Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Hoera, ik ben erfgenaam!

Droevig bericht

Onlangs kreeg ik een mailtje waarin ene Tina Dalum Esq, advocaat èn persoonlijk advocaat van mijn overleden oom, mij vertelde dat ik snel contact met haar moest opnemen.

Ze had een droevig bericht voor me: mijn oom, ingenieur JB, onderdaan van mijn land, was in 2013 omgekomen bij een auto-ongeluk, samen met zijn ‘vrouw, hun vrouw en enige dochter’. Wist ik niks van, ik had geen bericht gehad. Trouwens, had ik überhaupt wel een oom met de initialen JB?

De achternamen van mijn ooms van vaderskant eindigden allemaal met de letter P. Geen flauw idee wat al die ooms voor de kost deden, maar er zat absoluut -zeker weten- geen ingenieur tussen. Ik zal het nog sterker vertellen: deze ooms zijn allemaal ruim voor het jaar 2000 overleden.

De enige broer van mijn moeder, die bij een bank had gewerkt, had GB als initialen. Zou dat hem dan misschien geweest zijn? Dat hij stiekem ingenieur was geworden? En dat de hele familie dat niet wist? Dat zal toch niet? Nee, dat kan niet eens, want GB is ook al in 1989 overleden.

Maar wie weet, heeft mijn opa, ook een GB, een verborgen kind gehad met die initialen. Zou theoretisch kunnen natuurlijk, want mijn opa is in 1948 overleden. Helaas voor Tina, maar gelukkig voor mijn oma, stond deze goede man totaal niet bekend als schuinsmarcheerder, dus kan het ook niet zijn.

Raadsels alom.

Enfin, mevrouw Tina Dalum nam contact met mij op omdat ik de begunstigde/nabestaanden (let op het meervoud) ben van nalatenschapsfondsen ter waarde van maar liefst $3,7 miljoen dollar (zegge: drie komma zeven miljoen!) die mijn geheimzinnige oom in haar land heeft achtergelaten. En nu moet ik natuurlijk heel snel reageren, want anders wordt die rekening inactief verklaard en mogelijk zelfs in beslag genomen!

Hoe ik dat moet doen, vertelt ze er niet bij. Mijn naam, telefoonnummer en mijn adres zijn niet ingevuld, maar nadat ze me de beste wensen wenst, staat er een telefoonnummer, met als landnummer 228.
Dat zoeken we op: het is Togo, een land in Afrika, dat grenst aan Ghana, Burkina Faso en Benin. Zoek ik vervolgens het nummer op (met omgekeerd zoeken), dan is het een mobiel nummer, zonder verdere gegevens.

Wat denkt zo’n Tina nou eigenlijk? Dat ik helemaal van de pot gerukt ben? Dat ik met de dollartekens in mijn ogen, direct dat nummer ga bellen? Of het mailtje verheugd beantwoord en daar keurig mijn NAW-gegevens ga invullen? Waar ziet ze me voor aan? 

Mailtje van een oplichtersbende in Togo. Niet intrappen!

Delen

28 reacties op “Hoera, ik ben erfgenaam!

 1. Bertie
  7 feb 2020

  Sjonge, had ik bijna een rijke blogvriendin gehad want dat zou ik meteen gevraagd hebben: wil je mijn vriendinnetje worden?
  Maar zonder die miljoenen …. 😆😁

 2. Ferrara
  7 feb 2020

  Zo kregen wij onlangs een mailtje dat een kennis van ons was beroofd in Rusland en of we hem wilden helpen en geld over te maken. De kennis zat gewoon in zijn eigen huis en had de handen vol om iedereen te laten weten dat hij echt van niks wist. Vuile praktijken.

 3. Een onbekende oom in Togo. Die zou ik ook wel willen hebben. Er zijn heel geestige fimpjes op Youtube van een Brit die wél reageerde op zo’n mail en de mailer helemaal gek maakt, zodanig dat die smeekt om verder verstoken te blijven van mailtjes. 🙂

  • Jokezelf
   7 feb 2020

   Wat een geweldig filmpje peter. Dank voor het sturen. You made my day!

 4. roadlaura1969
  7 feb 2020

  Fijn dat je “wakker ” bent , soms treft het iemand die werkelijk erin trapt .

  • Jokezelf
   7 feb 2020

   Ja en ik vind dat heel erg. Dat mensen op die manier proberen anderen een poot uit te draaien.

   • roadlaura1969
    7 feb 2020

    Zeker weten is dat heel erg en belachelijk dat het ze niet moeilijk wordt gemaakt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: