Van zomer- naar wintertijd

Bron: Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay

Vannacht gaat de klok weer een uur naar voren. Of naar achteren. Dat weet ik nooit, dus ik moet het altijd opzooeken. En ik heb helemaal geen zin in wintertijd. Waar is dat in ’s hemelsnaam voor nodig? Tuurlijk, het wordt ’s avonds eerder donker en ’s morgens is het een uurtje langer licht. Maar voor je het weet, is het ’s morgens alweer net zo donker als nu.

Ik heb er ook altijd last van. Het kost me weken om te wennen aan die nieuwe tijden en ik ben niet de enige, heb ik me laten vertellen. Gelukkig heb ik geen kinderen meer in huis en hoef ik ook niet meer elke dag op een bepaalde tijd naar mijn werk, maar, man man, wat heb ik er een last van gehad vroeger.

Oplossingen
Enfin, er worden allerlei oplossingen aangedragen om van die vermaledijde halfjaarlijkse tijdwisselingen af te komen. Het hele jaar zomertijd, of het hele jaar wintertijd. Het probleem is alleen dat heel Europa er tegelijk aan mee moet doen, want als straks elk land voor zichzelf gaat bepalen of ze zomer- dan wel wintertijd aanhouden, of het hele gedoe middelen, zodat je er precies tussenin zit, wordt het helemaal een lappendeken aan tijden. Stel je voor; je rijdt van Amsterdam naar Malaga, dan kom je vanuit Nederland, waar het -ik noem maar wat- zomertijd 13.00 uur is, in België waar ze de wintertijd hebben aangehouden. Daar is het dus op diezelfde tijd 12.00 uur. In Frankrijk zijn ze voor het halve uur gegaan en is het 12.30. Dan kom je in Spanje en is het ineens twee uur vroeger of later, omdat ze daar hele andere ideeën hebben over zomer- dan wel wintertijd. Dat is toch vragen om moeilijkheden? Of verzet je gewoon, net als nu, je horloge naar de tijd van het land waar je bent?

Overal ter wereld dezelfde tijd?

Bron: Gratisography.com

Nou is er weer een Handige Harry opgestaan die bedacht heeft dat alle tijden over de hele wereld gelijk getrokken moeten worden. Dat zou beter zijn voor de economie. Die vent (want het zijn altijd mannen die dit soort idiote oplossingen bedenken) is niet goed snik. Wij gaan al eeuwen, over de hele wereld, naar bed als het donker wordt/is. Dat noemen we nacht. En we staan overal op als het licht wordt. Dat noemen we ochtend. Zo zit onze biologische klok in elkaar. In New York bijvoorbeeld is het door de stand van de zon altijd vijf of zes uur (afhankelijk van onze en hun zomer- en wintertijd) vroeger dan in Nederland. Nederland loopt als het ware voor op New York. Is het in Nederland 6 uur ’s ochtends, dan is het in New York pas middernacht. Zij staan dus later op dan wij, maar noemen hun tijd van opstaan vanzelfsprekend ook ochtend.

Gunstig voor de economie
Dat is ‘ingewikkeld’ volgens die meneer, want als je veel reist, of handel drijft met een land dat niet in je eigen tijdzone ligt, dan moet je rekening houden met dat tijdverschil. Hij heeft nu dus bedacht dat we die tijden domweg gelijk moeten trekken. Dus als het in New York middernacht is, dan is het daar – net als hier in Nederland –

Afbeelding van Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

ook 06.00 uur. Dat de New Yorker dan pas om 13.00 uur opstaat, daar moet ie dan maar aan wennen. Volgens deze Willy Wortel is het vooral economisch gunstiger als we allemaal dezelfde tijd aanhouden.

Nu vraag ik mij dus af; wat is daar dan handiger aan? Je moet ook dan toch rekening houden met het feit dat je een New Yorker niet om 10.00 ’s morgens kan bellen omdat hij dan nog in diepe rust is? Daarbij komt dat ook de datums op rare tijden verspringen. Lijkt me ook niet praktisch eerlijk gezegd.

22 gedachten over “Van zomer- naar wintertijd

 1. fiktieverhalen – Netherlands – Ik blog over alles dat mij (persoonlijk) raakt. Emoties, gevoel, gebeurtenissen, actualiteit. Het maakt niet uit zolang het maar (r)echt uit mijn hart komt. In een column, gedicht of verhaal. Wil je iets aan mij kwijt? dat kan via fiktieverhalen@gmail.com Tip: Lees mijn "Wie ben ik" pagina
  fiktieverhalen schreef:

  Ben blij dat mijn telefoon automatisch de klok zet op zomer- wintertijd of welke tijdszone dan ook. Mijn oma’s Zaanse klok dan weer niet. Die moet ik met de hand een zetje geven.

  Vorig jaar had Arjen Lubach een leuk item hierover. https://www.glamour.nl/nieuws/films-series-tv/a24396870/arjen-lubach-tegen-afschaffing-wintertijd/

  1. Jokezelf – The Netherlands – Gepensioneerd GZ-psycholoog (NP,) voormalig docente Nederlands. (Web)schrijfster, auteur van 'Sjeng van Dalsum, nagelaten werk'. Geïnteresseerd in theater, literatuur, kunst, fotografie, muziek, film en reizen.
   Jokezelf schreef:

   Zelfs mijn Iphone, die het toch automatisch zou moeten doen, liet de klok op de tijd van gisteren staan. Nou heb ik maar een Iphone 6, maar toch…
   Overigens leuk item van Arjen. Ben benieuwd of hij er vanavond ook weer iets over te zeggen heeft.

 2. Judy – www.judybubbels.blogspot.nl www.dedraadaquarellen.blogspot.nl https://deventerabc.blogspot.com
  Judy schreef:

  Van mij mag het ook afgeschaft. Juist de overgang van zomer- naar wintertijd met een extra uur vind ik altijd moeilijker, geen idee waarom.

  1. Jokezelf – The Netherlands – Gepensioneerd GZ-psycholoog (NP,) voormalig docente Nederlands. (Web)schrijfster, auteur van 'Sjeng van Dalsum, nagelaten werk'. Geïnteresseerd in theater, literatuur, kunst, fotografie, muziek, film en reizen.
   Jokezelf schreef:

   Dus bij jou loopt je biologische klok juist vóór!

   1. Judy – www.judybubbels.blogspot.nl www.dedraadaquarellen.blogspot.nl https://deventerabc.blogspot.com
    Judy schreef:

    Eh…? Is dat zo? 🙂

 3. In mijn werkzame leven tijdens een nachtdienst de klok een uur terug was geen pretje, vooruit dan wel weer. Als pensionada heb ik er geen moeite mee. Afschaffen mag van mij ook.

  1. Jokezelf – The Netherlands – Gepensioneerd GZ-psycholoog (NP,) voormalig docente Nederlands. (Web)schrijfster, auteur van 'Sjeng van Dalsum, nagelaten werk'. Geïnteresseerd in theater, literatuur, kunst, fotografie, muziek, film en reizen.
   Jokezelf schreef:

   Ik zou er als pensionada ook geen moeite mee moeten hebben, maar ik merk toch dat het niet prettig voelt. Nou ja, na een of twee weken is het allemaal weer bijgetrokken. Met de zomertijd heb ik meer moeite trouwens.

 4. Mies Huibers – Bezitter van één website, twee e-readers, drie fietsen, vier tuinstoelen, vijf paar schoenen en zes spijkerbroeken.
  Mies Huibers schreef:

  Ik laat alle klokken gewoon staan zoals ze staan. Grote flauwekul dat heen en weer gespring.

Reacties zijn gesloten.

Powered by WordPress.com. door Anders Noren.

Omhoog ↑

Mobiele versie afsluiten
%%footer%%