Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Zwijmelen op zaterdag – Dans nog eenmaal met mij

Toen dit plaatje verscheen, was ik 11 en ik vond het geweldig. Luisterend met de oren van nu, is het een tamelijk oubollig liedje, vooral vanwege de keurige uitspraak die toen gebezigd werd, maar de tekst klopt, alles rijmt zoals het moet en de muziek staat als een huis.
The Fouryo’s was een Amsterdamse zanggroep, die eind jaren vijftig bekend werd met covers van de Everly Brothers, McGuire Sisters, Rooftop Singers en andere Amerikaanse tienergroepen.

Cabaretgroep ‘wij spelen niet zuiver, maar hard.’ De vrouw rechts is/was mijn moeder

Mijn moeder was een paar jaar ouder en kon ook best lekker zingen. Zij kreeg zangles van de beroemde zangpedagoge Bep Ogterop waar ook de Fouryo’s les namen en zij hoopte ook op een muzikale carrière. Dat is niet helemaal gelukt, maar ze zong wel de sterren van de hemel in het Amsterdams Operakoor en was lid van een cabaret-achtig zangroepje dat optrad in de toenmalige buurthuizen.

Herkennen jullie trouwens de koppies op de hoes van dit singletje nog?
Linksboven zie je de Fouryo’s zelf, daaronder Rob de Nijs (ritme van de regen), die dame onder Rob de Nijs herken ik niet (Conny Francis?)en de meneer onder die dame is niet goed te zien, dus ik heb geen idee. Rechtsboven de Blue Diamonds (Ramona), daaronder een mij onbekende grootheid, dan de Spelbrekers (kleine kokette Katinka) en de meneer daaronder zou Ricky Nelson (Hello Mary-Lou) kunnen zijn, maar dat weet ik niet zeker. Midden onder links zijn volgens mij de Wama’s (waar is m’n mammie?) en wie die vijf jongemannen zijn, weet ik niet.

 

 

Nog meer zwijmels beluisteren, of wil je zelf meedoen? Kijk dan bij Melodyk die vanaf 20 juli het ‘zwijmelen op zaterdag’ stokje heeft overgenomen van Trees
Delen

17 reacties op “Zwijmelen op zaterdag – Dans nog eenmaal met mij

 1. henk50
  4 aug 2019
  henk50 – Alkmaar – Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

  Heerlijk ‘blikken’ geluid…. puur natuur…

 2. rietepietz
  4 aug 2019
  rietepietz – Een niet zo piepjonge halfdigibeet die zich met verwondering door het logwereldje beweegt.

  Je moeder zag er goed uit en dat is toch altijd een plus in het artiestenvak. .Jammer dat ze haar droom niet waar kon maken.
  Tja die platenhoes, het meisje onder Rob de Nijs zou Trea Dopps kunnen zijn die met haar Ploem ploem Jenka ook wel ongeveer uit die tijd kwam en volgens mij staan er allemaal Nederlandse artiesten op die hoes . Maar verder weet ik ook niet meer dan jij al opnoemt

 3. Melody
  4 aug 2019
  MelodyK – Assen – * ~ Wat vandaag (on)mogelijk is, kan morgen (g)een optie (meer) zijn… ~ *

  😉 Toen dit liedje verscheen was ik nog niet eens in de maak 😉

  Mooie herinneringen heb je er wel aan dus, dat is fijn.
  Wie die mensen zijn die jij niet herkent kan ik je dus ook niet vertellen

  Dank je wel voor je mooie bijdrage, inderdaad oubollig met de oren van nu maar zulke nummers blijven leuk op de een of andere manier.

  Fijn weekend.

  • Jokezelf
   4 aug 2019
   Jokezelf – The Netherlands – Gepensioneerd GZ-psycholoog (NP,) voormalig docente Nederlands. (Web)schrijfster, auteur van 'Sjeng van Dalsum, nagelaten werk'. Geïnteresseerd in theater, literatuur, kunst, fotografie, muziek, film en reizen.

   Die nummers blijven leuk juist omdat ze zo oud zijn denk ik, en natuurlijk vanwege de herkenbare melodietjes.

 4. skar
  4 aug 2019
  skar

  Dit is voor mij wel erg oud, nog voordat ik geboren werd, natuurlijk ken ik bepaalde namen wel, want die waren in mijn tijd ook nog actief, heerlijke gouwe ouwe….

Geef een reactie Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 3 aug 2019 door in Muziek, Zwoz en getagd als , , , , , , , .

Navigatie

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%