Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Zijlstra – De pont naar noord – ZWOZ

Foto Anne van Zantwijk via Theaterbureau De mannen

In 2002 hoorde ik dit lied van Zijlstra, een vroegere zeevisser uit Den Oever, die destijds in de weekenden jazz speelde op zijn trompet en pas eind jaren tachtig professioneel muzikant werd. Ik had nog nooit van de man gehoord, maar ik was meteen fan. Het nummer kwam van de cd ‘Tussen Den Oever en New York’, dat nog veel meer prachtige muziek bleek te bevatten. De band (want niet alleen de man (Jeroen) heette naar zijn achternaam, maar de hele band noemde zich Zijlstra) is opgericht in 1998 en speelt sindsdien onafgebroken op de Nederlandse podia en in de theaters. Met Jeroen Zijlstra op trompet en zang, PieterJan Cramer op toetsen, Edwin Wieringa op bas en Nout Ingenhousz op drums, heeft de band in de afgelopen jaren dertien cd’s uitgebracht.

Je vindt een interessant en zeer uitgebreid interview op jazz.com met Jeroen Zijlstra over zijn verleden, zijn heden en zijn liefde voor muziek.

De maan betovert het stille IJ,
verlicht de pont naar Noord.
De sterren staan er speciaal voor mij.
Ik stap verliefd aan boord.

De stad heeft al haar lichtjes aan.
Ze boeit me net als jij.
Ik zie je al bij de reling staan.
Jij slaapt vannacht bij mij!

Liefste de boot is aan,
wil je met mij mee naar huis toe gaan?
Kom liefste pak je fiets.
Wij hebben iets
dat nog niemand heeft

De fietspont vaart naar de overkant.
We zijn op weg naar Noord.
De vraag die op mijn lippen brandt,
heb jij al lang verwoord.

Liefste de boot is aan,
wil je met mij mee naar huis toe gaan ?
Kom liefste pak je fiets.
Wij hebben iets
dat nog niemand heeft

Liefste de boot is aan,
wil je met mij mee naar huis toe gaan?
Kom liefste pak je fiets.
Wij hebben iets
dat nog niemand heeft

Tekst en muziek: Jeroen Zijlstra
Meer zwijmels beluisteren of zelf meedoen? Kijk dan bij Iris Papillo

21 reacties op “Zijlstra – De pont naar noord – ZWOZ

 1. Melody
  1 juni 2019

  ZO zie je maar hoeveel talent er in ons kikkerlandje aanwezig is…. tot op nu had ik nog nooit van deze groep gehoord en wat ik nu beluister bevalt me heel goed !

  Onze eigen taal is zo slecht nog niet en komt heel mooi uit in dit arrangement!

  Liked by 1 persoon

 2. Regenboogvlinder
  1 juni 2019

  Nog nooit van deze zanger gehoord en het nummer kende ik dus ook niet, maar zeker een mooi lied. Ik ben een enkele keer met die pont heen en weer geweest, maar we hadden geen familie in noord. Ik heb mezelf eens ‘expres laten verdwalen’ zoals ik dat in mijn tienertijd noemde. Met bus en tram van Sloten naar het CS en toen op de pont. Alleen… heerlijk vond ik dat, ergens uitkomen waar ik nog nooit geweest was.

  Liked by 1 persoon

  • Jokezelf
   1 juni 2019

   Ja, die pont is een fenomeen. Ik heb als puber in Amsterdam Noord gewoond en als ik naar school moest in Amsterdam Zuid, ging ik ook weleens met de pont, want dat vond ik leuker dan zo’n eind fietsen over de Schellingwouderbrug. En voordat de IJtunnel er was in 1968, ging je, als je naar het Centrum moest, altijd met de bus tot de pont, want die ging toen dus nog niet verder. Ik heb er veel gebruik van gemaakt destijds. En nog weleens. Grappig dat zoveel mensen nog nooit van Zijlstra hebben gehoord, zoals ik bij Elisabeth al stelde; het is een onbekend gebleven bekende zanger.

   Liked by 1 persoon

 3. gewoonzoalsikben
  1 juni 2019

  Zo dit is dus echt heel mooi Joke en ik heb het zelfs 2 keer geluisterd en het prachtige filmpje gekeken .Soms is er muziek wat me raakt en dat deed dit dus echt !
  Gr Elisabeth

  Liked by 1 persoon

  • Jokezelf
   1 juni 2019

   Fijn om te horen. Dit is nou typisch een geval van een geweldige zanger die onbekend is gebleven, maar in kleine kring enorme bekendheid geniet.

   Like

 4. Mark Nankman
  1 juni 2019

  Prachtige tekst. Bij de melodie krijg ik een oud-Hollands gevoel, wat dat ook mag betekenen. Ik vind het een fijn gevoel. Het sleept me mee.

  Liked by 1 persoon

  • Jokezelf
   1 juni 2019

   Leuk dat je dat gevoel krijgt. Ik heb dat ook bij veel andere nummers van die CD; bijvoorbeeld Durgerdam slaapt of Dorpsgevoel hebben allebei ook die oud-Hollandse weemoed in zich. Eigenlijk kenmerkt dat Noord Hollandse zijn hele werk.

   Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 1 juni 2019 door in Muziek, Zwoz en getagd als , , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: