Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Een kwestie van perspectief

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag (13-7-2019) stond een artikeltje over een gezin met vier kinderen (2 tot en met 10 jaar oud). De moeder vertelde dat ze het lastig vindt om, met een beperkt budget, iedereen een fijne vakantie te bezorgen. Ze hebben het, naar eigen zeggen, niet breed, maar verdienen net te veel om in aanmerking te komen voor voorzieningen waarmee je leuke kortingen kunt krijgen.

Dat snap ik, maar als ik lees wat zij organiseren in de vakantie, denk ik; dat is toch een kwestie van perspectief? Want wat doen ze? In de zomervakantie gaan ze twee weken naar een camping in Nederland. Dat betalen ze met het vakantiegeld dat ze in mei krijgen en met een deel van de kinderbijslag. Ze gaan niet uit eten, maar koken gewoon iedere avond zelf en doen leuke dingen in de omgeving van de camping, zoals een kabouterpad wandelen en een speurtocht volgen. Daarnaast gaan de drie oudste kinderen een weekje op kamp met scouting en gaat de vader die week mee als vrijwilliger. De rest van de vakantie zijn ze thuis en doen ze dingen in hun eigen stad: naar de speeltuin, voor 1 euro naar het zwembad of ze doen mee aan een sportactiviteit. Mevrouw vindt het allemaal niet makkelijk, maar heeft haar kinderen nog nooit horen klagen, behalve dat de zoon van zeven de schoolvakantie veel te lang vindt duren.
Nee, denk ik dan, natuurlijk klagen die kinderen niet. Die weten niet beter. Het is namelijk een kwestie van perspectief.

Foto van gratisography

Toen ik zo oud was als de kinderen van dit echtpaar, waren mijn ouders ronduit arm. Mijn vader had twee banen en mijn moeder naaide thuis jassen in elkaar voor een atelier. Als we in de vakantie al weggingen, waren dat hooguit dagjes uit; met het hele gezin naar het zwembad, op de fiets naar het strand, of naar het Amsterdamse Bos, en dezelfde dag weer terug. Bij hoge uitzondering gingen we een dagje met de trein iets verder weg. Pas in de jaren zestig huurden mijn ouders een week, of soms zelfs twee weken, een huisje, waar we dan precies hetzelfde deden als thuis, alleen lekker buiten. Omdat we geen auto hadden, gingen we daar op de fiets heen, met de bagage achterop. De rest van de vakantie speelden we voor de deur, logeerden we een paar dagen bij oma of een tante, gingen we een weekje op kamp met de kerk, of af en toe een dag weg via het nabijgelegen buurthuis. Wij hadden het iedere vakantie weer heerlijk, ook al vond ik zelf die zes weken ook te lang en was ik blij als de school weer begon. Naar het buitenland gingen we niet. Pas eind jaren zestig ging ik -met een vriendin- naar Spanje met het vliegtuig. Mijn ouders hadden toen een auto en konden zich, met de jongste kinderen, inmiddels reisjes met de tent naar Duitsland permitteren.

Toen ik later zelf kinderen kreeg, ging het precies zo. Ook wij werkten met zijn tweeën en hadden het niet overdreven breed, al hadden we al iets meer te besteden dan mijn ouders. En ook wij gingen als vrijwilliger mee met kinderkampen waar onze kinderen aan meededen. Wij hadden wel al een auto, wat makkelijk was als we gingen kamperen of ergens een huisje huurden. Hartstikke leuk allemaal. En verder logeerden de kinderen bij opa en oma of bij een tante. Aan scouting of de kerk deden we niet meer, dus ook wij hadden moeite om die zes weken schoolvakantie rond te krijgen. Pas toen ze op de middelbare school zaten, reisden we wat verder; naar Duitsland, België of Frankrijk. Maar nog steeds met de auto, en nog steeds met de tent of in een huisje.

Foto van Pixabay

Terwijl de mensen uit de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren het al geweldig vonden als ze überhaupt in Nederland op vakantie konden, ging men, door de toenemende welvaart, steeds  verder weg. Maar de kinderen vonden alles even leuk, want vakantie, dus lekker vrij en leuke dingen doen met vader en moeder. Vanaf de jaren tachtig, en zeker negentig, was eenmaal per jaar naar het buitenland wel het minste. Bij voorkeur met het vliegtuig, maar als het niet anders kon, met auto en caravan (en met tien kilo aardappelen in de achterbak). En de kinderen vonden nog steeds alles even leuk, want vakantie, dus lekker vrij en leuke dingen doen met vader en moeder.

Doordat onze vakanties de afgelopen vijftig jaar steeds luxer werden, vinden jonge gezinnen het tegenwoordig dus lastig om met het hele gezin op vakantie te gaan, want dat is zo duur.  Maar wat dit gezin uit de Volkskrant tijdens de kindervakantie doet, is precies hetzelfde wat wij in de jaren vijftig en zestig, zeventig en tachtig deden, wat nog steeds heel veel mensen tegenwoordig doen, en waar kinderen nog altijd uitgebreid van genieten; vakantie, dus lekker vrij en leuke dingen doen met vader en moeder.

Het is dus allemaal een kwestie van perspectief.

 

23 reacties op “Een kwestie van perspectief

 1. Mark Nankman
  14 juli 2019

  Juist, perspectief! Ik heb warme herinneringen aan de vakanties uit mijn jeugd. Wij gingen met beperkt budget naar Joegoslavië met een 3e hands bungalow tent en allerlei andere oude spulletjes die mijn vader ter plekke repareerde als het stuk ging. Van hem heb ik geleerd dat je alles kunt fiksen met een beetje vindingrijkheid, en dat als je goed voor je spullen zorgt, ze vele vakanties plezier opleveren. Ik ben daar nog steeds trots op.

  Like

  • Jokezelf
   15 juli 2019

   Exact. Vakantie gaat er niet om hoe duur je spullen zijn, of hoe duur de vakantie op zich is. Het gaat erom dat je plezier hebt en leuke dingen doet in een andere omgeving.

   Like

 2. petergreyphotography
  14 juli 2019

  Mijn vader werkte voor een bedrijf dat in de jaren 60 en 70 aardgasleidingen aanlegde. Om die reden werkte hij vaak ver, en soms veel verder, van huis. Al vroeg werd er een bungalowtent aangeschaft en in de 6 weken zomervakantie werd dat ding opgezet op een camping in de buurt van waar hij op dat moment werkte. We kampeerden dus 5 of 6 weken, mijn vader kwam na zijn werk naar de camping en in de bouwvak (jawel, die had je toen nog) had ook hij vakantie en gingen we dingen met het hele gezin doen. Het waren voor ons 4 jongens geweldige weken. (Wat mijn moeder ervan vond heb ik me pas later afgevraagd). Tussendoor zijn we twee weken in België wezen kamperen. Dat was ook geweldig, maar niet geweldiger dan de bossen van Ommen of de duinen bij Wassenaar. Het is, ik ben dat volledig met je eens, een kwestie van perspectief.

  Like

  • Jokezelf
   15 juli 2019

   Wat een goede oplossing, die tent terwijl je vader gewoon doorwerkte. Ik heb dat vaker gehoord. Ook van mensen die bijvoorbeeld bijna de hele vakantie naar Bakkum gingen, zo’n tenthuisje, waar moeder en de kinderen dan de hele zomer woonden en vader twee weken vakantie had en de rest van de tijd naar dat huisje kwam in plaats van naar huis ging. Tja, wat de moeders ervan vonden? Ik denk dat die het ook best naar hun zin hadden daar, want ze hadden geen omkijken naar hun kinderen, waren ook de hele tijd buiten en konden lekker met hun vakantieburen kletsen. (behalve dan dat ze de was met de hand bij van die bakken moesten doen. dat zal niet zo heel leuk geweest zijn).

   Geliked door 1 persoon

 3. Ferrara
  14 juli 2019

  Joke, een stuk naar mijn hart. Ik herinner me schoolvakanties dat we gewoon thuis waren. We zwommen ons een slag in de rondte. Met mazzel had je familie in een andere plaats waar je een paar dagen ging logeren. En nu nog heb ik het gevoel dat ik toen niks heb gemist. Leuke, warme herinneringen, die heb ik wel.

  Like

  • Jokezelf
   15 juli 2019

   Wij gingen ook heel vaak naar het zwembad. Een buitenbad was dat nog, zodat je lekker buiten op een handdoek kon liggen en ook buiten kon zwemmen. Heerlijk was dat.

   Like

 4. Matroos Beek
  14 juli 2019

  Helemaal mee eens. Ook ik ben als kind nergens geweest, toch voelde mijn jeugd, en dan vooral de vakantie, als echte gelukzaligheid.

  Like

  • Jokezelf
   15 juli 2019

   Ja, dat vond ik dus ook. Vakantie was zonder meer altijd leuk.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 14 juli 2019 door in Samenleving en getagd als , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: