Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

#Linkshandigendag

Vandaag is het 13 augustus: internationale linkshandigendag.

Zó leuk dat er ook voor mij een speciale dag georganiseerd wordt, al hoor ik natuurlijk ook al bij de internationale vrouwendag op 8 maart, moederdag op de tweede zondag in mei en opa en oma dag op 4 juni, dus je hoort mij niet mopperen.

Naar schatting is acht tot dertien procent van alle mensen linkshandig. Dat zijn gemiddeld zo’n drie kinderen in elke klas.
In de tijd van de kroontjespen werden linkshandige kinderen gedwongen om met hun rechterhand te schrijven. Soms met harde hand en vrijwel altijd met een belabberd handschrift als resultaat. Mijn vader had de pech dat hij in die tijd leefde. Zijn linkerhand werd op zijn rug gebonden en als hij naderhand toch per ongeluk zijn linkerhand ergens voor gebruikte, werd dat afgestraft met een tik van een liniaal op zijn hand. Het gevolg was inderdaad een zeer slecht handschrift. Gelukkig had ik in 1957 een tamelijk moderne juf, die mij gewoon met mijn linkerhand heeft leren schrijven, zelfs met de kroontjespen. Ook de handwerkjuf leerde mij linkshandig breien (dat was toen nog een vak dat op de basisschool werd gegeven aan meisjes). Tegenwoordig is het geen enkel punt meer en weet elke onderwijzer dat ook linkshandigen vlot en netjes kunnen leren schrijven.

Bron: Gratisography Rayon McGuire

Wetenschappers weten niet hoe het komt dat iemand linkshandig is. Het ‘hoe’ en het ‘waarom’ van linkshandigheid is een groot mysterie omgeven door vele mythen.

Van linkshandigen wordt gezegd dat ze dom, dwars en onhandig zijn. Maar tegelijkertijd zouden ze geniaal, creatief en een beetje gek zijn. Op zich is dat niet zo vreemd, want je moet heel creatief zijn om linkshandig te kunnen werken in een wereld die is afgestemd op rechtshandigen. Dus word je geniaal in het bedenken van allerlei oplossingen. Dat je in eerste instantie ‘onhandig’ lijkt, is ook geen wonder; je kunt namelijk nooit meteen goed overweg met die voor rechtshandigen ontworpen zaken. Neem bijvoorbeeld de navigatie in een auto; die zit rechts van de bestuurder en dan is het heel lastig om je route in te stellen.

Verder zouden linkshandigen korter leven dan rechtshandigen, eerder boos worden en zouden er in de winter meer linkshandige mannen dan vrouwen geboren worden.  Mijn vader is vijfentachtig geworden, dus dat valt nogal mee. Dat eerder boos worden klopt half, want mijn vader kon heel snel boos worden, maar ik ben de geduld zelve. En mijn vader en ik zijn kennelijk uitzonderingen op de geboorteregel, want mijn vader (een mannetje) werd in augustus geboren, ik (een vrouwtje) ben van december .

(Links)handige links:

Op Wikipedia staat een uitgebreid artikel over linkshandigheid, oorzaken en gevolgen.
Linkshandigen vereniging op Facebook 
Het Linkshandig Universum (met o.a. een test in hoeverre je links- of rechtshandig bent – als je dat nog niet wist 😃)
Klik op het boek voor meer informatie
Linkshandige verzameling van Mariette Looije op Pinterest
In Nederland runt Sander Reijn, samen met zijn vrouw, Sandrine Mellema, de Linkshandigen Winkel , met producten als linkse scharen, blikopeners, dunschillers, linkse pennen en potloden met grips of een écht goede linkshandige muis. Ook te vinden op Facebook
Nog meer informatie op linkshandig.info

 

 

16 reacties op “#Linkshandigendag

 1. rietepietz
  13 augustus 2019

  Alleen onze dochter uit ’65 is linkshandig en dat was toen al niet echt een probleem op school. Ze leerde later voor kapster en we konden toen al een linkshandige schaar voor haar kopen. Als rechtshandige met zo’n schaar proberen te knippen geeft een aardig idee van hoe onhandig al die rechtshandige spullen voor linkshandige mensen zijn.

  Like

  • Jokezelf
   17 augustus 2019

   Nee, in ’65 zal het zeker geen probleem meer zijn geweest. Ik ben van ’51 en in 1957 was het dus bij mij ook al geen probleem meer. En inderdaad, zo’n schaar is erg lastig.

   Like

 2. Rob Alberts
  13 augustus 2019

  Ach, een welgemikte linkse of een rechtse stoot kunnen allebei hard aankomen.

  Lastig als je niet geaccepteerd wordt.

  Misschien is daar toch nog heel veel winst te behalen.

  Vredelievende groet,

  Like

  • Jokezelf
   17 augustus 2019

   Ik voel me, als linkshandige, best wel geaccepteerd hoor, en in de sport blijkt linkshandigheid, of linksvoetigheid zeker een voordeel te zijn.

   Like

 3. Mies Huibers
  13 augustus 2019

  Daar sta je als rechtshandige dus nooit bij stil. Toch had ik het wel willen zijn want dan had ik vandaag ook een dag. Er is geen enkele andere waar ik voor in aanmerking kom. Tenzij er een kleurenblindedag bestaat.

  Like

  • Jokezelf
   17 augustus 2019

   Misschien kun je die kleurenblindendag zelf oprichten? Er zijn veel mensen kleurenblind, dus wie weet…?

   Like

 4. matroos
  13 augustus 2019

  Mijn schoonvader was uitgesproken links maar schreef rechts,vast vanwege die liniaal.Hij is 92 geworden.Ik zelf ben zowel links als rechts,schrijf rechts maar doe heel veel dingen ‘verkeerd om.Zo stap ik op en af op de fiets aan de ‘verkeerde ‘kant en zit de standaard voor mij niet goed.Op mijn nieuwe fiets zit nu een vlinderstandaard,universeel dus.Ik loop bv ook links een trap op of af,altijd tegen de stroom in😂😂

  Like

  • Jokezelf
   17 augustus 2019

   O dat tegen de stroom in lopen herken ik niet. Dat is wel heel erg linkshandig. En ik heb nooit echt last gehad van die fietsenstandaard. Ik weet niet beter of ik duw die standaard met mijn rechtervoet weg en stap dan, al steppend met rechts, op met mijn linkerbeen. Ik denk dat ik een standaard aan de rechterkant van de fiets erg onhandig zou vinden. Maar zo’n vlinderstandaard is inderdaad een goed idee.

   Like

Reageren? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Categorieën

Archief

Belangstellenden

%d bloggers liken dit: