Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Rokjesdagen ZWOZ

Naar aanleiding van het artikel in De Volkskrant over het fenomeen ‘rokjesdag’ en de discussie daarover die daarna ontstond op Facebook, heb ik, voor het zwijmelgebeuren op zaterdag, een lied uit 1968 gevonden dat daar slechts zijdelings mee te maken heeft, maar dat – als je dat zou willen – ook een hele woordenstrijd kan doen losbarsten, omdat het is geschreven en vertolkt in een tijd dat men nog niet viel over zaken als ‘rokjesdag’*. Uit de gedachtenwisseling op Facebook viel op te maken dat veel mensen de term erg seksistisch vinden en geboren uit een ‘geil mannelijk brein’. Tja, wat zal ik daar nou eens op zeggen? Ik zeg maar zo, ik zeg maar niks.

*Volgens columnist Martin Bril (1959-2009) ‘die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen met daaronder blote benen’. Alsof vrouwen mysterieuze wezens met bovennatuurlijk gaven zijn, zusters met geheime codes, een sekse met onpeilbare diepgang. Dat is natuurlijk niet zo, maar het is wèl een feit dat van bijna alle vrouwen de benen bloot gaan als het, zoals vandaag, ineens erg mooi weer wordt. Ook de mijne (en die zíjn me, zo na de winter, een partij wit, dat wil je niet weten).

Het lied is geschreven door cabaretier Henk Elsink (1935-2017), die het samen met Ina van Faassen zong in het in de jaren zestig bijzonder populaire Vara-radio programma Vrij Entree (1963-1969). Ik heb hele goede herinneringen aan dit programma, aan de liedjes uit die show en aan de artiesten die Henk Elsink daar ontving, zoals Jenny Arean, Leen Jongewaard, Tonny Huurdeman, Wim Sonneveld, Adéle Bloemendaal. Kortom, de hele toen bekende goegemeente liep daar – bij wijze van spreken – de deur plat.

************************

Meer zwijmels beluisteren of zelf meedoen? Kijk dan bij Iris Papillo

26 reacties op “Rokjesdagen ZWOZ

 1. Lydiablogt
  21 april 2019

  Hahaha, dus toen bestonden er ook al “cougars” 🤪

  Like

 2. EJW
  20 april 2019

  Oude tijden herleven. Rokjes dag moet blijven.

  Like

  • Jokezelf
   21 april 2019

   Rokjesdag blijft ook gewoon denk ik, want zodra het mooi weer is, Trekken bijna alle vrouwen een jurk, een rok, of zelfs een kort broekje aan (een en ander geheel afhankelijk van hoe oud ze zijn – maar soms ook niet 🙂

   Like

 3. Bertie
  20 april 2019

  Jammer, jammer.
  En we waren nog wel zo blij met de jaren zeventig.

  Like

 4. Matroos Beek
  20 april 2019

  Leuk liedje!
  De discussie heb ik niet gevolgd. Discussie of niet, ook ik trok het rokje aan vandaag! Met dit weer is het on-weer-staan-baar. Heerlijk die blote, witte pretbeentjes.

  Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 april 2019 door in (Zinnige) onzin en flauwekul, Zwoz en getagd als , , , , , , , .

Categorieën

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: