Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Klimaatstaking

Bron: Morguefile

Hou me ten goede; ook ik ben erg begaan met de verandering van ons klimaat en de wereldwijde gevolgen die de uitstoot van Co² heeft voor onze toekomst; vervuiling, droogte, overstromingen, smeltende ijskappen, opwarmende aarde, het verdwijnen van flora en fauna. Maar toch verbaas ik me over de landelijke klimaatstaking die vandaag plaats heeft gevonden op het Malieveld in Den Haag. En dan niet eens zozeer de demonstratie, die begrijp ik wel, maar het begrip klimaatstaking wil er bij mij niet in. Want wat werd er dan gestaakt door de mensen die vandaag op het Malieveld hebben staan klimaatstaken? Deden die niet mee met het klimaat vandaag? Gingen ze in de zon zitten als het regende of andersom?xx

Op klimaatstaking.nl zeggen ze dit:
Deze september zullen wereldwijd miljoenen mensen staken om een einde te eisen aan het tijdperk van vervuiling. Ons gezamenlijke huis staat in brand en wereldwijd worden mensen nu al geraakt door de klimaatcrisis. Het is de hoogste tijd dat we hier samen iets aan doen. Kom naar Den Haag op 27 september en staak met ons mee voor een rechtvaardige en leefbare planeet, nu en in de toekomst.
xx
Kun je überhaupt wel klimaatstaken? Het klimaat is gewoon het klimaat. Daar kun je niet omheen, laat staan dat je het links laat liggen, of dat je ermee ophoudt. Want dat is wat staken letterlijk betekent: het werk neerleggen uit protest of om verbeteringen af te dwingen voor dat werk. Andere betekenissen van staken hebben ook te maken met het ophouden van iets dat voorheen wel gebeurde: het staken van (ophouden met) een onderneming, of het niet meer verkrijgen van winst uit een onderneming. Klimaatstaken is letterlijk stoppen met het klimaat. Dat kan dus helemaal niet!
xx
Kijk, spijbelen voor het klimaat snap ik. Alhoewel het begrip klimaatspijbelen op zich ook niet logisch was als term. Maar die kinderen gingen een dag niet naar school en in plaats daarvan de straat op om aandacht te vragen voor een wereldwijd probleem. Maar wie staakt er zijn werk op zijn vrije zaterdag? Of deden alleen mensen mee aan de klimaatstaking die vandaag eigenlijk hadden moeten werken? Ik kan het me niet voorstellen.
xx

Bron: Chris LeBoutillier op Pixabay.

Volgens mij kun je wel demonstreren tegen vieze uitstoot en de verrommeling van onze aarde en iedereen oproepen om te ijveren voor een betere natuur. Zodat onze kindskinderen ook nog een beetje lekker kunnen leven. Demonstreren dus voor een beter klimaat. Met voorbeelden hoe je dat zou kunnen bereiken. En dan niet alleen alle privépersonen, maar vooral ook de industrie oproepen om hun nog steeds vieze manier van werken schoner te maken, nog schoner dan ze nu soms al proberen. Klimaatdemonstratie lijkt mij dan het aangewezen begrip.

xx

Klimaatstaken, hoe verzin je het?

5 reacties op “Klimaatstaking

  1. EJW
    2 oktober 2019

    Klimaatdemonstratie is inderdaad het juiste woord. Als het klimaat gaat staken hebben we het allemaal gehad.

    Like

Reacties zijn gesloten.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 27 september 2019 door in Politiek en samenleving en getagd als , , , , , , , , .

Categorieën

Archief

SCHRIJVENDE SENIOREN GEZOCHT: SCHRIJF MEE!

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Ik schrijf al enige tijd stukjes voor de hoe ouderen denken site en we zijn continu op zoek naar enthousiaste medeschrijvers

Wij zoeken ouderen vanaf ca. 55 jaar die graag vertellen over alle perikelen die zij als ouderen/senioren in onze samenleving meemaken.

Denk jij uit te kunnen leggen hoe wij ouderen denken? Heb je je seniorenhart verpand aan de schrijverij? Vertel jij graag hoe het jou vergaat en wat je meemaakt als oudere in een steeds snellere maatschappij? Heb je een vlotte pen en een goed gevoel voor taal? Doe dan mee op Hoe Ouderen Denken!

Interesse? Mail ons wat recente teksten (zodat we een indruk krijgen van je schrijfstijl) en een korte motivatie:
redactie@hoeouderendenken.nl 

%d bloggers liken dit: