Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Rokjesdagen ZWOZ

Naar aanleiding van het artikel in De Volkskrant over het fenomeen ‘rokjesdag’ en de discussie daarover die daarna ontstond op Facebook, heb ik, voor het zwijmelgebeuren op zaterdag, een lied uit 1968 gevonden dat daar slechts zijdelings mee te maken heeft, maar dat – als je dat zou willen – ook een hele woordenstrijd kan doen losbarsten, omdat het is geschreven en vertolkt in een tijd dat men nog niet viel over zaken als ‘rokjesdag’*. Uit de gedachtenwisseling op Facebook viel op te maken dat veel mensen de term erg seksistisch vinden en geboren uit een ‘geil mannelijk brein’. Tja, wat zal ik daar nou eens op zeggen? Ik zeg maar zo, ik zeg maar niks.

*Volgens columnist Martin Bril (1959-2009) ‘die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen met daaronder blote benen’. Alsof vrouwen mysterieuze wezens met bovennatuurlijk gaven zijn, zusters met geheime codes, een sekse met onpeilbare diepgang. Dat is natuurlijk niet zo, maar het is wèl een feit dat van bijna alle vrouwen de benen bloot gaan als het, zoals vandaag, ineens erg mooi weer wordt. Ook de mijne (en die zíjn me, zo na de winter, een partij wit, dat wil je niet weten).

Het lied is geschreven door cabaretier Henk Elsink (1935-2017), die het samen met Ina van Faassen zong in het in de jaren zestig bijzonder populaire Vara-radio programma Vrij Entree (1963-1969). Ik heb hele goede herinneringen aan dit programma, aan de liedjes uit die show en aan de artiesten die Henk Elsink daar ontving, zoals Jenny Arean, Leen Jongewaard, Tonny Huurdeman, Wim Sonneveld, Adéle Bloemendaal. Kortom, de hele toen bekende goegemeente liep daar – bij wijze van spreken – de deur plat.

************************

Meer zwijmels beluisteren of zelf meedoen? Kijk dan bij Iris Papillo
Delen

26 reacties op “Rokjesdagen ZWOZ

 1. Regenboogvlinder
  21 apr 2019
  Regenboogvlinder – Ik ben een gepensioneerde, levenslustige vrouw, moeder, schoonmoeder en oma. Vriendin van de allerliefste man van de wereld, waar ik oud mee hoop te worden! Ik heb 2 geweldige kinderen, 1 zoon en 1 dochter en daarbij als bonus een schoondochter en een schoonzoon. En 2 fantastische kleindochters van 20 en 19 die op Gran Canaria wonen. Ik woon in Noord-Holland in een prachtig appartement en ben heel gelukkig. Hobby's: lezen, bloggen, uit eten, computeren maar dan van alles en nog wat, muziek luisteren, vakantie en dus reizen.

  Leuk Joke, ik kende dit nummer niet. Maar wat een geweldig stel was dat toch!
  Dank voor je bijdrage weer!

 2. Ferrara
  21 apr 2019
  Ferrara

  Oh heerlijk die muziek uit de oude doos. Oeps, kun je dubbelzinnig opvatten …
  Ligt rokjesdag nu ook al onder vuur? Ik heb het niet gevolgd, doe niet aan facebook en twitter en laat het ook maar zo.

 3. Bertie
  21 apr 2019
  bertjens

  Wat waren we blij met de jaren zeventig. Ik verlang er af en toe naar terug.
  Het fragment kan ik niet beluisteren, sorry.

  ps vorige reactie zie ik niet terug, daarom nog eens.

  • Bertie
   21 apr 2019
   bertjens

   Nu is het weer wèl zichtbaar. Zeker een verkeerd paasei gegeten. ☻

 4. careldem
  21 apr 2019
  careldem – Schoonhoven

  Andere tijden, andere mores. Vroeger was niet alles beter maar dat wel (volgens mij).

  • Jokezelf
   21 apr 2019
   Jokezelf – The Netherlands – Gepensioneerd GZ-psycholoog (NP,) voormalig docente Nederlands. (Web)schrijfster, auteur van 'Sjeng van Dalsum, nagelaten werk'. Geïnteresseerd in theater, literatuur, kunst, fotografie, muziek, film en reizen.

   Dát zeker!

Geef een reactie Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 20 apr 2019 door in (Zinnige) onzin en flauwekul, Zwoz en getagd als , , , , , , , .

Navigatie

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%