar de majestueuze Himalaya ’s. We vervoeren ze zelfs naar de Zuidpool. Maar denk je dat het ook maar iets helpt?’ Antas kijkt Suus vorsend aan. Ze aarzelt even, maar kan niet anders dan nee zeggen.
‘Nee’, zegt ze dan ook, ‘nee, ik denk het niet.’
‘Juist’, zegt Antas. ‘Dat bedoel ik nou met intelligentie. Als een kudde worden ze uitgeladen bij een of ander pottenbakkertje of broodmandjesvlechtertje, waar ze zich een prul-souvenier laten aansmeren. En maar foto’s nemen om thuis te kunnen zien waar ze eigenlijk geweest zijn. Te afgestompt om zelf iets te beleven. Het enige waar ze goed in zijn, is eten. Volproppen maar. Opvullen die leegte. Antas, jongen, zei ik tegen mezelf, daar horen deze edele geesten niet bij.

Je moet één ding goed onthouden Suus: Paradijs Avonturen Reizen schept de voorwaarden. Maar het echte avontuur, Suus, zit in jezelf. Het gaat er om wat je er mee doet. Je vastgeroeste gewoonten overboord gooien. Inhaleren. Ervoor open staan.
Als ik ergens aankom, pak ik rustig mijn koffer uit. Ik neem een douche en ik scheer me. Ik trek een linnen zomerpak aan, ik knoop een zijden das om, ik zet een Panama op mijn hoofd en dan ga ik rustig op een terrasje zitten. Alleen maar kijken. En luisteren. Ik laat het leven tot me doordringen. Ik drijf mee als een kurk op de stroom. Daar gaat het om Suus. Je overgeven aan de omstandigheden. Dan komt het avontuur je vanzelf tegemoet. En daarom heb ik alles alvast voor jullie geregeld. Ik schep de voorwaarden en jullie geven je daaraan over.’

Gebiologeerd staart Suus naar de man achter het houten twintigerjaren bureau. Ze voelt een vage opwinding in zich opkomen. ‘Daar gaat het om Suus,’ fluistert ze zacht voor zich heen, ‘jezelf overgeven.’

zuid-pool

Foto van jcrane op Pixabay

 

Het avontuur zit in jezelf wordt een reisfeuilleton langs de afgrond van de liefde
naar een idee van Sjeng van Dalsum.

Hieronder klik je voor eerdere en latere afleveringen van
Deel I, Paradijs Avonturenreizen
(als ze te lezen zijn, zijn ze gekleurd)
Het DorpEcuadorEuropaTurkije – De Zuidpool – De Atlantische oceaanTytsjerksteradielPanama – De wereld

Daarna volgt deel II, Het Volle Leven

6 reacties op “Het Avontuur zit in jezelf – I – 5 De Zuidpool

 1. rietepietz
  5 april 2019

  Wat ben ik dan toch een gewéldige reizigster;-)

  Like

 2. Appelvrouw
  4 april 2019

  Och ja, zulke “reizen” maak ik regelmatig in mijn tuin, zonnebril op, kopje thee naast me en genieten van de avonturen van de buren, die ik niet kan zien maar heel erg goed kan horen. Ik beleef hun avonturen.

  Liked by 1 persoon

 3. Bertie
  4 april 2019

  En Suus gaat om. 😉
  Reisbureau Paradijs Avonturen is een goed onderwerp voor een boek, je kunt er veel in kwijt.
  Knap.

  Like

  • Jokezelf
   4 april 2019

   Dat is inderdaad een goede titel voor een boek. Ik denk dat ik hem maar ga gebruiken 🙃🧐

   Like

 4. Marja
  4 april 2019

  Mooi verwoord.

  Liked by 1 persoon

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 4 april 2019 door in Korte verhalen, Spanning en avontuur en getagd als , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: