Van zomer- naar wintertijd

Bron: Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay

Vannacht gaat de klok weer een uur naar voren. Of naar achteren. Dat weet ik nooit, dus ik moet het altijd opzooeken. En ik heb helemaal geen zin in wintertijd. Waar is dat in ’s hemelsnaam voor nodig? Tuurlijk, het wordt ’s avonds eerder donker en ’s morgens is het een uurtje langer licht. Maar voor je het weet, is het ’s morgens alweer net zo donker als nu.

Ik heb er ook altijd last van. Het kost me weken om te wennen aan die nieuwe tijden en ik ben niet de enige, heb ik me laten vertellen. Gelukkig heb ik geen kinderen meer in huis en hoef ik ook niet meer elke dag op een bepaalde tijd naar mijn werk, maar, man man, wat heb ik er een last van gehad vroeger.

Oplossingen
Enfin, er worden allerlei oplossingen aangedragen om van die vermaledijde halfjaarlijkse tijdwisselingen af te komen. Het hele jaar zomertijd, of het hele jaar wintertijd. Het probleem is alleen dat heel Europa er tegelijk aan mee moet doen, want als straks elk land voor zichzelf gaat bepalen of ze zomer- dan wel wintertijd aanhouden, of het hele gedoe middelen, zodat je er precies tussenin zit, wordt het helemaal een lappendeken aan tijden. Stel je voor; je rijdt van Amsterdam naar Malaga, dan kom je vanuit Nederland, waar het -ik noem maar wat- zomertijd 13.00 uur is, in België waar ze de wintertijd hebben aangehouden. Daar is het dus op diezelfde tijd 12.00 uur. In Frankrijk zijn ze voor het halve uur gegaan en is het 12.30. Dan kom je in Spanje en is het ineens twee uur vroeger of later, omdat ze daar hele andere ideeën hebben over zomer- dan wel wintertijd. Dat is toch vragen om moeilijkheden? Of verzet je gewoon, net als nu, je horloge naar de tijd van het land waar je bent?

Overal ter wereld dezelfde tijd?

Bron: Gratisography.com

Nou is er weer een Handige Harry opgestaan die bedacht heeft dat alle tijden over de hele wereld gelijk getrokken moeten worden. Dat zou beter zijn voor de economie. Die vent (want het zijn altijd mannen die dit soort idiote oplossingen bedenken) is niet goed snik. Wij gaan al eeuwen, over de hele wereld, naar bed als het donker wordt/is. Dat noemen we nacht. En we staan overal op als het licht wordt. Dat noemen we ochtend. Zo zit onze biologische klok in elkaar. In New York bijvoorbeeld is het door de stand van de zon altijd vijf of zes uur (afhankelijk van onze en hun zomer- en wintertijd) vroeger dan in Nederland. Nederland loopt als het ware voor op New York. Is het in Nederland 6 uur ’s ochtends, dan is het in New York pas middernacht. Zij staan dus later op dan wij, maar noemen hun tijd van opstaan vanzelfsprekend ook ochtend.

Gunstig voor de economie
Dat is ‘ingewikkeld’ volgens die meneer, want als je veel reist, of handel drijft met een land dat niet in je eigen tijdzone ligt, dan moet je rekening houden met dat tijdverschil. Hij heeft nu dus bedacht dat we die tijden domweg gelijk moeten trekken. Dus als het in New York middernacht is, dan is het daar – net als hier in Nederland –

Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

ook 06.00 uur. Dat de New Yorker dan pas om 13.00 uur opstaat, daar moet ie dan maar aan wennen. Volgens deze Willy Wortel is het vooral economisch gunstiger als we allemaal dezelfde tijd aanhouden.

Nu vraag ik mij dus af; wat is daar dan handiger aan? Je moet ook dan toch rekening houden met het feit dat je een New Yorker niet om 10.00 ’s morgens kan bellen omdat hij dan nog in diepe rust is? Daarbij komt dat ook de datums op rare tijden verspringen. Lijkt me ook niet praktisch eerlijk gezegd.

22 gedachten over “Van zomer- naar wintertijd

 1. Ik vind het vooral een hoop gedoe omdat je dan zelfs niet meer op de tijd kunt rekenen. Gek genoeg kunnen ze heel veel regels in 1 dag omgooien maar de tijd duurt lang.

 2. Naar achteren Joke. Best zo te onthouden: winter= koud = negatief = min (achteruit dus). Zomer = warm = positief = plus (voorwaarts).
  Ik hoop echter deze ezelsbrug niet lang meer nodig te hebben. Het is voor de meesten niet goed. Weet nu al dat ik morgen om 4 of 5 uur al op ben. 😞

  1. Ja, ik was ook om halfzes wakker, mar ben toch lekker blijven liggen en heb het uiteindelijk gered tot 8 uur (zomertijd 9 uur!)

 3. Zomertijd zou ik willen houden maar voor de werkenden is het dan te lang donker, ’s morgens.
  Iemand anders stelde voor het extra uur te halveren. Echt polders. ☻

  Ik heb er totaal geen last mee en ook niet van. 😉

  1. Zomertijd is inderdaad wel fijn. En ook fijn dat jij geen moeite hebt met het verzetten van die tijd. Ik zit altijd dagenlang (en toen ik nog werkte weken) met een halve jetleg. Dat halve uurtje is geweldig toch? Maar het is überhaupt onzin dat verzetten van die klok. Ooit bedacht om energie te sparen, en beter voor de boeren, maar dat blijkt na al die jaren helemaal niet nodig geweest te zijn. Geen energie bespaard en de boeren moeten toch hun koeien melken op het moment dat dat nodig is. Die koeien slapen er geen uurtje langer of korter door 🙃

 4. Laat mij dan als handige Peter voorstellen de Aarde weer plat te slaan. Dan kunnen we overal dezelfde tijd hebben. Pythagoras had ongelijk toen hij een ronde aardbol voorstelde. Dat heeft alleen maar tot ellende geleid. Ikzelf heb gelukkig geen last van deze tijdwijzigingen, zeker niet als ik er een uurtje ‘bij krijg!’ (Andersom dan weer wel.) Tijd is fluïde, daar doe je niets aan.

  1. Ja een uurtje ‘erbij’ kan ik wel aan, het is vooral dat uurtje eraf waar ik moeite mee heb. En de aarde platslaan lijkt mij dan inderdaad het beste voor die wereldtijd. Tijd komt, vloeit en gaat weer, je hebt helemaal gelijk. Daar kun je helemaal niets aan doen. Het is zoals het is, zowel zomers als ’s winters.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: