Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Modern daten voor zestig plussers

Uit balorigheid had ik me een paar maanden geleden aangemeld op een datingsite voor zestigplussers. Je kunt je daar, net als bij de meeste datingsites, gratis inschrijven. Maar wil je meer dan alleen gedeeltelijk zien wat voor mensen er op de site staan, dan moet je een abonnement nemen.

Een maandabonnement is 29,95, maar word je meteen lid voor een halfjaar, dan kost dat per maand maar 9,95. In feite heb je dan dus zes maanden voor de prijs van twee. Maar die zes maanden wel graag vooruitbetalen, met automatische verlenging na een half jaar. Die automatische verlenging kun je weer uitzetten, maar pas 24 uur nadat je lid bent geworden en niet in de 48 uur voordat het halfjaar om is. Er wordt in miljoenen kleine lettertjes uitgelegd waarom dat nodig is, maar het komt erop neer dat ze je niet meteen willen laten gaan. Je mag wel weer weg na die 24 uur, maar dan zijn er kosten ‘die gepaard gaan met de functies die je hebt gebruikt’. Daar moet je een ‘redelijke’ vergoeding voor betalen, waarvan nergens duidelijk wordt hoeveel dat is en om welke functies dat zou gaan.

Ach, kan het mij ook schelen. Ik wil gewoon eens rondkijken wat er zoal op de ouwe vrijersmarkt rondloopt. Ik word maandlid, want anders kom je niet verder dan het bekijken van wat foto’s en losse kreten zoals: “Hoi, ik ben Henk en ik houd van zeilen” of “Ik heet Jaap en ik zoek een maatje”. Ik schrijf me dus in en vermeld dat ik op zoek ben naar een man tussen de 65 en 75 in de regio Amsterdam met een marge van 20 kilometer daaromheen.

Dan volgt inderdaad een lijstje met mannen uit Amsterdam, Alkmaar, Purmerend en nog een paar plaatsen in de regio, maar het grootste deel komt uit andere provincies. Ik zie Ootmarsum, Eindhoven, Bergen op Zoom, Emmen. Ik val van mijn stoel; is dat allemaal echt maar 20 kilometer van Amsterdam? De laatste keer dat ik keek lag Eindhoven bijvoorbeeld nog 142 kilometer verderop. Maar goed, ik ben al 67, dus ruim 60plus, en mij kun je als bejaarde kennelijk een hoop wijsmaken.

Een ‘leuke manier om kennis te maken met leuke mannen’, is de zogenaamde carrousel; een lijst met namen en foto’s waarop je mag aangeven of je ze leuk vindt. Zeg je ja, dan komen ze in je favorietenlijst, zeg je nee, dan gebeurt er niets en komt de volgende voorbij. Mannen doen uiteraard hetzelfde, dus uiteindelijk heb je twee lijsten: een met jouw favorieten en een met mannen die jou hebben aangewezen als favoriet. Dit alles alleen op basis van uiterlijk. Kijk je naderhand op de profielen en bevalt de inhoud je toch niet, dan kun je niet meer van die favorieten af. Eens favoriet is altijd favoriet, wat ik op zijn minst een tikje raar vind.
En verder doe je dus niets met zo’n lijst. Het zijn gewoon favorieten. Een soort van likes, zeg maar. En de site stuurt mij van elke man die mij tot zijn favoriet verklaart een apart berichtje; ‘iemand vindt je leuk, ga dus gauw kijken’. Die mannen krijgen dat andersom van mij dus ook, denk ik nu ineens. Dat wist ik niet en dat zou ik ook niet gewild hebben, geloof ik.

Enfin, ik heb op die manier een lijstje mannen bij elkaar gesprokkeld en daar staat er eentje tussen die mij óók leuk vindt. We staan dus in elkaars favorietenlijstje. Doe je daar dan iets mee? Ik niet, want de man woont in Brabant, wat mij toch echt te ver is voor een beetje verkering. En hij blijkbaar ook niet, want er gebeurt verder niets anders dan dat ene berichtje van de site: jij hebt iemand leuk gevonden die jou ook leuk vindt. Ga gauw kijken.

Dan krijg ik een mailtje dat er iemand met mij flirt. Wederom: ‘Ga gauw kijken!’ Ene Piet uit Schin op Geul. Ook al zo’n rot end weg. Maar ik ben de beroerdste niet, dus ik surf naar zijn profiel. Daar blijkt het flirten te bestaan uit een lachende emoticon. En volgens de site hebben wij maar liefst één overeenkomst. Welke wordt niet vermeld, maar als ik zelf kijk, kom ik op zes; we hebben allebei onze partner verloren, grijs haar en kinderen, zijn niet-rokend en brildragend, en we vinden reizen leuk. Niet echt iets om een relatie op te bouwen, en dat ben ik ook niet van plan, maar wat doe ik? Ik schrijf hem een klein berichtje. Wel zo aardig toch? Ik bedoel, hij heeft toch maar de moeite genomen om met me te flirten. Ik schrijf dat ik het leuk vind om geflirt te zijn geworden en dat ik zag dat we volgens de site één overeenkomst hebben, terwijl ik er zo al zes zie. Wat krijg ik terug? Weer een flirt emoticonnetje en een opgewonden mailtje van de site dat ‘Piet met mij geflirt heeft’. Maar dat had ie al gedaan!

Lang verhaal kort; ik heb 24 uur vol gemaakt en daarna meteen gebruik gemaakt van mijn zogenaamde herroepingsrecht. En toen kreeg ik per kerende post mijn geld terug, onder inhouding van €0,49 aan kosten. Kijk, dát vind ik nou weer ontzettend klantvriendelijk.

 

Dit bericht verscheen eerder als ‘Daten op leeftijd’ op
Hoe Ouderen Denken 

22 reacties op “Modern daten voor zestig plussers

 1. Appelvrouw
  18 juni 2019

  Alleen al om de ervaring, maar vooral het verhaal, was het beslist de moeite waard eens rond te kijken.
  Zelf heb ik op een datingsite Vroems ontmoet, maar we wilden geen van beide een relatie,dat stond duidelijk in ons profiel, en dat was onze overeenkomst.
  Zijn eerste vraag aan mij was of ik ook meer te vertellen had.
  Na 2 weken vertellen ontmoetten we elkaar op een koude februari dag in het stadspark. Uren bleven we daar, lekker koud maar zo heerlijk tegen hem aan!
  Na 3 maanden concludeerde hij dat onze gevoelens uit de hand waren gelopen, we wilden toch geen relatie maar wat moesten we dan met die lieve gevoelens voor elkaar?
  En zo is het gekomen.
  Maar k weet ook dat dat een unieke ervaring is, het is nu niet nodig maar ik denk ook niet dat ik het ooit nog zal doen.

  Wel kijk ik uit naar een volgende ervaring van je 🙂

  Like

 2. leegschrift
  12 juni 2019

  Hoe heette die site eigenlijk.
  Het is vreselijk allemaal. Ik heb gehoord dat veel mensen via wandelmaatje mensen ontmoeten. Dat is best aardig. Ook om vrouwen te ontmoeten. Hup die wandelschoenen aan.

  Like

 3. Villasappho
  12 juni 2019

  Wat een gedoe zeg, wel fijn dat je er weer vanaf kan. Ik heb me een halve dag op Tinder gewaagd en besloot toen dat als iemand me leuk vond die het maar gewoon in mn gezicht moest zeggen.

  Like

 4. juffiegelukkigonderweg
  12 juni 2019

  Goed dat je alle kleine regeltjes hebt gelezen. Altijd een tip voor elke aanmelding waar dan ook: meteen kijken hoe je er weer vanaf komt.

  Een tijdje geleden las ik over datingsites dat het helemaal niet de bedoeling is dat je iemand vindt: dan zijn ze je namelijk kwijt als klant! Vandaar dat er een systeem (algoritme) is uitgevonden gebaseerd op hoe wij als mens in elkaar zitten: we zijn nieuwsgierig (vandaar toch kijken tegen beter weten in) en de site weet precies hoe vaak jij een ‘berichtje nodig hebt om actief te blijven. Elke keer als jij gaat kijken op een profiel krijgt die persoon een berichtje dát er iemand gekeken heeft. Zo blijft iedereen lekker bezig en massa=kassa

  Ik wens je toe dat je binnenkort een leuk iemand “in het wild” vindt die je begroet met ” Oh wat leuk, als dat niet Jokezelf is!”;-)

  Like

 5. Ferrara
  10 juni 2019

  Wat betreft daten ben ik een absoluut groentje want man en ik hebben het nog veel te leuk. Als ik jouw relaas lees zou ik er onder andere omstandigheden ook niet meer aan beginnen, maar ik ben me bewust dat het vanuit mijn positie makkelijk praten is.

  Liked by 1 persoon

 6. AnneMarie
  10 juni 2019

  Blijkbaar moet er flink aan verdiend worden. Wat een regels en gedoe.
  Je zou denken dat ze op zo’n site van de liefde moeten kunnen leven 😉😉 maar het lang niet voor niets.

  Like

  • Jokezelf
   11 juni 2019

   Nou ja, op zich vind ik het niet zo gek dat je er iets voor met betalen. Die site moet onderhouden worden en er moet software gekocht of gemaakt worden om de mensen met elkaar te matchen, maar op de een of andere manier lijkt het alsof er wel enige vorm van oplichting bij komt kijken. Is misschien helemaal niet zo, want ik heb toch keurig bijna al mijn geld terug gekregen (ik bedoel € 0,49 om 24 uur alle hoekjes van de site te kunnen bekijken, is natuurlijk niet veel).

   Like

 7. Regenboogvlinder
  10 juni 2019

  Prachtig Joke, weer een ervaring rijker. Ik heb in 2015 ook ingeschreven gestaan bij diverse datingsites, ook afspraken gemaakt en leuke dates gehad. Maar soms was het ook echt helemaal niks.
  Uiteindelijk vond ik die hele toestand zoals jij nu beschrijft ook zo kinderachtig. Ik bedoel.. we zijn toch allemaal volwassen? Leuk verteld hoor! Herkenbaar… 😉
  Uiteindelijk kom je hem tegen of niet hoor.. daar heb jij vast ook geen site voor nodig. Ik heb heel veel geluk gehad door Jan als medeblogger ontmoet te hebben… de rest is bekend 🙂

  Like

  • Jokezelf
   10 juni 2019

   Ja, als je een medeblogger ontmoet, ben je spekkoper natuurlijk 😀. Maar, in tegenstelling tot mijn ervaringen van 15-20 jaar geleden, vind ik het tegenwoordig teveel gedoe. Ik ga er maar van uit dat ik mijn grote liefde (Sjeng, mijn tweede man) in ieder geval heb mogen meemaken. Dat is ook wat waard. En of ik nog een keer zo’n geweldige man tegenkom, is maar de vraag. Ik zal natuurlijk altijd blijven vergelijken. Ik ga in ieder geval niet meer actief op zoek. (Om Wim Sonneveld aan te halen ‘ik wor te oud voor die rotzooi’.) 😉

   Liked by 1 persoon

 8. Bertie
  10 juni 2019

  Ik lach me rot, zoals je het beschrijft. Seniorentinder, swipen en zo. 😀
  Die uit Brabant zou ik van je overnemen als ik lid was. En dat word ik niet met zoveel onvriendelijke voorwaarden.
  Op Plaza staan ook contactadvertenties maar zonder foto’s, daar begin ik niet eens aan.

  Like

  • Jokezelf
   10 juni 2019

   Precies, Seniorentinder, maar dan net even anders. Ik vind het allemaal veel te veel gedoe. Raar, want zo’n twintig jaar geleden heb ik, via allerlei datingsites, evenzovele gretige heren, en allerlei grappige (en minder grappige) belevenissen, uiteindelijk mijn tweede man gevonden. Niet wetende dat hij geen leven lang meer meeging. Maar zelfs als ik het had geweten, was ik nog met hem getrouwd, want hij bleek mijn grote liefde te zijn, dus ik ben heel erg blij dat ik dat nog heb mogen meemaken. Overigens kan ik me niet herinneren dat je toen ook van die onvriendelijke voorwaarden had. Integendeel zou ik zeggen, want het was toen helemaal not done om iemand via internet te zoeken. Daar zat destijds een soort van ‘olala’ luchtje aan.

   Liked by 1 persoon

 9. Judy
  10 juni 2019

  Geweldig! 🙂
  Ik heb jaren geleden, voor het bestaan van internet, me ooit eens ingeschreven bij een relatiebureau. Kreeg een boekje met mannen. Maar vond het onmogelijk om op grond van beschrijvingen te weten of zo iemand aardig is. Dus ga je letten op opleidingsniveau en dat soort dingen. Ik dacht: ik mis die leuke timmerman op die manier. Dus ik was na een week ook weer weg, met aftrek van kosten. 🙂

  Like

  • Jokezelf
   10 juni 2019

   Ja, zo’n boekje met mannen lijkt me een crime. Ik was weer vrijgezel vanaf 1995, maar heb me nooit ingeschreven bij een relatiebureau. Dat leek mee heel lastig. Ik ben wel een paar keer met een, eveneens vrijgezelle collega, op speeddaten geweest. Mijn hemel, dat was wat. Hebben we alleen maar lol aan overgehouden, verder niks. En ik heb me zo’n twintig jaar geleden wel op allerlei datingsites ingeschreven. Was ook op basis van uiterlijk en opleidingsniveau, maar je hield er al heel snel een date aan over, of een erg leuk correspondentiecontact. Was erg leuk allemaal en spannend natuurlijk, maar soms ook minder leuk vanwege o.a. de inmiddels zeer beroemde dickpics die je, toen ook al, ongevraagd in je mailbox kreeg. Nou ja, uiteindelijk heb ik er mijn Lief aan overgehouden, dus het was allemaal wel de moeite waard achteraf.

   Like

   • Judy
    10 juni 2019

    Ik vind het wel heel mooi dat je zo de liefde van je leven hebt gevonden.

    Like

    • Jokezelf
     10 juni 2019

     Dat vind ik uiteraard ook en het mooie is; ik had eigenlijk net besloten om te stoppen met die datingsites, maar zijn advertentie was zo’n nuchtere dat ik dacht ‘ik probeer het nog één keer’ en het bleek een schot in de roos. Wederzijds.

     Like

 10. Matroos Beek
  10 juni 2019

  😆😆😆 Schitterend Joke!

  Like

  • Jokezelf
   10 juni 2019

   Dank je 😀

   Liked by 1 persoon

   • rietepietz
    11 juni 2019

    Je vertelt het zelf al, het gaat soms ook wel goed al lijkt dat een wonder na jouw recente ervaring. Uiteindelijk heb je misschien wel dezelfde kansen als op bijv. de tennisvereniging, of de supermarkt, om de ware te vinden. Mijn dochter is het wél gelukt nadat háár dochter haar stiekem op een site had gezet, en bij jou ging het ooit ook goed.

    Like

    • Jokezelf
     12 juni 2019

     Tuurlijk gaat het vaak ook goed, ik ben er het levende bewijs van, maar ik vond ook het leuk om over deze wat mindere ervaring te schrijven.

     Like

    • rietepietz
     12 juni 2019

     En die ervaringen komen vaker voor dan dan die heel positieve helaas.

     Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Archief

Belangstellenden

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 176 andere volgers

%d bloggers liken dit: