Bouwen met taal

Jokezelf over gisteren, vandaag en morgen

Zwijmelen op zaterdag – Waarom huil je Petruschka?

Ik was dertien, zat in de brugklas van een lyceum, en begon mij te interesseren voor het Nederlandse chanson. De liedjes van Jaap Fischer was ik tegen gekomen bij een oppasadresje. Hans van Deventer hoorde ik op de radio. Bij beide was ik meteen verkocht. Wat een leuke teksten en vrolijke melodieën. En er kwamen (licht omfloerst weliswaar, maar toch) andere zaken aan de orde dan in de de muziek waar mijn ouders naar luisterden. Vond ik ook mooi hoor, maar zij vonden dit drie keer niks. Tja… zoals ik achteraf zeg; dat was dan een typisch geval van jammer maar helaas. Wat ook jammer is, is dat je ze beiden nauwelijks meer op de radio hoort. Jaap Fischer (die vlak na 1964 ging optreden als Joop Visser en dat nog steeds doet) is overigens veel bekender is geworden dan Hans van Deventer, die zich daarna langzaam terugtrok uit de muziekwereld en -wat mij betreft – niet de erkenning heeft gekregen die hij verdiende).

Dit nummer stamt uit 1964: Petruschka door Hans van Deventer.

Ach waarom huil je, Petruschka, is het je grijze haar?
Valt het afscheid van je jeugd je dan zo zwaar?
Zijn je droge lippen zich opeens bewust
dat zij al zo’n lange tijd niet zijn gekust?
Kom droog je tranen, Petruschka, kijk eens om je heen;
er zijn er zo wel meer dan jij alleen.

Och waarom huil je, Petruschka, is het om een woord
dat je in je leven maar zo zelden hebt gehoord?
Of is het om de mensen die jouw hart van goud
ongevraagd tot klaagmuur hebben omgebouwd?
Kom droog je tranen, Petruschka, kijk eens om je heen,
Er zijn er zo wel meer dan jij alleen.

Ach waarom huil je, Petruschka, fluistert in je hoofd
altijd weer de eenzaamheid die jou al was beloofd?
Toen je als een grap van onze Lieve Heer
schots en scheef ter wereld kwam, een nar, niet meer.
Kom droog je tranen, Petruschka, kijk eens om je heen;
er zijn er zo wel meer dan jij alleen.

Je bent een spiegel, Petruschka, die aan ons vertelt
hoe gezond en sterk wij zijn, hoe slim en welgesteld.
Jij huilt onze tranen, jij draagt ons verdriet.
Zonder het duister kan ook zelfs het zonlicht niet.
Dus droog je tranen, Petruschka, kijk maar om je heen;
wij lachen dankzij jou en jou alleen.
Wij lachen dankzij jou en jou alleen.

Tekst gevonden op Muzikum.eu

**************************************

Achtergrondinformatie over zwijmelen op zaterdag
Nog meer zwijmelen op zaterdag? Kijk bij ‘t Pumpke (Tasja) die per half februari 2020 (met ingang van aflevering nr. 376) is begonnen als opvolgster van MelodyK, die in 2019 de afleveringen 348 t/m 375 voor haar rekening nam.
Vóór MelodyK deed Trees de administratie; van 11-11-2017 tot en met 13-07-2019 (nrs 261 t/m 347).
Maar het beginpunt ligt bij Marja die op 17 november 2012 de aftrap nam met een nummer van Neil Diamond: Lonely Looking Sky. Marja hoste het gezwijmel van nr. 1 tot en met 260.
Per aflevering deden (en doen) afwisselend zo’n drie tot vijftien mensen mee, die een link plaatsen naar hun zwijmelnummer van de week. In de ruim 380 keer dat Zwijmelen op Zaterdag de ronde deed, zijn er dus ruim 3400 persoonlijke zwijmelnummers gepost, vaak compleet met achtergrondinformatie over de band, of de zanger(es) en de reden waarom specifiek dit nummer gepost werd. In feite zijn het er meer, want veel deelnemers plaatsten meerdere nummers per keer (sommigen konden niet kiezen).
Trees hield, tot zij ermee stopte, een overzicht bij van geplaatste nummers. Ik zou een link kunnen plaatsen naar dat overzicht, ware het niet dat die link niet meer werkt. Maar wat ik me er nog van herinner, is dat veel nummers door de jaren heen door verschillende mensen als hun eigen zwijmel van de zaterdag werden opgevoerd. Geen wonder natuurlijk. Sommige nummers zijn ronduit evergreens die iedereen geweldig vindt. Ook dat hield Trees allemaal bij.

 

 

Delen

25 reacties op “Zwijmelen op zaterdag – Waarom huil je Petruschka?

  1. petergreyphotography
    28 mrt 2020

    Mooi liedje! En net als AnneMarie nog nooit van Hans van Deventer gehoord. Mooi is de ultra nette dictie van de man. De jonge Boudewijn de Groot had dat ook (en nog wel een beetje. Heemstede krijg er nooit echt meer uit 🙂 ) Mooi ook dat je je als jonge tiener (bestond dat woord toen al?) ging interesseren in dit soort muziek. Ik herinner me mijn vaders verbazing toen hij ontdekte waar ik naar luisterde. En hij had nog wel zo zijn best gedaan met die elpee van Jim Reeves op mijn verjaardag! (Waar ik nu overigens best graag naar luister.)

    • Jokezelf
      28 mrt 2020

      Ja, die dictie, kom daar tegenwoordig nog eens om. Alle Nederlandse zangers en zangeressen (behalve de volkszangers zoals Tante Leen en Johnny Jordaan bijvoorbeeld) spraken en articuleerden in keurig ABN, maar deze spant wel een beetje de kroon denk ik. Het woord tiener bestond toen al, je had op de radio een programma dat heette ‘Tijd voor teenagers’. Het werd gepresenteerd door Herman Stok. Het is inderdaad leuk om te zien dat je, naarmate je ouder wordt, de muziek van je ouders, ook best aardig begint te vinden.

  2. AnneMarie
    28 mrt 2020

    Leuke muziek. Was toen vast even iets anders dan normaal. Gek genoeg ken ik het totaal niet. Was misschien net te jong ervoor.

    • Jokezelf
      28 mrt 2020

      Dat denk ik ja, dat je er toen te jong voor was. Maar dit soort nummers was geloof ik ook niet alom bekend. Viel een beetje buiten de mainstream van Rob de Nijs, Anneke Grönloh, Johnny Lion, Karin Kent, Peter Koelewijn, Willeke Alberti enz. enz. Boudewijn de Groot kwam een beetje in de buurt, maar die was commerciëler (of toegankelijker), net als Ramses Shaffy en Liesbeth List.

      • AnneMarie
        28 mrt 2020

        Misschien ook streek genonden. Wij hoorden hier nogal wat Duitse muziek. Kan ook niet anders vrij dicht bij de Duitse grens.

        • Jokezelf
          28 mrt 2020

          Dat zou inderdaad ook nog kunnen, maar ik woonde in Noord Holland en herinner me van bij ons thuis ook veel Duitse schlagers. Mijn ouders waren daar dol op en volgens mij kwamen die Duitse zangers ook veel op tv voorbij.

        • AnneMarie
          28 mrt 2020

          TV weet ik niet zo. Die hadden we pas later. Opa en Oma dan. Denk dat we hier iid meer op Duitsland gericht waren.

  3. Blogvibes
    28 mrt 2020

    Heerlijk om even terug te gaan in de tijd en te realiseren dat dit best toepasselijk is in deze tijd….😊

  4. Rob Alberts
    28 mrt 2020

    Mooi blog, mooi lied.

    Stille groet,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 28 mrt 2020 door in Muziek, Zwoz en getagd als , , , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: